Pienoismallit.net

Ko-hyoteki

type A

Japanilaiset kehittivät type A- pienois sukellusveneen varsin nopeasti, vain noin vuodessa. Niitä rakennettiin 50 kappaletta. Veneissä oli sähkömoottori, kahden hengen miehistö Ja niihin sopi 2 torpedoa. Pienois sukellusveneet kuljetettiin hyökkäyskohteiden lähelle emo sukellusveneiden kannella.

Venettä ei oltu suunniteltu varsinaisesti itsemurha veneeksi mutta esimerkiksi Pearl harbourin hyökkäyksessä akkujen virta riitti vain emoalukselta saarelle, ei takaisin.

5 type A venettä osallistui 7. joulukuuta 1941 Pearl harbourin hyökkäykseen. Neljä tuhoutui ja yksi ajautui rannalle, josta amerikkalaiset vangitsivat tyynenmeren sodan ensimmäisen sotavangin, aluksen ohjaajan Kazyo Sakamakin. Japanilaisille sotavangiksi joutuminen oli suuri häpeä ja Japanisa Sakamakin olemassa olo kiellettiin täysin. Vankeudessaan Sakamaki pyysi amerikkalaisilta vartijoiltaan useasti lupaa tehdä itsemurha. Lupaa ei annettu. Sakamaki kuoli Japanissa 1999.

Kommentit

Pernax 6.2.2011 21:12 Vastaa lainauksella
Siististi rakennettu ja mielenkiintoinen aihe, ei moittimista.
Mitenkäs paljon tällä on pituutta ?

Muistuu mieleen dokumentti missä tutkimusryhmä etsiskeli yhtä Type A:ta merenpohjasta, taisi olla dokumentti tyyliin kuka ampui sodan ensinmäiset laukaukset. Jenkkien hävittäjä väitti, että oli ampunut tykillä vihollisen sukellusvenettä ja pudottanut syvyyspommeja kun se oli sukeltanut. Tätä ei kuitenkaan uskottu, mutta tutkimusryhmä löysi kyseisen Type A:n etsintöjen jälkeen. Hävittäjän tykin ammus oli lävistänyt tornin, muistaakseni hieman puolenvälin alapuolelta, ja aiheuttanut vuodon joka vei veneen pohjaan.
Pernax kirjoitti:
Mitenkäs paljon tällä on pituutta ?Muistuu mieleen dokumentti
Mallilla 12 cm ja oikealla 24 metriä. Samaisen dokumentin olen minäkin nähnyt. Oli aika mielenkiintoinen. En vain muista oliko hylyn nostamisesta mitään puhetta vai jäikö se kahden merimiehen haudaksi.
Pernax 6.2.2011 22:08 Vastaa lainauksella
Anssi Himanen kirjoitti:
En vain muista oliko hylyn nostamisesta mitään puhetta vai jäikö se kahden merimiehen haudaksi.
Tuota samaa itse mietiskelin, mutta kait ne jätti hylyn pohjaan makaamaan.
Anssi on rakentanut hienon mallin Fine Moldsin Ko -Hyoteki veneestä.Itselläni on sama malli samaisesta veneestä.Jotkut seikat kuitenkin "pistävät silmään".Miksi veneen potkuri on musta?Sen kuuluisi käsittääkseni olla lähinnä pronssin värinen.Lisäksi veneestä puuttuu pyöreän potkurin suoja renkaaseen kiinnittyvät 4 tuki puomia?Muuten kyllä vaikuttavan näköinen lopputulos monotoonisesta aiheesta. Jalusta tekisi kanssa terää yleisilmeelle.Kuvat ovat hyvin onnistuneet.
Laitan kuvia omasta tekeleestäni joskus myöhemmin ettei tämä menisi jonkinlaiseksi kisaamiseksi.
P.s pisteet rapasahti taas väärään kohtaan,piti olla kolme tähteä.Jatketaan sukellus harjoituksia.
Opa Laitinen kirjoitti:
Miksi veneen potkuri on musta?Sen kuuluisi käsittääkseni olla lähinnä pronssin värinen.Lisäksi veneestä puuttuu pyöreän potkurin suoja renkaaseen kiinnittyvät 4 tuki puomia?
Laitan kuvia omasta tekeleestäni joskus myöhemmin ettei tämä menisi jonkinlaiseksi kisaamiseksi.
No voeahan nenä! Ei auta kuin myöntää hetkellinen aivohäiriö… Kuukausi ? :) Eli empä ole huomannut tuota tukipuomi unohdusta ollenkaan. Ei kun korjaamaan.
Potkuria pohdiskelin hieman ja päädyin jostain syystä mustaan. Onko jollakin tietoa potkurien materiaaleista ja väreistä.
Pistä vain oma veneesi näytille. Haaskaaha se olis nähdä toinen versio samasta aiheesta.
Pistetetään tulemaan kunhan saan kuvat onnistumaan.Hyvä että suksellusveneistä on kiinostuneet muutkin mallarit.