Pienoismallit.net

Opel Blitz paloauto

Pula-ajan palokalustoa

Suomalainen pula-ajan paloauto. Sotien jälkeen 1940-50 luvuilla rakennettiin toisinaan paikallisin voimin monenlaisia omatekoisia ja itse suunniteltuja paloautonrohjakkeita vanhoille alustoille. Tämä esittää jotain sen suuntaista, vaikka mallilla ei ole varsinaista esikuvaa todellisuudessa. Tosin Blitzejä on ollut Suomessakin paloautoina.

Pohjana H0-resiinimalli joka on alunperin saksalainen 2. maailmansodan sotilasajoneuvo. (Adp-Modelle) Malli modifioitu paloautoksi vain pienin muunnoksin. Punaista maalia, sireeni ja hälytysvalo, tikkaat ja lisävalonheittimiä + muuta pientä detaljointia. Pintakäsittely Johnsonin lattialakalla. Malli valmistunut jo joitakin vuosia sitten.

… ja sitten paras mainita ennen kuin joku huomauttaa, että tosiaan ne tuulilasinpyyhkijät unohtu verstaalle, sen verran oli tuota tulipalokiirettä ja ilmakin nii kaunis…

Kommentit

Leevi Halme 23.11.2010 16:46 Vastaa lainauksella
hieno on, nuo tuulilasin vieressä olevat valot näyttää turhan isoilta.
Menee tuon ajan paloautosta, vaikkei alunperin sellainen olekaan. Ymmärtääkseni tuolloin tosiaan tehtiin itse (VPK:n pärekoritehtaassa) se kalusto, mitä ei muuten saatu.
J Kivi 27.11.2010 13:44 Vastaa lainauksella
… Ymmärtääkseni tuolloin tosiaan tehtiin itse (VPK:n pärekoritehtaassa) se kalusto, mitä ei muuten saatu.
[/quote]

Tää kuuluukin sarjaan, juuri tällaista ei ole ollut - mutta melkein olisi voinut olla. Olen jonkun verran perehtynyt aiheen historiaan ja monenlaista pytinkiä on ollut paloautoina, tyyliin piirustukset tupakka-askin kanteen ja hitsipilli soimaan. Tosin usein korit tehtiin puusta. Kiinnostavimpia ovat juuri nuo itse suunnitellut rohjakkeet joita tämäkin on esittävinään.

Edellisen kommentoijan kommenttiin mallin isokokoisista lampuista sen verran, että ne ei ole lisäajovalot vaan öisen tilannepaikan valaisuun tarkoitetut jatkovarrella varustetut valonheittimet. 1/87 mittakaavassa toisinaan tämmöiset jutut on hankalia, varsinkin voimakkaasti suurennetussa valokuvassa. Koko mallin pituus on luonnossa 8 cm. Käy mielessä, että pitäisikö sittenkin kuvata tämänkokoinen malli niin, että taustaa jää runsaasti ympärille ja itse malli jää lähemmäs luonnollista kokoaan. Helposti käy niin, että sivuston ikkunassa kuva aukeaa heti suhteessa mallin oikeaan kokoon 200% tai jopa isompana suurennoksena. Tällä sivustollahan suuri osa malleista on sellaisissa mittakaavoissa että asia on niiden kohdalla melkein päinvastoin.

Toisaalta pieni malli on hauska kuvata näyttämään kuvassa isommalta.
Kiva on juu mut tekijää tos ei kyl mun mielest mainittu voin kyl olla vääräskin…
Esa Matti 28.11.2010 18:22 Vastaa lainauksella
Mittakaavaan saa selkeyden näissä pienissä malleissa, kun laittaa vaikka kolikon mallin viereen yhdessä kuvassa. Hieno malli näin pieneksi, eikä minusta nuo valonheittimet ole liian suuret.
Kilpailuta autovakuutuksesi! Ota uusi vakuutus kätevästi verkossa. Vakuutusten siirto hoituu automaattisesti ja palvelu on sinulle maksuton.