Pienoismallit.net

Veturitalli

Ovien ja ikkunoiden viimeistely

Veturitallin ovet ja ikkunat ovat nyt valmiit.
Tallin suurien ikkunoiden (ikkunoiden paksuus on 0,3 mm) vaakapieloihin juotettiin 0,4 mm messinkilanka mallintamaan ikkunakehyksissä olevia vahvikkeita. Langalle on ikkunassa valmis puolisyövytetty ura aivan kuten ovissakin. Ikkunat ja ovet on maalattu kynäruiskulla punaruskealla sävyllä (ensin pohjamaalaus, sitten pintamaalaus).
Maalauksen jälkeen ikkunakehykset liimattiin nurjalta puolelta 0,13 mm kirkkaaseen polystyreenimuoviin. Terävällä kynäveitsellä poistettiin ylimääräinen ruutuaines. Ikkunaruutujen liimaaminen on melkoista nysväystä, sillä liimapintaa on vähän ja näkyviä liimatahroja tuleekin melko helposti. Silloin ei auta kuin koota itsensä uudelleen ja aloittaa alusta…Ikkuna-aukoissa on pokille pienet olakkeet, joita vasten poka liimataan; pienet tipat pikaliimaa olakkeisiin ja vot valmis ikkuna laseineen onkin paikallaan. Ikkunan asennuksen jälkeen liimattiin sen alalaitaan 0,25 mm polystyreenisoiro pellitykseksi. Pellitys maalattiin pienellä sudilla
punaruskeaksi.Kaikkien ikkunoiden kanssa toimittiin samalla tavalla.
Tallin ovien kulmaraudat, pilttuunumerot, saranat sekä ovenkahvat maalattiin varoen mustiksi pensselillä. Ikkunaruudut on liimattu ovien nurjalle puolelle.

Kommentit

Manu. E 28.2.2011 08:28 Vastaa lainauksella
Kiitos hyvistä ohjeista! Niitä tuli jo aiemmin kyseltyä. "Kivitin" sokkeliin saumat kapea-, osin myös pallokärkisellä timantilla. Sai hieman rosoisen sauman. Sokkelin liimasin seiniin kiinteästi. Tukee hiukan. Koko höskä nousee. Jos laitan alta avattavat ovet, niin ne pitäisi olla ensin erikseen pois nostettavissa, irrotettuna kääntömekanismista, jos koko talli pitää nostaa pois.
Pariovet olen ajatellut laittaa näin: Aluksi saranat valmiiksi, pohjamaalaus, sitten julkisivumaalaus valmiiksi, "nurjalle" puolelle styreeni, tvst, koko alalle, reunat tasoittaen, ikkunankohta rajaten vaikka ohuella styreenisoirolla, ikkunaklasi teipaten, etusivukin, maalaus…
Tämä ovimekanismi voisi olla ohjaamassa pilttuuraiteiden sähköjä, ovi kiinni, ei sähköä. Kutakuinkin samaa riippuvuutta asennoista, kuin vaihteen kytkennöissä.