Pienoismallit.net

Veturitalli

Syöksytorvet

Veturitallin syöksytorvet on tehty 1,3 mm kuparilangasta, joka on saatu kuoritusta sähkökaapelista. Kuparilanka oli mutkaista, joten se täytyi vetää suoraksi ennen syöksytorvien taivuttamista. Suoristettavan langan pituus oli noin 1,5 m; langan toinen pää kiinnitettiin ruustykkiin ja putkipihdeillä kiinni pitäen nykäistiin napakasti toisesta päästä. Näin langasta saatiin yllättävänkin suora.
Kuparilanka taivuteltiin lattapihdeillä halutun malliseksi. Kahdessa kurvikkaammassa torvessa täytyi turvautua kolmioviilan apuun. Viilalla tehtiin taitoskohtaan kolmionmallinen kolo ja lanka taivutettiin oikeaan kulmaan. Viilatut taitokset vahvistettiin tinalla, tina täyttää mahdolliset kolot ja raot.
Syöksytorvien kannattimet, joilla torvet kiinnitetään seinään, tehtiin 0,25 mm kuparilangasta. Tämä kuparilanka ostettiin askarteluliikkeestä. Ohut lanka kietaistiin syöksytorven ympärille ja langan päät solmittiin toisiinsa. Lopuksi kannattimet juotettiin syöksytorviin.
Laakea suppilo torvien yläpäässä on hartsivalua. Suppilon originaali tehtiin sorvaamalla, en enää muista oliko materiaali messinkiä vai polystyreeniä -niin sitä vain unohtelee asioita. Hartsisuppilossa on pieni monttu reiän poraamista varten; suppilo käy siis eri paksuisille syöksytorville. Suppilon kuparilankaan liimauksen jälkeen porattiin suppilon sisus ontoksi. Aivan viimeiseksi syöksytorven alapäähän porattiin syvennykset, jotta lanka vaikuttaisi putkelta.
Syöksytorvet maalattiin ruiskulla mustiksi (Humbrol nro 67).
Tiiliseinään porattiin reiät kannattimia varten, torvet sujautettiin paikoilleen ja liimattiin tallin sisäpuolelta. Näin toimien ei näkyvälle puolelle tule ikäviä liimatahroja.
Pisteeksi i:n päälle muutamalla pigmenttisävyllä hieman kuivapensselöitiin putkia.

Kommentit

Manu. E 8.3.2011 07:09 Vastaa lainauksella
Tuota 1,3mm:n Cu-lankaa saa kuorimalla 1,5mm2 (ML 1,5) johdinta. Tätä löytyy sellaisenaan, myös mm. MMJ- johdoista, MCMK- maakaapelista. Muista "ei taipuisista" asennusjohdoista. Huom. On eroa johtimella ja johdolla. Jos on tarvetta vähän ohentaa CU- lankaa, niin tuossa ruuvipenkissä kiskaistaan sen verran, että venähtää. Hommaa voi jatkaa enemmän, kun välillä hehkuttaa kuparin. Venytys kovettaa, karkaisee, kuten kuparin muokkaaminen yleensä.