Pienoismallit.net

Tähtäimessä

Rakentelu on ollut oikeastaan kokonaan jäissä viime keväästä asti ja ajattelin tehdä tällaisen pienen vinjetin isompien projektien välissä tuomaan taas rakenteluintoa.

Vinjetti kuvaa saksalaista sotilasta lumipuvussa, joka on hiihdellessä huomannut vihollisen ja ottanut tämän piikille.

Figuuri on rakennettu Dragonin varmasti monelle tutusta German Ski Troop -paketista. Terävöitin vain hieman kulmia askarteluveitsellä ja koversin hihansuut auki. Lisäksi ohensin hieman takin helmoja ja lisäsin kivääriin hihnan pikaliimalla kovetetusta paperisuikaleesta. En lisäillyt figuuriin mitään vaan rakensin sen suoraan laatikosta. Maalasin figuurin Vallejon ja Tamiyan akryyleillä kokonaan siveltimellä. En halunnut käyttää lumipuvun sävynä puhtaan valkoista, sillä lumipuvuthan likastuivat ja tummuivat erittäin nopeasti runsaassa käytössä. Figuuri on käsitelty Migin litkuilla ja viimeistelty Johnsonin ja Tamiyan mattapastasta sekoitetulla mattalakalla.

Alusta on kasetin muovisuojus, johon tein pinnanmuodot askartelumassasta. Tämän kuivuttua tein reunat 0,75mm muovilevystä jotka maalasin Mastonin mustalla mattaspraylla. Askartelumassan maalasin Mastonin valkoisella pohjamaalilla, jonka kuivumisen jälkeen levitin alustan päälle vesi-PVA seoksen. Välittömästi litkun lisäämisen jälkeen sirottelin sen päälle ruokasoodaa. Toistin toimenpiteen pari kertaa, kunnes tulos oli tarpeeksi hyvä. Kaiversin tämän jälkeen "lumeen" mm. rusakon jälkiä. Painelin askarteluveitsellä myös pienemmän eläimen jälkiä, mutta ne eivät oikein näy lopputuloksesta. Maalasin alaustan kynäruiskulla valkoiseksi. Tein sauvojen jättämät jäljet vasta tämän jälkeen unohtamisen seurauksena.

Piikkilanka-aidan pätkä on tehty kuten oikeakin. Piikkilanka on tehty kiertämällä kahta ohutta metallilankaa toistensa ympäri ja tämän jälkeen olen tehnyt piikit samasta langasta. Tolppa on grillitikun pala, jota on tehty kärsineemmän näköiseksi tongeilla raastamalla. Lanka on kiinnitetty tolppaan metallilangasta tehdyllä sinkilällä. varmistin toki pitävyyden pikaliimalla.

Viimeistelin alustan reunoineen Vallejon kiiltävällä lakalla ja nimikyltillä.

Tuo yhdessä kulmassa oleva möykky on muuten Friulin telaketjun pätkä.

Nimi on melko hirveä, mutta parempaakaan en tähän hätään keksinyt… :)

Kommentit

Kovasti kivan näköinen, mielestäni värit on varsin sopivat ja kuvasta paistaa läpi kylmyys. Joku tietenkin voi motkottaa siitä että suksi on väärän tyyppinen tai että kiväärin tähtäin on 0,0002 mm ohi mittakaavan… Mutta minun miestä oikeinkin hyvän näköinen "viritelmä". Kelpaisi omaan olohuoneeseen lasikuvun alle…
Sven Hasselin Korpivaelluksen sanoja tähän nimeksi laittaisin…
Hieno työ. Hieman monotoninen, mutta eiköhän tuo tuleva talvi ole juuri sitä… ;)
Kiitoksia!

Millä tavalla suksi on väärän tyyppinen? Täytyy myöntää, että referenssejä en katsellut figuurin osalta lainkaan, kun halusin tämän olevan tällainen pieni välipalamalli.

Jep, tämä on juurikin monotominen. Puhtaan lumen kuvaaminen komiulotteisesti on erittäin haastavaa, jollei mahdotonta… Siksi halusinkin elävöittää sitä lisäämällä tuon aidan tolpan ja eläimien jälkiä. Vaikka kuten sanoitkin, oikea lumikin on melko tasavalkoista kirkasta mössöä ilman varjoja. :)
Yksinkertainen on kaunista. Minusta tuo ei kaipaa mitään lisää. Kylmä fiilis välittyy tuosta hyvin. Asiallisen näköinen vinjetti.
Pupun jäljet ja kaikki :). Tykkään kovasti
Hieno ja hieman erilainen työ, tunnelmaltaan jännittävä ja sotaisa. Just semmoinen talvinen fiilis jossain päin itärintamaa.
Juhani 21.10.2010 20:20 Vastaa lainauksella
Tämähän on harvinaisen hieno vinjetti. Minulle tästä tosin välittyy jäniksen jälkineen leppoisa ja rauhallinen tunnelma, ollaan metsästämässä, ei sodassa.
Kiitoksia oikein paljon!

Ei ne pupun jäljet pahemmin kuvista erotu, mutta kyllä ne livenä ihan hyvin näkee.

Olin vähän kahden vaiheilla, että olisinko muokannu sakemannia ja tehnyt tästä suomalaisen sotilaan. Eihän siinä olisi pitänyt kuin tehdä lumipuvusta yhtenäinen, muokata hanskat lapasiksi, vaihtaa ase ja tehdä tälle lapikkaat. Ehkä lisätä puukko ja pari kp:n lipasta vyötärölle. Mutta jäipähän tekemättä, ehkä seuraavaan figuurin sitten. :)

Näyttääpä tuo piikkilanka erikoisen vinolta näissä kuvissa. Kyllä ne ihan suorassa ainakin nyt ovat, kun mallia katselen työpöydällä…
Tuo suksi on väärän tyyppinen… oli lähinnä sarkasmia ja sitä mahdottoman täydellisyyden tavoittelua mitä täällä toisinaan tunnutaan harrastavan. En siis ainakaan itse osaa sanoa että suksi olisi vääränlainen, mutta luultavasti joku voisi keksiä jotain vastaavaa virhettä hyvästä mallista. Mutta yhä siis sitä mieltä että aivan loistava teos.
Tuukka O. 21.10.2010 22:05 Vastaa lainauksella
Oikein mainio pikkuvinjetti! Erityisesti hahmon asento ja lumipuvun värisävyt miellyttävät silmää.
Haaska aehe. Saavat, jälet lumessa, ukon asento, aeta ja aejan toloppa ja sukset on aevan aevon näköset. On tokkiisa hyvä ku mikä. Kaanissii. Kahtopa tuota miltä kulumalta huvviisä.

Saivarrella kun aina pittää, niin miinusta himpun ulkoiluasusta. Jotenkin on jäykän oloinen. En tiedä olisiko jotenkin varjostamalla saanut uskottavamman… Tämä onkin savolaisen saivartelua.
Kiva, että tällaisia "pieniä intoa-antavia"?…malleja tulee. Mitähän ne isommat Samulilta… Huh, no nuoressa miehessä riittää virtaa tehdä niitä isompiakin projekteja.
Minulta tällainen ei ihan välipalana synny. Eikä tämänlaatuinen enää tässä ijässä ollenkaan. Huippu dio!!
elmo.v 23.10.2010 00:16 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno "välipalamalli". Olit kirjoittanut hyvän selostuksen josta itsekkin saan varmasti neuvoa mallin rakennuksessa. Hyvään asentoon saatu ja vielä sukset jalassa. Värimaailma lumipuvussa komeaa. Ei muuta kuin Upea malli.
Jere L 13.5.2011 15:11 Vastaa lainauksella
mä näin tän tuolla model expossa
AJ 13.5.2011 15:45 Vastaa lainauksella
Moi Samuli, idis loistava, aihealue piristävä ja poikkeuksellinen sekä toteutus upea! Kyllä diggaan!

TA-kivääri figulle, niin vinjetin otsikko istuisi täydellisesti kokonaisuuteen - no joo tuo on vaan mun mielipide, jota ei pidä ottaa liian vakavasti.

Jokatapauksessa loistotyö! Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia! Kyllä Jere näit aivan oikein, malli käväisi tämän vuoden Expossa.
eritäin hiano ukko ja jos en erehdy niin ukko on saku
SS 18.3.2012 16:28 Vastaa lainauksella
Kaikessa yksinkertaisuudessaan upean toimiva. Ehdottomasti yks omista suosikeista koko saitilla.
Upea malli. Kateeksi käy.
Sotilasta ei jos joutuu noin lyhyillä sauvoilla hiihtämään :D