Pienoismallit.net

Pitkä tie itään

Kesä, syksy ja talvi

Työni Itärintama ryhmärakenteluun.
Lievässä suuruudenhulluuden puuskassa päätin tehdä dion joka mielestäni hyvin yksinkertaistaen kuvaisi vuotta 1941 itärintamalla.
Kesällä saksa ryntää eteenpäin, syksyllä lieju hidastaa ja talven tullen on jo vastaantulevaa liikennettäkin.
Maasto on tehty styrox palikoista ja muodot viimeistelty oiva siloitteella. Ruohikko hamppua ja aluskasvillisuus murskattuja kuivattuja lehtiä yms.
Käytety mallit vasemmalta oikealle:
Italerin Pz.kpfw 3, UM:n BT-5, ZV Modelsin Einheitsdiesel Kfz.61, Attack:n Pzkpfw 38(t) Ausf C.
Figut sekalaista Revelliä ja Ceaseria.
Maaleinä käytetty pääsääntöisesti Valleota ja Tamiyaa.
Maalattu siveltimillä.
Olipas hommaa mutta tulipas tehtyä :)

Kommentit

Jonne 18.9.2010 20:17 Vastaa lainauksella
Ompas jännä idea tehdä tälläinen dioraama, ideasta ja toteutuksesta plussaa. Negatiivisena pakko sanoa tuosta hiitäjästä: Sukset ja sauvat ovat vähän liian isot mittakaavaan nähden (ainakin omasta silmästä).

Edit: Siis tajuan että kyseessä ovat metsäsukset eikä kilpaladuille tarkoitetut menokkaat:)
Sukset ja sauvat ovatkin Revellin näkemys asiasta (ämpärimuovia), paljaalla silmällä katseltuna eivät onneksi pomppaa niin pahasti silmille kuin kuvissa.
Loistava idea ja mittakaava huomioiden ihan kelpo toteutuskin.
Hieno idea ja hieno toteutus. Varsinkin tuo maaston kohta jossa kesä vaihtuu syksyksi näyttä minusta hyvältä.
Kiitoksia kommenteissa, kesän vaihtuminen syksyksi on minustakin onnistunut kohtuu hyvin, eniten hirvitti tuon syksyn kääntäminen talveksi :)
Näitä aikakaudesta toiseen siirtyviä dioraamoja on viime aikoina näkynyt ihan mukavasti, ja hyvä niin, sillä näissä näkee usein hauskoja toteutuksia noiden siirtymien kohdalla.

Itse olisin halunnut nähdä hieman loivemmat siirtymät vuodenaikojen välillä. Sellaiset, ettei selkeästi pystyisi näkemään, missä kohtaa siirtymä tapahtuu. Esimerkiksi lunta olisi voinut olla enemmän syksyn puolella kesää kohti pienenevinä sulavina läiskinä. Nyt rajat ovat aavistuksen verran turhan selkeitä ainakin omaan makuuni.

Yksittäisistä vuodenajoista kesä ja talvi toimivat hyvin, mutta syksyn olisi voinut tehdä rohkeamminkin, vaikkei noilla leveyspiireillä aivan mitään ruskaa varmasti ihaillakaan. Kellertävämpää ruohikkoa, pudonneita kellastuneita lehtiä, lehdettömiä puita tai pensaita jne. syksylle ominaista piirrettä voisi kuitekin olla enemmän. Auto voisi olla myös reilusti kuraisempi ja uponnut syvemmälle mutaan, niin tulisi epätoivoisempi fiilis. Muta näyttää myös hiukan turhan vaalealta, kuten myös lätäköissä olevan vesi.

Kokonaisuutena toimii kuitenkin hyvin. Asetelma on tasapainossa ja figuurien valinnat on tehty hyvin sotaretken vaiheita osuvasti kuvaten. Papukaijamerkki siisteistä kehyksistä! :)
Kiitos kommentista, olen samaa mieltä talven ja syksyn rajasta, se kuvaa ehkä vähän liian äkkinäisesti tullutta talvea, mutta ajattelin tilan ja rytmityksen suhteen selkeämmän rajan olevan parempi, tosin nyt kun luen kritiikkisiäsi, niin voisihan tuohon syksyyn levittää ohutta lunta pitemmällekkin. Syksyn ja kesän ero näkyy luonnossa paremmin, en saanut yrityksistä huolimatta kaikkia sävyjä vangittua digitaaliseen muotoon (noviisi tasolla kuvaamisessa) Mutta plussapuolella on se, että tämä on suurin tekemäni dio tähän mennessä ja kunnianhimoisinkin ja lopputulos ei ollut täydellinen epäonnistuminen. Ja mitä kehyksiin tulee, et arvaakkaan miten monta kerrosta teippiä niiden suojana oli :D
Erittäin hieno idea ja aivan kelpo toteutus pieni mittakaava huomioiden. Figutkin ihan jees. Great!
Hienosti rakennettu dio, mittakaava asettaa omat haasteensa mutta hyvin olet haasteeseen vastannut. Figujen asettelu ja dion idea hyvin tehty, kehykset kruunaa hienon työn:)
Kiitoksia kommenteista, pakko myöntää jo itsekkin, että kehyksiin olen tyytyväinen, vai olisiko sittenkin pitänyt vanhentaa niitä hiukan enemmän :)
Loistava idea. Tuo syksyn osuus olisi voinut olla tosiaan enemmän kellertävä keskiosaltaan, niiin idea erottuisi vielä paremmin.
Kehyksistä sen verran, että puhtaan puun värinen kehys antaa vähän keskeneräisen vaikutelman. Henk.koht. värjäisin kehykset kunnolla.
Figujen ja kaluston maalaus valitettavasti laskee puolikkaan pojoista :(
Kiitoksia kommentista, tästä on hyvä jatkaa seuraavaan työhön kun tietää mitä kaikkea on pielessä :)
Hieno idea, eikä toteutuksestakaan löydy pahemmin moittimista. Kuten jo edelläkin on sanottu, syksyyn voisi lisätä hieman syksyn sävyjä ja kosteutta. Jos syksy-osio olisi märemmän ja kuraisemman näköinen, lisäisi se hyvin Tominkin peräänkuuluttamaa epätoivoista ja ankeaa tunnelmaa.
kiitoksia kommentista, tuo "aron" syksyistäminen on hiukan hankalaa, pidemmät heinäthän kyllä kellastuu ja koiranputket sun muut tummenee, mutta se varsinainen ruohikko taitaa säilyä vihertävänä. Olisi pitänyt pysyä kiinni alkuperäisessä ideassa ja pistää tuohon rajalle puu joka olisi puoliksi kesäinen ja puoliksi syksyinen mutta pidin tiukasti kiinni "aro" fiiliksestä johon puut ei oikein istu. Laitoin kyllä työhöni kellastuneita ja kuolleita kasveja, mutta ne eivät oikein noissa kuvissä näy ja kuviakaan ei voi laittaa loputtomiin. Täytyy seuraavalla kerralla tehdä tiiviimpi työ että mahtuu kunnolla kuviin :)
Nyt on ihan pakko myötäillä edellisiä, ja myöntää, että idea on erittäin hieno samoin toteutus. Joten kyllä tästä mallista saa todella hyvät pisteet. Tästä diosta ei hirveästi muita moitteita löydy kuin nuo mitä edelliset ovat maininneet.
Kiitoksia kommentista, kritiikki on pistetty korvan taakse ja yritetään muistaa seuraavaa mallia tehdessä :)
elmo.v 21.9.2010 20:42 Vastaa lainauksella
Loistava idea, hyvin tehdyt mallit vaikka pientä scaalaa ja komea maasto… 5 tähteä.
Kiitos kovasti, vaikka tuo viisi tähteä oli kyllä liioittelua :) *nostaa virtuaalisesti hattua*
rhakaleh 28.9.2010 11:22 Vastaa lainauksella
Mainio idea. Vuodenaikojen vaihtelu, varsinkin 'kesän' ja 'syksyn', voisi olla vähän selvempi. Operaatio Barbarossaa käsittelevän kirjallisuuden mukaan kesä-41 oli kuuma ja pölyinen, syksy mutainen ja talvi varhainen ja ankara. Elikä 'kesällä' vaunu ja miksei miehetkin voisi olla pölyisempiä, jopa erittäin pölyisiä - Otto Carius kertoo kirjassaan, miten hienonhieno maantiepöly tunki vaunujen sisälle ja miesten vaatteiden alle peittäen kaiken ulkoa ja sisältä. Syksyllä taas silloisen NL:on ns. maantiet muuttuivat mutapuuroksi joka värjäsi niin ajoneuvot kuin hevoset ja miehetkin. 'Syksyn' auto ja ja etenkin moottoripyörä ja sen kuski olisivat uskottavampia kuraisempina. Toisaalta nuo upseeri-ukot toimivat aika hyvin juuri noin siisteinä. 'Talvi' näyttääkin sopivan lohduttomalta, mitä nyt noita vastahyökkääviä velivenäläisiä voisi olla enemmänkin.
Idea välittyy kuitenkin erittäin hyvin, vaikka kenties vielä paremmin vähän rohkeammalla toteutuksella.
Oli tarkoitus antaa neljä tähteä, mutta olen sen verran tumpelo tuon käyttöliittyman kanssa, jotta saitkin vain 3 1/2.
rhakaleh 28.9.2010 11:32 Vastaa lainauksella
Timo Honkanen kirjoitti:
Kiitos kommentista, olen samaa mieltä talven ja syksyn rajasta, se kuvaa ehkä vähän liian äkkinäisesti tullutta talvea, …
Toisaalta, niin kuin tuossa edellä mainitsin, tuona vuonna talvi tuli aika äkkinäisesti…
Kiitoksia kommenteista ja hyvistä huomioista, pöly ja lika on siitä mukavaa tavaraa, että sitä saa sudittua aina lisää pintaan. Tuo syksyn toteuttaminen oli minulle hankalampi juuri sen takia että arolla ei ollut ruskan väritystä, ruoho kun tuppaa säilymään vihreänä. Pyrin tuomaan syksyä esiin pienillä värisävyjen muutoksilla ja siten että isommat "koiranputket" sun muut ovat ruskistuneet ja kellastuneet, näitä en vain tainnut saada tarpeeksi hyvin esille kuvissa.
Ajoneuvojen ja miesten likaantumista taisin varoa liikaa, pelkäsin että pienestä mittakaavasta johtuen saattaisi mennä helposti yli, mutta taas ollaan projektia rikkaampi ja syöksytään sivellin tanassa kohti uusia töitä :)
Ps. kolme ja puoli on ihan sopivasti.
Aivan mahtava idea ja sommittelu. Varsinkin taustalla talveen päättyvä puhelinlanka tuo syvyyttä tarinaan. Hieman kritiikkiäkin lienee sallitaan: PzIII:n päällä oleva lumi näyttää ainakin kuvassa enemmän hiekalta kuin lumelta, ja oikealta vasemmalle kulkeva aikajana häiritsee "lukemista". Mutta muuten hyvää jälkeä.

(Tämä dioraama sai minut pitkästä aikaa arvostelemaan jotain.)

Pasi
Kiitos kehuista ja kritiikistä joka oli aivan kohdallaan, kolmosen päälle sirottelin liidusta raaputtamaani jauhetta, näyttää pienen matkan päästä ihan hyvältä, mutta lähempää katsottuna paljastuu melko rakeiseksi. Itse mietin pitkään kummin päin liikenteen pistäisin soljumaan ja jotenkin tuo dioon päätynyt ratkaisu on minun päässäni lännestä itään :)
Hieno dio on. mistä teit ruohon?
Kiitosia kommentista. Ruoho on tehty hampusta ja värjätty/pätkitty sopiviksi tupoiksi, kiinnitetty pohjaan erikeepperillä. Vähän työlästä, mutta mielestäni sillä saa ihan kohtuu luonnollisen näköisen ruohikon. Muu aluskasvillisuus tuossa diossa on tehty murskatuista kuivaneista lehdistä, pizza mausteesta ja sen semmoisesta, vaatii vain väriä pintaan.
Tässä illan pääteeksi katselin vanhoja malleja ja osu tämä satunaisesti.
Täytyy sanoa ison ja mahtavan työn olet tehnyt. eikä silmään juuri osu mitään moitittavaa.
Syksy tosin voisi olla keltaisempi ja lisä mausteenä jotain taloa ja vastaavaa voisi olla taka-alalla.
kesällä ehjä talon seinä taustalla, syksyllä rikki mennyttä aitaa ja talvella palaneen talon rauniota.
Mutta jo tälleen loistava työ!
Kiitoksia kommentista. Tuo aita olisi aika helposti lisättävissä, pitäisiköhän ottaakin tuo takaisin pöydälle pientä täydennystä varten :)
Loisto työ jo noin… ajattelin että viellä korostaisi ideaa ja ajan juoksua.