Pienoismallit.net

Tiger I

Valmis

Sain kuin sainkin tämän mallin valmiiksi Itärintama 1941–1945 -ryhmärakentelun alkuperäiseen aikarajaan sekä Nordic Challenge -mallikilpailuun mennessä. Ihan viimeisen päälle en ehtinyt aivan kaikkea nysvätä, sillä viimeiset siveltimenvedot sudin kilpailuun kiikuttamista edeltävänä yönä kello kahden aikoihin. Muutaman tunnin ehdin sen jälkeen jopa nukkuakin — muistutus siitä, miksi en aikoinaan pitänyt hirveästi näyttelyissä kiertämisen mukanaan tuomista deadlineista, mutta silti olen sortunut sille tielle jälleen uudelleen. Oivoi.

Olin kuitenkin ihan tyytyväinen lopputulokseen, joten en enää Nordic Challengen jälkeenkään jaksanut alkaa tehdä mitään isompia paranteluja, vaan tyydyin vain lisäämään alunperin unohtuneen antennin.

Maaston pohjan tein 2 mm muovilevyn päälle muotoillusta Magic Sculptista. Kasvillisuuden toteutin Mininaturin tuotteilla ja kuusen tein aiemmasta katajaan kapsahtamisesta viisastuneena uusiksi.

Mallin säistämisen hoidin pääasiassa Migin tuotteilla melko normaaliin tapaan, mutta koska en ikävän nopeasti lähestyneen deadlinen vuoksi ehtinyt räpsiä työvaihekuvia, ei pelkästä sanallisesti selostuksesta olisi varmaankaan paljon iloa. Niiltä osin tästä blogista ei siis tullut kovin hyödyllistä tai opettavaista, josta pahoitteluni.

Kommentit

Jälleen ällistyttävän komea 1/72 malli Tomilta. Maalausvaihekuvia katsoessa epäilin jo modulaatiomaalauksen olevan liian silmiin pistävä. Hienosti olet tasannut maalausten rajoja.
Raimo Leino 27.11.2010 12:24 Vastaa lainauksella
1/72 skaalan The Guru iskee jälleen! Kyllä pieni on kaunista - ainakin Tomin käsittelyn jälkeen. Muuten, varmistettiinkohan oikeissa vaunuissa noiden naamiontitarkoitusta varten katkotujen puiden oksien kiinnipysymistä vaunun pinnoilla millään systeemillä? Meinaan että luulisi noiden näreiden putoilevan vikkelästi pois kun Tiikeri mennä jytyyttää pitkin maisemaa?
Ajattelin samaa Raimon kanssa noista lehvästöistä. Raimo kerkes kommentoida ekana. Mutta voihan ne olla vaikka taukopaikalla päälle asetettuja.
Luin läpi koko rakennusprojektin, ja en voi kun ihmetellä.
Kaanista, kaanista.
Huhhuh kun on hieno! Olis luullut, että vinjetti on 1/35:een! Ei voi kun mykistyneenä silmä leväten katsoa tätä.
Tomi Filppu 28.11.2010 19:49 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista! Mukava kuulla, että tykkäätte. :)

Kysymys oksien kiinnittämisestä on hyvä. Vaunujen kiinteät rakenteet eivät yleensä riittäneet pitämään kovin runsaasti oksia luotettavasti kiinni, joten niiden kiinnittämiseen käytettiin pääasiassa erilaisia rautalankavirityksiä. Yleensä nuo langat jäivät kuitenkin hyvin tehokkaasti lehvästön piiloon, ja erottuivatkin lähinnä silloin kun niihin ei ole mitään kiinnitettynä.

Mietin kyllä muutaman langan lisäämistä antamaan katsojalle vihjettä siitä, miten oksat on kiinnitty, ja E-Z Line olisi ollut varmasti siihen sopiva materiaali, mutta en kuitenkaan lopulta nähnyt sitä tässä mittakaavassa välttämättömäksi. Voisihan noiden lankojen vetämistä vielä kokeillakin, koska niiden puute lienee kuitenkin jonkinlainen epäkohta.
J Pokki 28.11.2010 20:26 Vastaa lainauksella
Reijo Kuusiston oppeja muistellen myös minäkin totean rautalankaa käytetyn. Tässä mittakaavassa ei kuitenkaan mielestäni löydy materiaalia, joka pysyisi skaalavahvuudessa. Kyseessä lienee kuitenkin ollut ihan tavallinen rautalanka eli vahvuudeltaan millin molemmin puolin - käytännössä kuitenkin ohuinkin materiaali olisi 1/72 mittakaavassa sormenpaksuista? Hämähäkinseitti voisi sopia…

Dioraama on yksi kauneimmista ja täydellisimmistä näkemistäni. Todella tasapainoinen ja harmoninen kokonaisuus. Ainoa mikä ei mielestäni aivan täydellinen ole on tuo kuusi. Kyllä se silti puusta käy. Kunnioitettavaa työskentelyä!
Tuo täydellinen mittakaavanmukaisuus ei ole oikeastaan ongelma. Pikkuskaaloissahan on usein tapana hieman liioitella joidenkin yksityiskohtien kokoa, jotta toteuttaminen olisi ylipäätänsä mahdollista tai että ne erottuisivat riittävästi. Eli tavallaan, mitä pienempiin mittakaavoihin mennään, sitä karikatyyrimäisempi malli on.

Itseasiassa toteutinkin jo nuo langat E-Z Line -elastaanilangasta, jolla sain tehtyä niistä vaivatta noin hiuksenpaksuisia. Lopputulos on mielestäni hyvin linjassa mallin yleisen mittakaavanmukaisuuden kanssa.

Tuo kuusi on vähän hankala juttu. Olen kuullut useampia kommetteja sitä vastaan, mutta toisaalta se on juuri sellainen kuin siitä halusinkin. Voi kuitenkin hyvinkin olla niin, että olen jälleen vain sokea omalle epäonnistumiselleni enkä näe metsää puilta. :) Mininaturin/Silflorin tuotteilla saisin varmasti tehtyä sellaisen kuusen, joka vastaisi enemmän sitä yleistä käsitystä, mitä sana kuusi ihmisissä herättää, joten taidan kokeilla vielä sitä. Kolmas kerta toden sanoo.

Kun saan tehtyä kuusen uusiksi, laitan kuvia siitä sekä noista kiinnityslankavirityksistä.
Heksa 6.12.2010 17:22 Vastaa lainauksella
Nam, kuolaan… Eikun anteeksi, todella hieno. ;D
Eihän tuo kuusi kyllä aivan aidosta käy, mutta näyttäkääpä yksikin havupuu joka näyttää aidolta? Tai vastaavasti, miksi kuusi ei voisi näyttää juuri tuolta, voihan olla että siinä on nurkalla viime talvena tapahtunut jotain mikä on siitä tuollaisen tehnyt. Eli ollaan aika vaikealla alueella, kuka voi määritellä miltä kuusen tulee näyttää, niitä kun ei luonnossa kahta samanlaista tule vastaan…
AJ 29.12.2010 15:01 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,

Tikru mallisi itsessään on jo ihailtavaa promallari työtä, jota paremmaksi on erittäin vaikea pistää - huipputyötä; enuff said!

Erityisesti minua kuitenkin kiinnosti tämä loistava rakennusblogisi, josta on ollut ainakin minulle näin aloittevana vuosikymmien takaa palaavana harrastelijana hyötyä. Huolimatta siitä, että en ole paljon pienoismalleja kerinnyt rakentaakaan, olen yhden jos toisen mallin nähnyt sekä täällä kotimaassa, että ulkomailla sekä lukenut erinäisiä rakennusblogeja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja myös osittain ranskaksi ja espanjaksi viimeisten parin - kolmen vuosikymmenen ajan. Tämän kaiken edellä mainitun sanottuani, mielestäni Tiger rakennusblogisi on ehdottomasti yksi parhaista rakennusblogeista mitä olen tuona edellä mainittuna ajanjaksona lukenut millään kielellä. Näin ollen olet itse väärässä, kun toteat ettei rakennusblogistasi tullut hyödyllistä ja opettavaista (olet turhan itsekriittinen tässä asiassa), päinvastoin siitä nimenomaan tuli juuri kaikinpuolin hyödyllinen opettavainen rakennusblogi - Shep Painen jalanjäljissä.

Shep Painen alkuperäinen ja vanha opus Modeling Tanks and Military Vehicles toimi kauan sitten ja toimii yhä edelleenkin (enää minulla ei ole jäljellä ko. kirjaa, mutta kopiot siitä, jotka otin kirjasta myöskin kauan kauan sitten) pienoismallirakentamiseni raamattuna. Tiger-rakennusblogissasi on hyvin paljon "Shep Painea" päivitettynä ja selkeämpänä ilmaisuna lisättynä monella uudella kikalla - ja hyvä niin.

Rakennusblogisi on mielestäni erittäin ansiokas ja huolella tehty erinomaisten kuvien kera; se toimii hienosti muidenkin kuin vain 1/72 skaalan Tikrujen rakentamisessa ja yhtä hyvin muidenkin panssarimallien kanssa.

Itse aion hyödyntää mainiota rakennusblogiasi ainakin 1/48 ja 1/35 panssarivaunumallien rakentamisessa/viimeistelyssä yhdessä Shep Painen kirjoitusten kanssa.

Kiitos hienosta rakennusblogista Tomi!

Hyvää Uutta Vuotta 2011!

Parhain terveisin,

AJ


PS Pikkuskidinä noin +/- 8 vuoden ikäisenä näin Shep Painen rakentamia malleja ja dioraamoja livenä - yhä yli kolmenvuosikymmenen jälkeen muistain ne elävästi; ne olivat kerrassaan unohtumattoman uskomattoman hyviä, jotka syöpyivät lähtemättömästi mieleeni.