Pienoismallit.net

S/S SOFIA

S/S SOFIA, matka malliksi alkaa

Kanadalaisen Sylvanin valmistama höyrylaivan resiinisarja mittakaavassa 1:87. Näitä on sarjan mukana tulleen esitteen mukaan rakennettu paljon ensimmäisen maailmansodan aikaan ja sen jälkeen. Suurin osa ollut käytössä suurilla järvillä Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta näitä on käytetty paljon ympäri maailmaakin.

Linkin takana paljon lisäinfoa laivoista img.villagephotos.com/p/2005-8/1069636/2088854

Kommentit

Juke 12.2.2011 23:09 Vastaa lainauksella
Aloitin projektin pesemällä osat ja tekemällä sovitukset rungon kolmen eri osan liittämiseksi yhteen. Olin etukäteen iloinnut siitä, että ainakin rungon kasaus tulee olemaan helppoa. Runko kasataan kolmesta eri osasta; etupää, keskiosa ja takalaiva. Heti kättelyssä kävi selväksi, että tämän mallin kanssa joutuukin tekemään paljon viilausta, kittausta ja sovitusta. Eli ei ollut helppoa edes se rungon saaminen yhdeksi palaksi.

Sitten kun olin saanut rungon palat viilailtua ja hiottua toisiinsa sopiviksi sekä liimattua ne yhteen aloin sovitella kansipaloja. Keskimmäinen pala, jonka päälle rakennetaan mm. komentosilta istui paikalleen tosi hyvin ja napakasti ilman mitään muita toimenpiteitä. Mutta sitten ne muut… sekä etupäähän että takapäähän tulee ihan ulommaisiksi pienet hieman muuta kantta korkeammalla olevat kansiosat: väärän kokoiset ja malliset. Kummastakin saa poistaa 3mm pituutta ja pari milliä leveyttä, sekä muotoilla ne uudestaan enemmän rungon muotoiseksi.

Seuraavaksi varsinaiset kansiosat, lähtötilanne vielä lohduttomampi, sekä pituus- että leveyssuunnassa pitää poistaa n. 5mm. Vedin kannet poikki sahalla ja hioin reunan tasaiseksi. Leveydestä pois ottaminen täytyykin sitten tehdä hiomalla, jotta muoto säilyy. Hiominenkin on melko työlästä, koska kansiosien valun paksuus on 3-4mm.

Muuten valutyö on detaljien ja muun suhteen laadukasta eikä siivottavia jälkiä juurikaan ole.

Jatkan tästä ja pistän kuvia, kunhan saan osat valmiiksi ja maalattua pohjamaaliin.