Pienoismallit.net

Tiger I

Kuuseen kurkottaminen

Vaikka tarkoitukseni oli tehdä pelkkä malli ilman alustaa, huomasin miettiväni jatkuvasti enemmän ja enemmän, millaiselle alustalle Tiikeri sopisi. En ole vieläkään aivan varma, millaiseksi alusta lopulta muodostuu, mutta jonkinlaista metsäympäristöä olisi tarkoitus esittää, enkä välttämättä lisää mitään rakennettuja elementtejä.

Päätin aloittaa rakentamalla pienen kuusen vaunun rinnalle. Se kun ainakin sopii mainiosti kasvustoltaan hieman tylsälle itärintamalle.

Kuusen runkona käytin ohueksi vuoltua cocktail-tikkua, joka oli juuri sopivan pituinen. En halunnut tehdä kuusesta liian korkeaa, jotta se ei vie huomiota itse mallilla.

Oksat tein sammaleesta, jonka olin kerännyt vuosia sitten 1:35 mittakaavan kuusen tarveaineiksi, mutta se soveltui melko hyvin myös 1:72 skaalaan. Sammalelajin nimeä en tiedä. Tapanani on vain keräillä metsästä kaikkea mahdollista, jolle voisi olla dioraamaprojekteissa käyttöä. Jos joku fiksumpi osaa lajin ohessa olevista kuvista tunnistaa, saa toki jakaa tietonsa.

Kiinnitin oksat geelimäisellä pikaliimalla, jonka kovettumista vauhditin kiihdyttimellä. Näin työskennellen kuusi valmistui nopeasti parissa kolmessa tunnissa ja suurin osa ajasta menikin sopivien oksien valitsemiseen ja leikkaamiseen.

Oksien kiinnittämisen jälkeen laitoin kuusen likoamaan yöksi vesi-glyseroli-seokseen, joka pehmitti sammaleen kestämään paremmin käsittelyä tulevissa työvaiheissa. Rungon päällystin Mr. Surfacerista ja ruokasoodasta tehdyllä tinnerillä ohennetulla seoksella kuvaamaan kaarnaa.

Maalasin koko puun Tamiyan akryyleistä sekoitetuilla eri vihreän sävyillä. Ensin tummalla ja sen jälkeen muutamalla vaaleammalla vihreällä yläviistosta ruiskittuna. Tämän jälkeen otin esille öljyvärit ja levitin tumman vihertävänruskean värihuuhtelun oksille maalasin samalla rungon ruskealla sävyllä. Lopuksi kuivasivelin oksia varovasti vaalean vihreillä sävyillä ja mattalakkasin koko puun.

En ole aivan tyytyväinen lopputulokseen, ja näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut parempi vain kevyesti värjätä oksat maalaamiseen sijasta. Maalattuna lopputulos näyttää hieman raskaalta. Saattaa olla, että mikäli motivaatiota riittää, kokeilen tehdä kuusen vielä uusiksi.

Kommentit

Kuusi voisi ehkä olla tuuheampi ja oksat pidempiä, nyt se näyttää enempi kuusen latvukselta. Lähtökohta on kyllä muuten hyvä. Sammal näyttäisi olevan joku rahkasammal, lajeja on melkein 300, joten vaikea sanoa tarkemmin :)
Tarkoitukseni oli nimenomaan tehdä tuollainen harvan ja hieman kärsineen oloinen kuusi, koska se sopii mielestäni fiilikseltään paremmin sotaolosuhteisiin, etenkin itärintamalla. Jouduin jopa hieman harventamaan tuotakin, kun jossain vaiheessa tuli innostuttua laittamaan liikaa oksia. Latvaa pitäisi kyllä harventaa vielä lisääkin. Kuusiahan on toki monenlaisia kasvupaikoista ja muista tekijöistä riippuen ja tuuhea kuusi olisi toki vähintään yhtä realistinen valinta, mutta olisi kuitenkin makuuni liian Coca Cola -joulupukkimainen. :)

Tästä syystä maalaamiseen mukanaan tuoma raskaus ja tuuheus ei oikein omaa silmääni miellytä. En nyt löytänyt tähän hätän kovin hyviä kuvia, mutta ideana olisi enemmänkin tällainen kuin tällainen kuusi.

Oksat voisivat olla kyllä pidempiä. Ne hieman taipuivat glyseroli-kylvyssä, joka vielä entisestään lyhensi niitä. Toisaalta malli sijoittuu kevääseen, joten ehkä raskas lumikuorma on talvella taivuttanut oksia… Seli seli, mutta on tietysti aina hyväkin juttu, että ensi kerralle jäi vielä paljon parantamisen varaakin. :)
Mixa Aho 24.9.2010 14:35 Vastaa lainauksella
Oksat ovat mielestäni ihan ok, ehkä hivenen pidempinä olisivat vieläkin paremmat. Sen sijaan kuusen runko on suhteessa aivan liian paksu, etenkin latvasta.
Oksien asentoa olisi voinut harkita, jos ne olisi yhden mukaisesti kaikki alaspäin kävisi tuo varsin hyvin lappissa kasvavasta kuusesta. Siellä ainakin kuuset on yleensä oksat alaspäin ja melko kapeita ja varsin epä suhtaisia muutenkin. Guugle antaa lisää tietoa varmasti. Mutta yhtä kaikki, jos teet dion missä on useampia kuusia, on tuo varsin komeaa katsottavaa muiden puiden seassa.

Alustalle vaunun viereen voisi sopia kuusen sijaan pari mäntyä, yksi ehjähkö ja vaikka toinen puolesta välistä poikki ammuttuna…?
Petri Lyy 25.9.2010 09:13 Vastaa lainauksella
Suomessa kasvaa kasvattamatta ihan yhtä lajia kuusta, metsäkuusi. Täältä ns. itärintamalle päin lajeja on muitakin, eivätkä kaikki kuusen näköiset puut ole kuusia vaan esimerkiksi pihtoja.

Ja jonkun pihdan näköinen tuossa nyt on esillä. Ja joo, vähän tasapaksu latva siinä on, mutta jos ajatus oli tehdä dioraamaan/vinjettiin ehkä toinenkin puu, niin tämän ykkösversionhan voisi sommitella niin että tankki on just tuupannut sen nurin katki poikki ja latva on jäänyt tankin alle.
Ei ollut ainakaan tarkoitus väittää että lajike vaihtuisi. Mutta monesti pohjoisempana vaikuttava lumen määrä tekee sen että kuusien oksat on lyhyempiä tai ainakin reilusti alaspäin kasveneet. Etelämpänähän taas oksat kasvaa puun koosta riippuen jopa toistakin metriä vaakasuoraan…
Laji taitaa olla metsäkerrossammal?
kasvio.avoin.jyu.fi/laji.php?id=332&kuva=2802
Ehkä tuo toimisi paremmin isossa mittakaavassa? Nut oksat näyttävät vähän turhan karkeilta.
Keräilin kesällä samaista sammalta, ja kokeilin upottaa ne glyseroliin. Jossain vaiheessa kokeillaan miten valmiiksi säilötyt kuusen oksat toimivat:)

tätä kun löytäisi jostain… kasvio.avoin.jyu.fi/laji.php?id=329&kuva=2182
Kiitos kaikille asiantuntevista kommenteista, näistä oli kovasti apua. Sen verran katajaan kapsahti, että uusi kuusi – tai pihta – on jo nyt työn alla, ja toivottavasti siitä tulee parempi.

Useampia puita en ole tällä erää tekemässä, kun kyseessä ei ole dioraama, vaan hyvin simppeli alusta yksittäiselle mallille. Muuten voi käydä niin, ettei näe Tiikeriä puilta. :)