Pienoismallit.net

Suhoi Su-22M4

Rynnäkkökone

Entisen Varsovan liiton jäsenmaana Puola oli itse oikeutettu monen muun "kohtalotoverin" kanssa varustamaan Ilmavoimiaan Neuvostoliittolaisella lentokonetuotannolla. Niistä ajoista on jo sen verran vettä virrannut Veikselissä, että kaikki muut Itä-Euroopan satelliittivaltiot ovat poistaneet Suhoinsa käytöstä, mutta puolalaiset ovat pitäneet omistaan kiinni huolimatta liittymisestä Naton jäseneksi. Ehkäpä hyvästä ei kannata turhan kiireesti luopua. Erimallisia 22:sia lienee puolalaisilla ollut käytössä reilusti yli sata, mutta Wikipedia ilmoittaa nykyluvuksi vajaa 50, joista 38 tätä yksipaikkaista. Koneilla on tarkoitus lentää vuoteen 2012 asti, eräässä tekstissä mainittiin jopa 2016. Joka tapauksessa, pitkä ura on takana.
Itse malli on Mastercraftin tuotantoa, enkä lainkaan usko, että se varmasti olisi millilleen mitoissaan. Mutta kyllä siitä Suhoin tunnistaa. Minua viehätti tekemisessä erityisesti tuo värikäs ulkoasu. Valupurseitakaan ei ollut ainakaan tällä kertaa pahemmin ja Mastercraftin käyttämät siirtokuvat ovat hyviä ja kestävät käsittelyä huomattavasti paremmin, kuin esim yli kymmenen vuotta vanhat Hasegawat. Mastercraftin käyttämä muoviseos tarttuu erityisen mukavasti Revellin liimalla. Laitoin siipien alle paikoilleen vain lisäpolttoainesäiliöt ja jätin muut ripustimet tyhjiksi. Olisihan niihin ollut mahdollisuus laittaa erilaista rakettiaseistusta, mutta tällä kertaa näin. Malli on siinä ilmiasussa kuin kone oli 1990-luvun loppupuolella. Ja kyseinen 9204 on edelleen käytössä.

Kommentit

Jestas kun on värikylläinen härveli! Sen verran motkotan, että muutamassa kuvassa näkyy häritsevästi siveltimen vetojen jälkiä, mutta muutenhan tämä on tyylikäs malli tyylikkäästä lentokoneesta.
Pieni skaala huomioon ottaen paneelirajat on toteutettu kauniisti - ilmeisesti lyijykynällä?
Siimamestari Kauko on näköjään siirtynyt suihkukone kauteen.Todella komean Suhoin olet rakentanut ja nämä itäblokin naamiokaaviot ovat kyllä näyttäviä.Mallissa ei ole mitään motkotettavaa sen sijaan siihen voisi kiinnittää huomiota että kaikki tuntuvat kirjoittavan tuon nimen päin p:eetä.Suhoissa ei ole koota ,vaikka britit sen väärin litteroivatkin niin miksi meidän tulisi tehdä niin.Se on vähän sama homma kuin hurricane muuttuisi hurriganeksi suomalaisittain.Tämä siis yleisellä tasolla eikä tämä marmatus olut suunnattu millä muotoa Kaukolle.Hienoa työtä ja sitä myöten komeaa jälkeä jällen kerran.
Otin Opan kieliopilliset moitteet todesta, tarkistin asian ja Opa oli oikeassa. Suhoi ei ole Sukhoi ja niinpä otsikko meni uusiksi. Mastercraftin laatikkoonkin oli nimeksi laitettu "englantilaisittain" Sukhoi, mutta opimme tästä että alkuperäinen on alkuperäistä ja sen mukaan kannattaa kirjoitella. Raimokin arveli oikein, paneelirajat on rustattu mahdollisimman ohutkärkisellä lyijykynällä.
Onpas veikeän värinen kone.Hyvin on maalattu.
Mielenkiintoinen on tosiaan väritys. Siistiä rakennusjälkeä niinkuin sinulla yleensäkin.
Katselin tuossa Air Forces Monthly lehteä jossa oli juttua Puolalaisista Su-22 ja Mig-29 koneista jotka harjoittelivat maantie tukikohdasta käsin toimintaa.Nämä Su-22:set olivat vielä mielenkiintoisemmassa värityksessä. Koneisiin oli maalattu takarunkoon epämääräisiä tumman punaisia läiskiä,lieneekö johtunut tuosta harjoituksesta?Tässäpä olisi kanssa oiva mallailu aihe.