Pienoismallit.net

Tupolev SB 2M-100A

VP-8

Tässä oma panokseni sivuston SB-rintamaan. Tein mallin Hobby Link International -sivuston kilpailuun, aikaa meni aikataulun takia normaalia vähemmän, vain noin 3kk :). Pohjana ICM:n kohtalaisen hyvä malli vanhemmilla M-100 -moottoreilla varustettuna. Saisivat tehdä uudemman M-103 -moottoroidun versionkin. Detaljitaso on mittakaavaan nähden korkea, mutta siipien ja rungon liitoksissa sai käyttää runsaammin kittiä. Hieman sameat lasiosat kirkastin Johnsonin vahalla. Siirtokuvat Inscalelta. Lisäilin sisätilojen runkorakenteita ja detaileja. Kaikenlaista muutakin nippeliä lisäilin skrätsistä. Toisen potkurin jouduin vielä valamaan hartista kun hukkasin alkuperäisen. En jaksanut kirjoitella blogia tälle, mutta lisäsin kuvia työvaiheista.

Kommentit

Pahuksen hieno ja uskottavan näköinen "vihollispommittaja". Nuo detaljikuvat mainio lisä joten hatun nosto ja pokkaus niistä..
Oikein nätin mallin oot saanut tuosta tehtyä. Pitäähän jokaisen Suomi leko mallarin hyllystä tuo löytyä:) Oliko avattavat pommiluukut vakiona vai itekkö teit? Tuo lyijylevy panosvyö on hyvä oivallus. Hienosti maalattu on myös. Ois varmaan tilausta tosiaan sille bis mallille ainakin Suomi mallareilta. Nyt siitä taitaa olla vaan tuo MPM hirvitys.
Hieno malli kaikin puolin. Tainnut vaan mennä osa työstä hieman hukkaan, kun kaikki varmaan näy ulos.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Oliko avattavat pommiluukut vakiona vai itekkö teit?
On tässä ICM:n mallissa pommikuilut valmiina ja muutenkin lähtökohtana eri planeetalta kuin Frogin ja MPM:n Tupolevit.
Kumma juttu, että ICM tai muut itävalmistajat (esim. Neomega) eivät ole tuota bisiä saaneet aikaiseksi muunnossarjana. Muistaakseni mallin osajakokin mahdollistaisi sen kivuttomasti.
Kiitoksia kommenteista!
Karjalan Arska kirjoitti:
Hieno malli kaikin puolin. Tainnut vaan mennä osa työstä hieman hukkaan, kun kaikki varmaan näy ulos.
Tieto siitä, että ne ovat siellä riittää :D

Pommiluukut olivat jo irrallaan rungosta, mutta ne piti leikata toisistaan irti.
Moottorit ovat erikseen, joten kyllä kai muutossarja bisille onnistuisi.
Mallista jää ristiriitainen olo. Detaljeja on kyllä kiitettävästi, mutta mallin yleisilme on sekava. Värirajat näkyvät valkoisten siirtokuvien läpi, kuvassa 12 maalipinta on karheaa. Maalaus, värirajat, lika ja säistys ovat jotenkin sotkuisen oloisia.
Peijakkaan hieno ja aidonoloinen malli.Detaljeista plussaa,Mallin olet mun mielestä vanhentanut/säistänyt kauniisti.Rakennusjälki mukavan siistiä.Elikkäs tyylikäs;)
No se! Huhhuh ja hurlumhei. Menen mykäksi. Näissä sinun malleissasi on huo.. huh , erittäin huono puoli, että kun näitä katsoo, niin tulee sellainen tyhjä ja virittymätön olo…eli ikäänkuin morkkis. Siis tuntuu, että paukut ei lähitulevaisuudessekaan tule riittämään moiseen malliin. On vai kuolattava.
Olisin antannu täydet pojot, mutta alapuolelle mielestäni olisi kuulunut myös pientä kulumista ja likaa tvs. Mutta hyvä näin. Sisus on kyllä päättömän hieno. Siis nelonen.
Juha Stenberg kirjoitti:
Mallista jää ristiriitainen olo. Detaljeja on kyllä kiitettävästi, mutta mallin yleisilme on sekava. Värirajat näkyvät valkoisten siirtokuvien läpi, kuvassa 12 maalipinta on karheaa. Maalaus, värirajat, lika ja säistys ovat sotkuisen oloisia.
Jep, tuo siirtokuvien läpikuultavuus tuli ikävänä yllätyksenä, muistelin että Inscalella olisi paksummat siirtokuvat.
Karheus tuli mattalakasta, suihkutin ilmeisesti liian kaukaa ja lakka kuivui liian nopeasti, karheus näkyy ikävästi lähikuvissa, pitäisi ottaa pelkkiä yleiskuvia :)
Pohjan litkutus meni hieman metsään, en saanut oikein sitä sopivasti jäämään uppodetaileihin, teen lähes aina pesut mattapinnalle vastoin kaikkia taiteen sääntöjä, mutta nyt kokeilin tehdä sitä oikeaoppisesti kiiltävälle pinnalle. Jatkan siis kerettiläisyyttäni.
Värirajoissa en nää mitään kovin pahoja kämmejä, normaalia haastavampaa se kyllä 1:72 -mallissa oli tehdä.
Alun alkaen tämän piti olla ns. terapiamalli. Yksityiskohtia oli mukava askarrella lisää, mutta sitten tulikin hieman kiire, kun halusin mallin kilpailuun mukaan. Joten se saattaa näkyä lopputuloksessa, kivaa kuitenkin oli ja terapeuttista, mikä lie pääasia :)
Ompas siinä komia SB-2! Ei mennyt se 3 kuukautta hukkaan.;)
oon otson kaa samaa mieltä
Hienoja yksityiskohtia olet nikkaroinut, näyttävä kokonaisuus.
Jaha, tällaista sä oot väkrännyt lähi kuukaudet:) Jukulauta on hieno. Ei helposti tulis mieleen että olis 1/72. Hieman mietin että missä on paneeliuravanhennukset…no tietysti makuasia.
Kiitos,
Joo Brewsterin ohessa tulee tehtyä tällaisia sivuprojekteja :)
Tässä oli kyllä niin hienon hienot uppoviivoitukset, ettei niihin oikein saanut mitään voimakkaampaa öljypesua pysymään, toisaalta se tässä mittakaavassa menisi helposti yliampuvaksi. Esivarjostuksella yritin saada vähän paneelirajoihin kontrastia.
^^Totta turiset kaimaseni.
Perhana, kun pojat lykkää hienoja pikkuskaalan koneita. Tämäkin on aivan pirun hieno!! Oikein syvä kumarrus ja hatunnosto Antille taas kerran!!!
Suomalaisia pommareita ón aina ilo katsella, varsinkin näin hienoja. Kuinka muuten tämä pärjäsi kilpailussa?
Juha Stenberg kirjoitti:
Mallista jää ristiriitainen olo. Detaljeja on kyllä kiitettävästi, mutta mallin yleisilme on sekava. Värirajat näkyvät valkoisten siirtokuvien läpi, kuvassa 12 maalipinta on karheaa. Maalaus, värirajat, lika ja säistys ovat jotenkin sotkuisen oloisia.
Hieman täytyy myös loiventaa kritiikkiä, että monesti malleissa näkee, että värirajat ovat tehty Suomen dn-värikaavioon liian "täydellisiksi" eli linjat ovat tasaiset ympäri konetta. Kun tarkemmin tutkii sodanaikaisia kuvia, voi huomata että rajan tasaisuus heittää laidasta laitaan ilman mitään tarkaa sääntöä. Raja voi olla hyvinkin terävä tai liukunut suurelle alalle. Myös itärintamatunnuksissa on värirajaheittoja sekä myös näkyviä "mittavirheitä", jotka tulee näkyä mallissa. Esim. rungon itärintamatunnuksen yläpuolen leveys voi poiketa alapuolen leveydestä jopa yli 10 senttiä.

Brewsterin maalipintaa tutkiessa voi havaita, että maalauksessa on ollut mitä ilmeisemmin hieman kiire sekä myös käytetty maalaisjärkeä. Järjen käytöllä tarkoitan, että sotakoneeseen on turha lähteä "hieromaan" tarkaa ja hienoa maalauskuviota kun kyse on ainoastaan työjuhdasta.
Sori, tuplapostaus.
Kiitos kaikille kommenteista, lisää palautetta ja rakentavaa kritiikkiä saa lykätä :)
Tommi Tuuri kirjoitti:
Suomalaisia pommareita ón aina ilo katsella, varsinkin näin hienoja. Kuinka muuten tämä pärjäsi kilpailussa?
Malli tuli jaetulle kolmannelle sijalle, mutta niiden kesken pidetään vielä lisätuomarointi, joka ei ole vielä ratkennut.
Tavanomaiseen Antin tyyliin erittäin hienoa jälkeä jälleen kerran!

Upeaa työtä sisäosien kanssa, samoin maalauksessa. Minulla on tämä sama sarja odottamassa kasausta (ehkä Aeroscalen ensi vuoden pommarikampanjaan…?). Pintadetaljit ovat tosiaan hienovaraisesti tehty. Ehkä jopa mittakaavanmukaisuutta lähestyviksi voisi niitä kehua? Hyvin sait niitä maalauksella esiin ilman että kuitenkaan hyppäävät häiritsevästi silmille.
Lainaus:
Kumma juttu, että ICM tai muut itävalmistajat (esim. Neomega) eivät ole tuota bisiä saaneet aikaiseksi muunnossarjana. Muistaakseni mallin osajakokin mahdollistaisi sen kivuttomasti.
Jep, osajako näkyy olevan tehty juuri muiden alatyyppien teon helppoutta ajatellen: nokka ja moottoripellit erilliset osakokonaisuudet, sekä valurungoissa muihin variantteihin viittaavia ylijääviä osia, esim konekivääreitä tulee ShkAS:it, DA:t, sekä UB:t(?).
Saisivat tosiaan tehdä sen BISin. (Ja sen Do-17Z:n! Sivuillaankin on kansitaide, tuotenumero ja infoa. Wikipedian mukaan Z-2:ssa oli raskaampi aseistus kuin Z:ssa, ei luulisi Suomi-koneeksi muunto olevan kovinkaan mahdoton urakka?)
Kaikki oleellinen jo tuotu esiin joten todetaan että erittäin hienon mallin olet Antti rakentanut. Ilo silmälle !
Moro! komea on sb! itsellä vastaava prokkis päällä. meinasin soveltaa siihen kannon ja kiven alta löytyneet m103 resiini moottorit :)(tarkoitettu vissiin frogiin). Mutta Kysymys kuuluukin että millä sävyllä olet maalannut sb:n sisätilat? en ole oikeen mistään kirjoista löytänyt tietoa oikeasta sisä väristä…
Kiitos, maalasin sisätilat harmaalla ohjaamovärillä, FS-koodi on 36270 ja Humbrolin 165 tai Xtracolorin 3 pitäisi olla oikea sävy. Itse taisin käyttää Humbrolin 64:sta.
Nyt kun on tullut pyöriteltyä käsissä mm. Blenheimin osia jotka on maalattu aikanaan tällä ohjaamovärillä, se muistuttaa aika paljon saksalaista RLM 02-sävyä, sitä on selkeästi taitettu puhtaasta harmaasta hieman vihertävään/kellertävään. Yksi käytetty maali olikin saksalainen Ikarol nro. 2, joten voisiko viitata RLM 02:een?

Edit: Olenkin näemmä käyttänyt Revellin 371:stä, mutta nyt käyttäisin varmaan jotain tummempaa sävyä.
Ok :) kiitos neuvoista!
Täsmennyksenä vielä, että tuo koskee vain suomalaista jatkosodan aikaista sotasaalis-SB:tä, neuvostoliittolaisissa SB:issä sisätilan väri lienee ollut alumiini.
Jees. Suomikonetta tosta meinasin tehdä. Noit ei liikaa tääl foorumilla ole. Ja uudemmil moottoreilla ei yhtään. Kaskun kukaan ei ole sitä mpm vacu sarjaa tehnyt tänne näytille..:)