Pienoismallit.net

Morris Mini Cooper 1275S

-> Austin Mini

Teimme tyttöystävän kanssa mallin lahjaksi. Esikuva on Austin Mini, mutta Morris on melko lähellä kuitenkin. Pikkumuutoksia sarjaan siis tuli. Idea perustuu 70-luvulla otettuun valokuvaan autosta ja omistajasta.

merkinnät

Nyt on sitten osat yhdistelty, ja malli on valmis. Kokonaisuutena mukava urakka. Tamiyan Mini on erinomaisen hyvä sarja.
Dio perustuu 70-luvun valokuvaan tutulta tontilta, joka tosin on muuttunut ajan saatossa merkittävästi. Alustan tekeminen alkoi siis valokuvan ja paikan päällä käynnin perusteella tehdystä hahmotelmasta. Hahmotelma siirtyi 3-ulotteiseen muotoon Finnfoam-levystä leikellen. Alustan koko määräytyi taulukehysten perusteella. Foamiin veistelin suurpiirteisesti muodot, ja ruiskutin päälle sprayliimaa. Kaulin askartelumassasta ohuen levyn, jonka asetin foamin päälle. Tuorekelmun välityksellä painelin autolle ja figulle paikat massaan, ja tökin aidan seipäille reiät maastoon, sekä painelin renkaalla rullaten renkaanjälkiä tiehen. Tyttökaveri hiekotti…
Dioon täytyy saada auton omistaja mukaan, eikä tietenkään sellaista muuten saa, kuin itse tekemällä. En ole koskaan tehnyt mitään figuureihin liittyvää. -> kokeilevaa pseudotiedettä harjoittamaan Mittasin valokuvan (johon dio perustuu) perusteella mitat, ja tein paperille alustavan luonnoksen miehestä. Sitten taittelin rautalangasta paperia apuna käyttäen tukirangan figulle. Tukirangan päälystin massalla, ja ongelmakohdat paikkailin kitillä. Veistin muodot kirurginveitsellä. Maalasimme figun Pensselillä, ja päälle tuli varjostukset ruiskulla.
Sisälmyksiä joutui sen verran modailemaan, että muutimme ohjauksen vasemmanpuoleiseksi, sekä Cooperin ratista veistin yhden puolan pois. Sisuskalut on maalattu akryyli/emalimaalein. Tarkkoja tietoja ei alkuperäiskappaleesta ole, joten sisustus on pitkälti arvailua. Lattialle ja penkkeihin tuli hieman hiekkaa ja pölyä. Vanteet muutin pölykapselillisiksi peltivanteiksi. Moottoritilaan tuli myös lisää johtoa ja letkua, sekä uusi ilmasuodatin Cooperin tuplaimujen tilalle. Roiskeläpät taiteilin paperista, ja muutin Morrisin keulamerkin muistuttamaan Austinia. Cooperin pakoputki tuli keskelle, joten muutin sen vasempaan reunaan tulevaksi. Puskurit…
Auton esikuva oli helmoista ja saumoista ruostunut ja käyttöä nähnyt. Pohjamaalauksen päälle ruiskutin kerroksen metallivihertävää enameelia ja sen päälle akryylisen pintakerroksen. Vahasin pinnan muutamalla kerroksella Johnsonin lattiavahaa. Metallia saa mukavasti raaputettua esiin akryylin alta sopivista kohdin. Vanhensin ruosteita pigmentillä.
Moottoria joutuu hieman down-tuunaamaan =) cooperista. Tamiyan osat sopivat toisiinsa hyvin. Kaikki osat pohjamaalattiin rangassa kiinni. Lohko on mattaviehreällä akryylillä, ja pikkuosia sudittiin emaleilla. Lisäksi pintaan tuli hieman kulutusta ja öljyvärilitkutus. Tulpanjohdot, kaasuvivusto, muut piuhat ja letkut tehtiin sähköjohdosta sekä rautalangoista. Kaasarista tein yksikurkkuisen.