Pienoismallit.net

T-70M

Itärintama 1941 - 1945- ryhmärakentelu malli

Vuonna 1941 alettiin suunnitella T-60:n seuraajaa. T-60 oli heikosti aseistettu ja panssaroitu ja lisäksi siltä puuttui moottorivoimaa. T-70 sai paremman aseistuksen (45 millimetrin tykki 20 millimetrin tykin sijasta) ja paksumpaa panssaria (mikä kesti 37 millimetrin panssaritorjuntatykin panssariammukset). Moottori oli sama kun T-60:ssä, mutta niitä oli nyt kaksi, mikä antoi enemmän voimaa.

Tykin teho oli rajoitettu saksalaisten panssarivaunuja vastaan, mutta olihan tykki parempi kun konekivääri. Lisäksi johtajan piti toimia lataajana, ampujana ja johtajana yhtä aikaa. Vaunun taistelukelpoisuus oli rajoitettu, mutta se oli parempi tiedustelutehtävissä. 8 226 vaunua rakennettiin.

Vaunun alustalle rakennettiin myöhemmin SU-76-rynnäkkötykki.

Tämä on ensimmäinen 1:35 mallini, eli virheitä löytyy - etenkin teloista. Tämä on myös toinen panssarivaununi, mitä olen koskaan rakentanut.
Sarjan ostin 2010 Model Exposta, Combat Modelsin kojusta. Sarjassa oli mukana viisi figuuria, joita Miniart myy myös toisessa sarjassa. Figuureista jää pakosti kolme pois, sillä T-70 miehistö koostui vain kahdesta miehestä. Figuurit laitoin kaappiin odottamaan parempia päiviä.
Sarja oli melko hyvälaatuinen, en tosin ole tutkinut mittavirheitä… Kittiä ei tarvittu missään muualla, kuin tykin varressa, jossa oli valtava kuoppa. Telakenkiä sarjassa oli liian vähän - muistaakseni 179 (neljässä valurangassa), ja niitä olisi pitänyt olla lähemmäs kahtasataa!

Onneksi Tero Lammimetsä tarjoutui postittamaan minulle neljä valurankaa lisää! Suuret kiitokset siitä hänelle!

Toisen taka-aksilan onnistuin hukkaamaan, joten jouduin tekemään uuden. Uuden tein muovailuvahasta ja valurangan pätkästä, jonka hioin muotoonsa.
Aluksi kaikki telojen rakentamisen ja pintakäsittelyn aikana sujui hyvin, mutta kun siirryttiin maalattujen ja säistettyjen telanpätkien paikoilleen liimaukseen, niin homma meni plörinäksi! Sekoitin vahingossa kummankin puolen telat keskenään ja sitten homma muuttui "Olisikohan tämän paikka tässä"- touhuksi! Sovittelin kauan telapaloja ja sain toisen puolen kasaan hyvin, mutta toisesta puolesta ei tullut toivotun näköinen…
Telojen lopputulokseen olen pettynyt.

Tätä mallia vanhensin öljyväreillä, pigmenteillä ja pastelliliiduista irti raaputetulla jauheella. Vanhentamisessa onnistuin paremmin kuin luulin, koska tämä tankki on ensimmäinen malli jota säistin "kunnolla". Telojen taustan kurasin Migin pigmentillä (Dark Mud) ja pastelliliitu jauheilla, jotka olivat eri ruskean sävyjä. Käytin eri suhteisia sekoituksia eri paikoissa, jolloin sain haluamani lopputuloksen. Lopuksi tein roiske-efektejä, joiden teon opin Youtubesta. Katselin myös muitakin Youtuben mallailu aiheisia videoita ja sovelsin oppimaani tähän malliin.
Lisää kuvia täällä!

Tällä mallilla osallistun Panssarimuseon pienoismallikilpailuun.

Kommentit

Aivan kelpo tankin oot rakentanut. Pari juttua hieman särähtääpi: Säistystä runkoon enempi ja maalipinta hieman monotoninen, eli eri sävyjä hieman. Telat ei oikein istu luonnollisesti, mutta hyvääki löytyy rakenteljälki siistiä maalipinta mukavan tasainen siirtikset istuu hyvin. Ei muuta kuin uutta tankkia pöydälle tai sitten parantelemaan tätä. Mutta ei kukaan oo seppä syntyessään:) Tsemppiä.
Kiitoksia kommentista! Tankin säistys ei mennyt ihan nappiin, sillä tämä on ensimmäinen sotakalusto- mallini, jota säistin edes jotenkin. (Ensimmäinen oli Revellin 1:72 Leopard 2, joka oli aivan surkea esitys.)
LAV-25 on rakenteilla. Sen rakentamisen aloitin jo silloin, kun tämä oli vielä kesken.
Pertsaaaa 31.7.2010 19:51 Vastaa lainauksella
Onnea kolmannesta sijasta :) parolassa. Hieno vaunu.
Kiitoksia! :)
Obse kyllä hieno,mutta onko sulla niitä tela-kenkiä tallella? aloitin tänään saman vaunun telaketjut ja sitten luin tosta!
Onse kyllä hieno,mutta onko sulla niitä tela-kenkiä tallella? aloitin tänään saman vaunun telaketjut ja sitten luin tosta!
Kiitoksia! :)
Joo mulle jäi niitä telakenkiä 52 kpl ja ne on vielä valurangoissaan kiinni. Ne ovat myös "valuranka kunnossa" :)

Itse en tee niillä enää mitään, joten tarvitsetko sinä niitä? Noista 52:sta telakengästä tulee n.puoli "telaa".
Juho Tarkkanen kirjoitti:
Kiitoksia! :)
Joo mulle jäi niitä telakenkiä 52 kpl ja ne on vielä valurangoissaan kiinni. Ne ovat myös "valuranka kunnossa" :)

Itse en tee niillä enää mitään, joten tarvitsetko sinä niitä? Noista 52:sta telakengästä tulee n.puoli "telaa".
Älä sitten pyydä rahaa… ;) Lähetät omalla kustannuksella;)
No en tietenkää pyydä! Enhän minä konkurssiin mene vaikka pienet kulut joudun maksaa. ;)
Joo kyllä niitä vois tarvita (siis tela-kenkiä).
Juu kyllä niitä vois tarvita.
Hieno malli! Itse sama juuri työn alla! Huomasin keskustelun puuttuvista telakengistä ja ihmettelen vähän. Pakkauksessa tulee juuri neljä valurakaa teloja ja itse kun asensin ne jaoin 2 rankaa per puoli. Molemmista rangoista jäi neljä ylimääräistä eli yhteensä teloja jäi ylimääräiseksi 8kpl. Ja telat asettelin sentään löystyneiksi, joten vieläkin vähemmällä olisi pärjännyt.

Mielenkiinto heräsi, miten toi voi olla teillä mahdollista, jos teillä tuli kuitenkin kaikki 4 valurankaa?