Pienoismallit.net

Karhu-Susi paloauto

1970 -luvun lopun Karhu-Susi sammutusauto. Tässä pienoismalli on 1990 -luvun asussa. Tosin mallilla ei ole eksaktia esikuvaa mutta aika läheltä liippaa useampaakin. Lähes tämäntyyppisiä Karhu tai Kontio-Sisu paloautoja on ollut useimmiten Kiitokori Oy:n valmistamalla korilla ympäri maata. Usein niissä on joitain pieniä eroja korirakenteissa, autoja tilanneet palopäälliköt kun halusivat monasti, että hankittava uusi auto olisi ainakin hieman erilainen kuin naapurikunnassa… Jokunen Karhu-Sisu paloauto on vieläkin käytössä.

Mallin korirakenteissa on käytetty osia Rocon Mercedes H0-paloautosta, sivuseinät ja kalustokaapistoa, joita on vuoltu, paklattu (milliput), korotettu polystyreenilistalla ja madallettu ym. pikkuosia mm. vilkut ja kaiutin+ peilit ja lamppuja myös Rocolta, samoin pyörät ja suomalaiseksi tuunattu nokkapumppu. Sisun nokka on tehty Cibatool materiaalista + Evergreen polystyreenilevy. 112 hätänumeron valistusjuliste auton kyljessä on kopioitu opaali-muovikalvolle laserkopiokoneella, yksikkötunnus kuivasiirtokuvilla. Kromilistat Bare metal foil -kalvoa. Keulan letkulaatikot polystyreenilevystä jne.

Malli valmistunut joskus 2002-3 tienoilla.

Kommentit

Olisiko kuva mahdollista saada ilman valkoisia reunuksia?
Kerrassaan hieno paloauto malli. Kun vertasin kuvaa siihen Karhu-Sisuun joka meillä oli käytössä 80-90 luvulla Ruokolahdella niin suurimmat erot tulee suorasta tuulilasista joka oikeasti kaartui sivuille ja huomattavasti oikeaa autoa korkeammasta katosta. Vaan eipä haittaa kun malli on hyvä. Enempi kuvia ois kiva nähdä.
meillä mäntässä ei ollut tällaista, pullanokkamersu kylläkin, mutta naapurikunnassa oli. ja erehdyttävän hyvin muistuttaa tuota sammutusautoa! näitä paloautoja aina mukava nähdä, hienoa työtä…
Hyvältä näyttää kyllä, on siinäkin iso työ muutoksien kanssa. Tyylikäs, näitä joitakin näkee vielä, mutta harvassa ovat. Harmi, koska kyllä nämä hienoja ovat. Työnjälki on erittäin siistiä, itse en kyllä omilla taidoilla osaisi moista muutosta väkertää. Eikä se näytä kovinkaan lelumaiselta, vaan mieleen tulee oikea paloauto, vielä kun saisi kuvat luonnollisessa ympäristössä, esim soratiellä niin näyttäisi vieläkin aidommalle. Lisää kuvia tosiaan olis kiva nähdä…
J Kivi 30.11.2010 00:26 Vastaa lainauksella
Kalle Rantanen kirjoitti:
Olisiko kuva mahdollista saada ilman valkoisia reunuksia?
- Laiton valkoisen kehyksen tarkoituksella pienentääkseni mallin kokoa vastaamaan todellisuutta (pituus n. 8 cm), jotta ikkuna ei heti aukea suurennuslasilla levitettynä "jättisuurennoksena".

- Toisessa kommentissa mainittiin mallin korkea katto, useimmissa Karhu-Sisu paloautoissa katto toisiaan oli matalampi, mutta ei kaikissa. Kuten oheisen linkin kuvasta ilmenee:

www.fireimages.net/displayimage.php?pid=37580
Tomi Filppu 30.11.2010 02:23 Vastaa lainauksella
J Kivi kirjoitti:
Laiton valkoisen kehyksen tarkoituksella pienentääkseni mallin kokoa
Mallien arviointi ja rakentavan kritiikin saaminenhan on palvelun koko idea, joten on ehdottomasti suositeltavaa, että ei aivan suotta piilotella mitään, jolloin muiden käyttäjien on helpompi arvioida, missä on on onnistuttu ja missä olisi parantamisen varaa. Kun rasterikuvasta tekee "luonnollisen kokoisen" kuvan ja se vielä jpeg-pakataan, on se suurinpiirtein sama kuin mallia katselisi jostain yli puolen metrin päästä, jolloin monet asiat jäävään huomaamatta.

Sen vuoksi ainakin itseni on hyvin vaikea sanoa tuon kuvan perusteella pintakäsittelyn tai detaljoinnin todellisesta onnistumisesta oikein mitään ilman että menee liikaa arvailuksi. Rohkeasti vain enemmän ja isompikokoisia kuvia esille, sillä tuon kuvan perusteella saattaisin kuitenkin arvailla, että kyseessä voisi olla melko onnistunutkin malli. :)

Mallin todellisen koon hahmottamista voi sitten edesauttaa ottamalla yhden kuvan, jossa mallin vieressä on vertailun vuoksi kolikko, tulitikku tai muu vastaava esine, jonka kokoluokka on yleisesti katsojien tiedossa.
J Kivi 30.11.2010 14:52 Vastaa lainauksella
Tomi Mynttinen kirjoitti:
J Kivi kirjoitti:
Laiton valkoisen kehyksen tarkoituksella pienentääkseni mallin kokoa
Mallien arviointi ja rakentavan kritiikin saaminenhan on palvelun koko idea, joten on ehdottomasti suositeltavaa, että ei aivan suotta piilotella mitään, jolloin muiden käyttäjien on helpompi arvioida, missä on on onnistuttu ja missä olisi parantamisen varaa. Kun rasterikuvasta tekee "luonnollisen kokoisen" kuvan ja se vielä jpeg-pakataan, on se suurinpiirtein sama kuin mallia katselisi jostain yli puolen metrin päästä, jolloin monet asiat jäävään huomaamatta.

.
Ymmärrän, funktio onkin siis karvanhalkominen ja ilman kunnon suurennosta karvaa ei saa halki.

Oma funktioni oli laittaa kuva mallista, että tämmöistä on tullut joskus tehtyä.

Itse katselen mallisivustoja uteliaisuudesta nähdäkseni mitä kaikkea mielenkiintoista tyypit on tehnyt. Ja jotenkin ei tulis mieleenkään ryhtyä harrastamaan edes sitä rakentavaa kritiikkiä, tyyliin: " Muuten hyvä, mut toi sun kädenjälki on kyllä vähän roisia ja toi muovikin näyttää tossa ihan muovilta… ja toi tikku liian paksu…" Siis vaikka monasti näin voisi hyvinkin tehdä.

Kykenemättömyyteni rakentavaan kritiikkiin johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että kokemuksesta tiedän mallinrakentamisen haastavaksi, aikaa vieväksi ja työlääksi, siis varsin vaikeaksi puuhaksi. Kun joku on saanut jotain vaivalloista aikaiseksi ja kuitenkin tehnyt sen omaksi ilokseen, ja laittanut vielä toistenkin iloksi tuotoksestaan kuvan esille, niin ei ekana tuu mieleen ryhtyä sitä mestaroimaan - vaikka joku asia sattuisikin silmään tai peräti näyttää siltä, että ton olisin ite kyllä tehnyt paremmin tms… Sillä koskaanhan ei olla täysin tyytyväisiä.

Mutta kuten sanottu olen ehkä ymmärtänyt jotain väärin. Rakentavimpana sivuilla pidän erilaisten kikkojen ja materiaalien esittelyä, se kun porukat kokemuksesta kertoo kikkoja, miten joku homma on saatu toimimaan.
J Kivi kirjoitti:
Oma funktioni oli laittaa kuva mallista, että tämmöistä on tullut joskus tehtyä.
Sääntöjä lainatakseni:
"Pienoismallit.netin Gallerian pääasiallinen tarkoitus tarjota käyttäjille mahdollisuus saada rakentavaa palautetta ja kritiikkiä itse rakentamistaan pienoismalleista ja auttaa tällä tavalla heitä kehittymään harrastuksessaan. Lisäksi pidemmälle ehtineet mallarit voivat esitellä Galleriassa omia mallejaan ja työskentelytapojaan tarjotakseen vinkkejä ja inspiraatiota muille käyttäjille. Gallerian tarkoituksena ei kuitenkaan ole pelkkä mallien esittely tai kehujen kalastelu. Ethän siis lisää kuvia malleistasi vain "tulipahan tuollainenkin tehtyä" -hengessä."

Oli miten oli, tarkoituksena varmaan on, että kuvista näkee millaisen mallin tekijä on saanut aikaan, oli siitä sitten seurauksena ihastelua tai kehitysehdotuksia. Kuvien tarkoituksellinen pienentäminen ei oikein palvele tätä päämäärää.
J Kivi 30.11.2010 17:16 Vastaa lainauksella
Kuvien tarkoituksellinen pienentäminen ei oikein palvele tätä päämäärää.
[/quote]

Ok, ei oo vaan ihan loogista. Kuvaamalla 1/ 87 mallin makrolinssillä toteutan mallin tarkoituksellista suurentamista. Esim. sivustolla olevista ns. raskaankaluston malleista enemmistö on 1/24 scaalassa. Niiden kuvat aukeavat ikkunassa myös pienennettyinä, mun läppärinruutuun 1/24 rekka tuskin edes mahtuu 100% kuvana… siitä on paha sitten repiä realismia syynin pohjaksi.

Tämän mallin tässä kuvassa näkyy tässä koossa kaikki se olennainen, mikä mallista on myös paljain silmin nähtävissä. Ainoa ongelma on syvyysterävyys. Kuvattu aikanaan filmille, digikamerassa on mahdollisuus parempaan syvyysterävyyteen, mutta tämä on scannaus kymppikuvaprintistä.
Miksi pitää ottaa pelkkiä yleiskuvia? Kyllähän se iso rekkakin mahtuu läppärin ruutuun, kun ottaa kuvan vaikka vain hytistä?
Mitenkäs sitten, jos onkin käytössä eri resoluutio? Sittenhän tuo kuvan koko muuttuu ja ei täsmää enää malliin luonnollisen koon kanssa 1/1.
Sivuston gallerian tarkoitus on antaa mallareille rakentavaa palautetta omista töistään, joten kuvien laatu ja tarkkuus on tärkeätä. Myös lähikuvat antavat mahdollisuuden tarkastella niitä lähempää. Nyt mallistasi ei voi kuvan perusteella sanoa juuri juuta eikä jaata. Melko hyvältä se tuosta näyttää, mutta siinä kaikki.
J Kivi 1.12.2010 00:21 Vastaa lainauksella
Poistan sen pienen ja lisäsin isomman kuvan, jos rutina siitä kuvakoosta vaikka loppuis ja päästäis varsinaiseen asiaan eli mallin arviointiin:

Aikaa säästääkseni aloitankin välittömästi: Keulassa näkyy hyvin miten Cibatool- materiaalin pinta ei ole täysin sileä lukuisista pohjamaalauksista ja hiomisista huolimatta, suurennos paljastaa sen armotta, vaikka vanhan silmällä luonnossa siihen ei kiinnitäkään huomiota. 112- valistusjuliste on printatessa tullut hieman suttuiseksi, sen ajan laserkopiokoneen resoluutio ei ole kunnolla riittänyt tähän mittakaavaan. Pitemmät vetotikkaat katolla ovat hieman liian kiiltoisat, emali-alumiinivärillä maalaamisen lisäksi niihin olisi pitänyt levittää lasuuri supervetisen ohutta mustaa vesivärimäistä akryyliväri-litkua jossa on vielä fairyä joukossa. Tikkaiden teline on hieman kuin turhan järeä, varsinkin kun siinä pitäisi olla vielä se palokeksi, jonka paikka on telineessä, mutta jota ei kuvaustilanteessa keksitty laittaa paikoilleen. Siveltimen karvasta tehty radioantenni on tähän mittakaavan vähän paksu ja vielä tylppä päästään. Vähän näyttää myös siltä, että yksikkötunnuksen no: 2 on hieman ykköstä ylempänä, tosin tästä voidaan syyttää VPK:n poikia jotka olivat autoa tarroittaessaan amatöörimäisen huolimattomia. Sivupeilit näyttävät muovisilta vaikka ovatkin maalattu hopeavärillä - huh. Keulan sivuilta puuttuu auton merkkiä kuvaava Karhu-Susi laatta, siihen ei tässä mittakaavassa tekijän rahkeet riittäneet. Tuulilasin yläpuolella oleva häikäisysuoja ei ole oikeasti läpikuultava, vaan ehkä vain pikkuisen näyttää siltä, kun on hämäävästi maalattu transparentilla sinisellä lasimaalausvärillä vaikka onkin kiiltävää alumiinia. Kaikenkaikkiaan koko mallin pinnan tulisi olla kiiltävämpi jotta se olisi realistisempi, ongelmana vaan oli, että silloin, jo vuosia sitten kun malli maalattiin, ei maalajalla ollut tietoa Johnsonin lattialakan ihmeitä tekevästä vaikutuksesta, mitä tulee kiiltävään autonpintaan 1/87 mittakaavassa, jossa kaikki aiemmin tehdyt kokeilut olivat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Niin ja sen voisi tosiaan vielä huomauttaa että keulan letkulaatikkojen kannen "liukueste" -kuvioitua alumiinia imitoivan muovilevyn kuviot ovat kyllä aivan liian suuret tähän mittakaavaan. Myös ovenkahvojen Testors -kromimaali on ollut huonosti tarttuvaa kun punainen kuultaa niistä läpi, tai sitten se on vaan kulunut kun joku tollo on vuosien varrella kiskonut kahvoista ymmärtämättä että ovet ja luukut eivät edes aukea…

Päätän rakentavan itsekritiikkini tähän, joku voi vielä jatkaa hyvillä kehittämisideoilla, varmaan jotain jäi tässä huomaamatta. bye bye.
Joskus pääsin/ jouduin ajamaan tällaisella… Eikä se kiiltänyt vaikka Riistaveden asemalla vielä käytössä olikin… Iso plus-merkki siitä, että joku jaksaa tehdä Suomalaista kalustoa, Sisuista kun ei liiemmin valmiita sarjoja ole. Kampe näyttää Sisulta, Paavon mainitsema tuulilasi on kyllä Sisussa sivulle kaartuva, mutta sekä niihin kuin pitkään itsekritiikkivuodatukseesi toteaisin, että mittakaava asettaa kyllä omat rajoituksensa, mitkä huomioiden tämä on mielestäni onnistunut malli.
J Kivi kirjoitti:
Poistan sen pienen ja lisäsin isomman kuvan, jos rutina siitä kuvakoosta vaikka loppuis.
Hyvä, nyt kuva on parempi.
Kilpailuta autovakuutuksesi! Ota uusi vakuutus kätevästi verkossa. Vakuutusten siirto hoituu automaattisesti ja palvelu on sinulle maksuton.