Pienoismallit.net

Polikarpov I-16 Type 10

Neuvostoliiton ilmavoimien työhevonen toisen maailmansodan alkuvaiheilla. I-16 oli I-153 koneidan ohella NL:n ilmavoimien päähävittäjä operaatio Barbarossan alkuvaiheessa, tätä ennen tyyppiä oli käytetty taistelutoimissa jo Espanjassa, Kiinassa ja Suomen Talvisodassa. Neuvostoliittolaisten epäonneksi aikanaan edistyksellinen konetyyppi oli jo ehtinyt vanhentua huomattavasti vuoteen 1941 mennessä verrattuna varsinkin Luftwaffen kalustoon, mutta tästä huolimatta koneet olivat laajassa käytössä vielä vuoden 1943 puolella ennenkuin ilmavoimat saatiin varustettua kokonaisuudessaan ajanmukaisemmalla kalustolla. I-16 koneet olivat myös suomalaisten pääasiallisia vastustajia talvisodassa ja jatkosodan alussa.
Tein vaihteeksi lentokonemallin ilman tarkaa esikuvaa, mutta otin vaikutteita Red Stars kirjasarjan osien 1 ja 3 kuvista. Vastaavaa merkintätapaa käyttivät ainakin jotkut Itämeren laivaston lentoyksiköt, kirjoista löytyy kuvat koneista numerot 12, 43, 50, 58 ja 96. Musta nokka ei ole yksikkötunnus vaan ilmeisesti kuului varhaisten I-16 koneiden tehdasmaalaukseen jossain vaiheessa tuotantoa.
Yläpinnan värityksessä pyrin simuloimaan materiaalieroja siivessä vaihtamalla kiiltoastetta kangas- ja puuosien välillä. Lisäksi lisäsin Tamiyan maskiteipin paloista paikkalaput oikean siiven tyveen ja vasemman siiven etureunaan. Numerot maalasin ylijäämä irtomaskien avulla pensselillä pyrkien hieman karun näköiseen lopputulokseen.
Eduardin sarja oli luonnollisesti kiva kasata. Tein pitoptputken ja kk:n piiput injektioneulasta. Tämän lisäksi ainoa tekemäni muutos oli lattian muuntaminen enemmän oikean kaltaiseksi, ts. leikkasin laidat irti jotta näyttää siltä että ohjaamon lattia koostuu vain astinlaudoista. Sarjassa tuli mukana kohtuullinen määrä tasokasta etsiä lähinnä ohjaamoon, mutta valmiista mallista ulos näkyy oikeastaan vain istuinvyöt.
Ainakin Red Stars kirjan piirrokseen verrattaessa näyttää että Eduardin sarjasta puuttuu huoltoluukko rungon oikelta puolelta. Tämä jäi tietysti lisäämättä sillä huomasin asian vasta kun mallin maalaus oli pitkällä enkä viitsinyt enää riskeerata maalauksen kanssa.

Kommentit

Komea ja hyvin rakennettu peli, mutta pikkuinen vanhennus noihin punatähtiin saisi mielestäni ne sopimaan paremmin yleisilmeeseen.
Pekan kanssa samaa mieltä,muuten yksi hienoimpia Polikarpoveita täällä.
Todella hieno muuten, mutta tosiaan tuo siirtokuva näyttää siirtokuvalta:S
Mainio Rata, pelkistettyä venäläistä kauneutta. Tykkään noista pyrstön kulumista ja siirtokuvien aitouden näköisyyttä ovat kuin maalatut. Maiti puolen likaisuudesta lisä bojot, komppaan Teppoa hienoimpia Ratoja sivustolla.
Hyvin tehty kone. Maalatut numerot erityisesti miellyttävät minun silmääni.
Mitäpä tätä moittimaan kun ei ole moittimista. Mr.Huopaiselta jälleen kerran laadukasta ja aidon näköistä työn jälkeä. On se vaan jotenkin rumankaunis ilmestys tämä Polikarpov. Se on aina viehättänyt ulkonäöllään.
Hienosti rakennettu. Tykkään nuista maalipinnan sävy/kiiltovaihtelusta, kulumat toteutettu hyvin. Numerot maalattu siististi, kaikin puolin siistiä jälkeä veikeästä koneesta:)
Pernax 13.4.2010 18:34 Vastaa lainauksella
Siististi rakennettu ja vanhennettu I-16. Maalatuista numeroista plussaa, mutta nuo tähdet jotenkin pomppaavaat silmiin. Mutta siistiä jälkeä kokonaisuudessaan.
JJ Hilska 13.4.2010 19:50 Vastaa lainauksella
Hienoa jälkeä. Sekarakenteinen kone on usein melko haastava tehtävä vanhennuksen osalta, mutta tässä onnistunut.
Erityisplussat saa aina maalatuista numeroista.
Oikein mukavasti näyttää menneen nippuun, sopivan terävää ja pientä nuo chippailut, tuo kiiltoasteilla kikkailu on kyllä kokeilemisen arvoinen. Kuten edellä on mainittu, rungon tähti vähän hopeoi ja näyttää siirtokuvalta. Muuten kyllä oikein asiallinen malli jälleen kerran.
Tämä sotakamreeri Huopaisen malli on myös hyvän näköinen ilmestys luonnossa. Tuo kiiltoasteen ero kangaspinnan ja metallipinnan välillä on erinomainen ja luonnossa vielä paremman näköinen kuin näissä kuvissa. Toinen mallissasi oleva hyvä ero on, että kangaspinnat ovat erilaiset kuluneisuudeltaan kuin metalli pinnat. Esim. vanhojen valokuvien perusteella on joissakin koneissa havaittavissa että tuo metallipinta kuluu huomattavasti enemmän kuin lakattu kangaspinta. Eli maalia voi olla hilseillyt paljonkin pois metallipinnoilta, mutta kangaspintaan maali on jämähtänyt kuin p***a junttilan tuvan seinään. Vaadin jopa, että edellinen kommentoija käyttää malleissaan tuota kiiltoaste-menetelmää ;) Käynnistysautosi tuo vielä pisteen i:n päälle tähän malliin.
Kiitoksia kommentoijille. Punatähteä pitää sitten varmaan vielä hieman säätää, laitoin runkotähdenkin päälle vähän lattiavahaa loppuvaiheessa koska ajattelin että merkintään sopisi hieman kiiltävämpi maalipinta.
Ja tämänkin mallin ympärille pitäisi sitten valmistua pieni dioraama, tosin en vielä osaa sanoa minkä vuosikymmenen puolella…
Erinomainen malli taas kerran! Ei nuo tähdet minua ainakaan häiritse. Nehän on juuri maalattu, eikö? Maalari Pavel Sergejevitz Ustinov maalasi ne edellisenä iltana votkapäissään!? Great!!