Pienoismallit.net

Mitsubishi J8M Shusui

Japanilainen Kometin kopio sodan viime hetkiltä

Mitsubishi Shusui on niitä vähemmän tunnettuja sotilasilmailun kuriositeetteja. Japanilaiset huomasivat amerikkalaisten pommitusten alkaessa nopeasti, että heillä on tehokkaat torjuntakeinot vähissä ja ratkaisuja pommikoneiden torjunnan ongelmiin alettiin miettiä. Oppeja haettiin luonnollisesti Saksasta, sillä saksalaiset olivat painineet samojen ongelmien kanssa jo pidempään.

Muiden konetyyppien ja aseiden ohella japanilaiset kiinnostuivat myös Me-163 Kometista ja saksalaisten kanssa tehtiin sopimus, että Japaniin lähetetään sukellusveneillä mallikone, moottori ja piirustukset. Sukellusveneet upotettiin kuitenkin matkalla ja loppujen lopuksi Japaniin päätyi muita reittejä pitkin ainoastaan Kometin moottori ja ohjekirja. Näiden pohjalta japanilaiset suunnittelivat hyvin paljon Kometin kaltaisen koneen. Erojakin luonnollisesti oli, mm. rakenteessa oli käytetty paljon puuta.

Shusuilla suoritettiin tietojen mukaan vain yksi moottoroitu lento sodan aikana ja tämä päättyi koneen tuhoutumiseen ja koelentäjän kuolemaan. Valmistus kuitenkin aloitettiin ja sodan loppuun mennessä ehdittiin valmistaa ilmeisesti joitakin kymmeniä moottoroimattomia koneita ja lähteistä riippuen seitsemästä pariinkymmeneen moottoroitua prototyyppiä ja sarjakonetta. Kaksi konetta, joista toinen on jouduttu osittain rakentamaan uudelleen on olemassa vielä tänäkin päivänä.

Malli on Fine Moldsin Shusui pienin lisäyksin. Detaljoin ohjaamoa jonkin verran japanin kielisestä kirjasta löytämieni referenssien mukaan. Figuurit ovat ICM:n muovifiguureja USA:n armeijan ilmavoimien lentäjä ja mekaanikko setistä ja ovat mielestäni todella laadukkaita. Maalaus pääasiassa Humbrolilla ja korostukset öljyväreillä.

Dioraama sijoittuu välittömästi sodan jälkeiseen aikaan, Japaniin saapuneet amerikkalaiset ovat alkaneet tutkia millaista kalustoa löytyy hylättynä lentokentiltä ja keräämään sotasaalista. Tein Lentokoneeseen pientä kulumaa vaikka malli esittääkin konetta jolla ei ole koskaan lennetty. Ajattelin että japanilaiset ovat kuitenkin rassanneet konetta ja lisää jälkiä on tullut kun amerikkalaiset ovat ihmetelleet ennennäkemätöntä konetta ja kiipeilleet sen päällä tutkimassa mitä outo kone on syönyt sisäänsä.
Pitää miettiä jaksanko jossain vaiheessa lisätä vielä jotain pientä asiaankuuluvaa silppua maahan lojumaan, että välittyisi paremmin tunnelma hylätystä lentokentästä ja hujan hajan lojuvasta kalustosta.

Tässä vielä pari kuvaa, jotka ovat vaikuttaneet enemmän tai vähemmän mallin ulkoasuun: www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_64468/
www.pienoismallit.net/profiilit/320/kuvat/kuvapankki/kuva_64467/

Kommentit

Aika nätti. Konen maalaus ja kulumat on onnistuneet. Tunnukset lienee maalia, kun näyttäis soikeilta. Figuurit kertomasi mukaan hyviä? Maali ihoissa näyttää, kun henkilöt olisivat olleet Hirosiman lähettyvillä jysäyksen aikaan.
Muutenpa on ihan hieno kokonaisuus.
Ihan hyvännäköinen kokonaisuus, mutta nuo figuurikuvat ovat aika tummia ja rakeisia ja otettu aivan liian läheltä ;)
Siis Japanilaisilla iha oikeesti oli näitä, luulin et oli what if!
Hyvin tehty kokonaisuus ja taustatyökin suoritetty hyvin, harvinaisuus sivustolle.
Kiitokset palautteesta taas.
Kansallisuustunnukset ovat siirtokuvia, mutta tummat reunukset on maalattu. Pyrin mallaamaan tunnusta jonka alkujaan valkoinen reunus on maalattu käsivaralla yli.
Figut ovat tosiaan mielestäni hyvälaatuisia, ei voi ukkoja syyttää jos lopputulos ei näytä hyvältä. Figujen arvostelussa luonnollisesti kannattaa ottaa mittakaava huomioon, samoin kuin sangen läheltä otetut kuvat. Parantelin muutaman kuvan värimaailmaa äsken, toivottavasti muuttuivat edes vähän viisaamman näköisiksi.