Pienoismallit.net

Tupakkatauolla

Syksy 1944

Tässä oma panostukseni ryhmärakenteluun…

Tämä on ensimmäinen dioraamani, joten kaikki on minulle uuden opettelemista. Myös mittakaava luo oman haasteensa. Dioraama sijoittuu lehtimetsään ja siihen on tarkoitus tehdä dioraama saksalais-sotilaista, jotka ovat matkallaan rintamalle pysähtyneet hetkeksi tupakka- ja vessatauolle. Dioraamaan on tarkoitus sijoittaa rakentamani Dragonin puolitela ja neljä figuria.

Dioraaman pohja
Valmistus alkoi kesälomalla…
Aloitin dioraaman valmistuksen leikkaamalla palasen eristelevystä, johon kaiversin karkeasti tien ja maaston muodot. Seuraavaksi liimasin palan reunoihin ohuet muovilevyt, jotka leikkasin karkkipurkista. Saumat siistin kittaamalla ja hiomalla.

Sen jälkeen kiersin ja taivuttelin kuparilangasta puun, jonka päällystin askartelumassalla ja spray-pohjamaalilla. Kokonaisuudessaan puun tekemiseen vierähti noin 4-5 tuntia. Tein kuitenkin myöhemmin uuden paljon pienemmän mittakaavaan paremmin sopivan puun, joka onnistui paremmin. Tämä versio puusta sai päälleen kittiä ja paksuhkon kerroksen Vallejon suklaanruskeaa maalia. Sen jälkeen kuivaharjasin puun ruskean harmaalla, jonka jälkeen liimasin siihen lehtiä.

Tämän jälkeen päällystin pohjan Tiimarin askartelumassalla. Käyttämäni massa oli melko huonosti muovautuvaa, mikä vaikeutti työtä. Lopulta sain silti pohjan päällystettyä. Tienpohjan painoin massaan viivaimella. Minkä jälkeen painelin vielämärkään massaan tekemäni puun ja hienoa hiekkaa.

Sitten vuorossa oli alustan maalaus. Maalasin pohjan ensin Vallejon Flat earth-maalilla. Sen jälkeen litkutin koko alustan suklaanruskean ja tumman harmaan sekoituksella, jotta maaston muodot korostuisivat enemmän. Seuraavaksi kuivaharjasin pohjan vaaleanruskealla ja suurimmat kivet harmaalla. Sen jälkeen litkuttelin pohjaa vielä eri ruskean sävyillä ja lisäsin Migin pigmenttejä.

Sitten lisäsin joihinkin paikkoihin kalliolla kasvaneesta sammaleesta leikatusta silpusta ja Citadelin ruohosirotteesta tehtyä sekoitusta. Tämän jälkeen lisäsin muutaman siniketun karvasta tehdyn heinätupsun tien reunoille. Maalasin kasvillisuuden keltaisen sävyihin, koska dioraama sijoittuu myöhäiseen syksyyn.

Lopuksi levitin pohjalle vedellä ohennettua PVA-liimaa ja ripottelin lehtiä joka kuoppiin ja syvennyksiin, mihin ne normaalistikin tuulen mukana kasaantuvat. Sen jälkeen lakkasin ne vielä kirkkaalla lakalla kosteutta kuvaamaan.

Puolitela ja figurit
Puolitelaan lisäsin nenäliinasta tehtyjä pressuja, lakanoita ja figuurisetin mukana tulleita varusteita. Rakensin siihen myös uudet ohuemmat ojakepit kuparilangasta ja ohuemman konekiväärinkilven foto etsatusta osasta.

Figurit tulivat Dragon Tiger II:n paketista. Kokoamisen ja maalaamisen jälkeen litkuttelin figureit eri sävyillä ilmekkyyden saamiseksi. Silmät maalasin nuppineulaa apuna käyttäen. Lisänä kiinnitin figurien aseisiin muovinauhasta leikatut hihnat.
…ja päättyi 14.11.

Olisi varmaan ollu parempi tehdä tästä rakennusblogi, mutta olen niin laiska ottamaan projektin aikaisia kuvia, joten se ei tässä onnistunut. Ehkä seuraavassa sitten :)

Kommentit

Ville J 15.11.2010 09:17 Vastaa lainauksella
Uudet paremmat kuvat!
Luulin otsikkokuvasta ensin mittakaavaksi 1/35,eli hyvin olet onnistunut dion rakentamaan. Maasto ehkä hieman yksitoikkoinen,mutta toisaalta luo näinkin hyvin tunnelmaa ankeasta syksystä.
Ville J 15.11.2010 14:06 Vastaa lainauksella
Kiitos palautteesta. Maastoon yritin saada elävyyttä risuilla ja kiiltävällä lakalla. Pensaita ja heinätupsuja olisi voinut tietenkin tehdä sinne tänne, mutta minun taidoillani ja tietämyksellä se ei onnistunut. Olisiko niiden tekemiseen vinkkejä?
Kaikki on muuten maalattu siveltimellä.
Tuukka O. 15.11.2010 14:29 Vastaa lainauksella
Komea dio! Figujen maalaus varsinkin tuohon mittakaavan on erittäin onnistunut, vaikka vähän kiilteleekin. Vaunukin on onnistunut, ainoa mikä tökkii on nuo telaketjut, jotka ovat hieman ilmassa, aivan kuten omassa puolitelassanikin. Mistä muuten teit nuo lehdet? Näyttää hyvältä.
Ville J 15.11.2010 14:50 Vastaa lainauksella
Kiitos Tuukka!
Miltein suoraan tuleva valo kyllä kiillottaa figureita tehokkaasti, mutta myönnän, että mattalakka tekisi niille terää. Letkuteloja en tosiaan saanut kunnolla roikkumaan oikealta puolelta, mutta onneksi toinen puoli on parempi.

Lehdet on tehty kuivuneesta hevoskanstanjan lehdestä, jonka olen sitten maalannut ja murskannut pieniksi paloiksi. Lehtien tekoon kävisi joku muukin ohut lehti, mutta hevoskastanja kasvoi sopivasti mökin pihalla. :)
Mittakaavan huomioon ottaen hienoa työtä, ukkeleitten maalaus hyvin tehty samoin vaunu on siisti. Kaikinpuolin hyvinki elävä dio, maasto tosiaan hieman pelkistetty. Muuten kokonaisuus on todella hieno.
Mukavan näköinen kokonaisuus. Maasto tosiaan näyttää hiukan "kuolleelta" nyt, mutta se kyllä sopii syysdioraamaan. Itse olisin lisännyt sirotteita vielä lisää.
Lehdet ovat hyvin onnistuneet, samoin kun vaunu ja miehistökin. Oikein hyvä. :)
Juke 15.11.2010 20:12 Vastaa lainauksella
Oikein kiva syksyinen tunnelma, mistä lehdet on tehty?
Ville J 15.11.2010 21:35 Vastaa lainauksella
Maasto tosiaan näyttää kuolleelta, ehkä kuivuneeltakin joistain kohdista, mutta ainakin niissä Keski/Itä-Euroopan lehtimetsissä (Unkari ja Puola), missä olen ollut on metsät olleet paikoitellen melko "kasvittomia" puita lukuunottamatta. Toisaalta jotkut metsäthän ovat todella rehevöityneitä. Mene ja tiedä, mutta kiitos palautteesta.

Juke, lukee kolme kommenttia oman kommenttisi yläpuolella. ;)
Tommi Tuuri 16.11.2010 12:12 Vastaa lainauksella
Hieno dio, maastoon ehkä olisin lisännyt enemmän kasvillisuutta, mutta hyvä näinkin. Hiukan pistää silmään, toi vaunun oikenpuoleisen takaoven viereinen sauma, joka irvistelee jonkunverran. Figuurit ovat onnistunet hyvin.