Pienoismallit.net

Pteranodon

Liitukauden lentolisko

Olin jo vuosia pyöritellyt mielessäni hirmuliskoaiheista mallia, jonka puitteissa voisi luovasti ja leppoisasti taiteilla tuijottelematta referenssejä otsa rypyssä. Kun tämä malli sattui Model Expossa silmiini vieläpä edulliseen hintaan, oli se pakkopoisto.

Tässä Auroran Pteranodon-setissä tulee itse lentoliskon lisäksi kaksi poikasta sekä plesiosaurus-joutsenlisko ja palanen kalliota. Lisäksi laatikon takakanteen on painettu kuva merenpinnasta, jonka päälle kallion voi asettaa. Mukana tuleva plesiosaurus oli tarkoitettu laitettavaksi merenpinnalle uimaan, mutta päätin kuitenkin tehdä siitä erillisen mallin, jotta alustasta ei muodostuisi turhan suurikokoinen.

Malli on olemukseltaan melko fantasiamainen, ja pyrin säilyttämään tämän myös omassa mallissani.

Pteranodon

Kyseessä on snap fit -malli, mutta sovitteet ovat hyvin karut. Liimasin siksi kaiken tiukasti kiinni ja peitin osien liitoskohdat Magic Sculptilla, johon muotoilin color shapereilla jatketta liskonnahkakuvioille. Nokka oli sisäpinnoiltaan epärealistisen oloisesti täysin tasainen, joten muotoilin sen Magic Scultptilla parempaan kuosiin. Onneksi näillä otuksilla ei ollut minkäänlaisia hampaita, joten niiden väsäämiseltä vältyin.

Pteranodonien todellinen väritys on luonnollisesti kysymysmerkki ja teorioita on monia. Etsin netistä tutkijoiden ja taitelijoiden näkemyksiä aiheesta, mutta suurin osa niistä oli melko tylsästi – vaikkakin ehkä realistisesti – ruskean eri sävyisiä. Halusin kuitenkin jotain mielenkiintoisempaa ja löysinkin yhden värikkään esimerkin, jota mukaillen maalasin oman liskoni.

Maalauksen toteutin melko pitkälle pelkästään vapaalla kädellä ruiskuttaen. Maalasin ruiskulla myös suurimman osan valo- ja varjoefekteistä, mutta korostin valokohtia myös kuivasivelemällä. Tämän jälkeen käsittelin pinnan suotimilla valiten aina alla olevaan väriin nähden hieman tummemman sävyn. Lopuksi maalasin Vallejon akryyleillä monia kohtia erikseen valo- ja varjosävyillä. Koko nahkaa en kuitenkaan viitsinyt näin tarkasti käsitellä.

Kokeilin aikaansaada liskonnahkamaista efektiä eri kiiltoasteisia lakkoja käyttämällä. Lopputulos olikin melko hyvä, mutta etenkin valokuvissa kiilto korostui paikoitellen hieman liiaksi. Tämän vuoksi päädyin ruiskuttamaan liskon kauttaaltaan Xtracrylixin mattalakalla.

Poikaset

Poikasten alaruumiit on todella kökösti valettu kiinni kallioon ja toisiinsa siten, että vasemmanpuoleisen pää on kiinni oikeanpuoleisen siivessä. Sahasin poikaset irti toisistaan ja muotoilin Macig Sculptista uuden päänpuolikkaan. Jyrsin alaruumiiden ympäriltä ylimääräistä muovia irti ja muotoilin MS:llä niitäkin hieman luonnollisemman oloisiksi.

Poikaset maalasin samalla kaavalla kuin emonkin, mutta ilman kuivasivelyjä, koska poikasten valot ja varjot olivat helposti maalattavissa normaalistikin. Koska halusin lisää värikkyyttä kokonaisuuteen, valitsin värimaailmaksi linnunpoikasmaisen vaaleanpunaisen kellertävällä nokalla.

Kallio

Kallio tuli mallisarjan mukana. Siihen oli kuitenkin poikasten lisäksi valettu kiinni hyvin yksinkertaisia ja tökerön näköisiä kasvejakin. Nämä jyrsin Proxxonilla irti ja paikkailin syntyneet kolot MS:llä.

Aluksi suunnittelin pelkän kallion riittävän alustaksi, mutta lopulta suunnitelmani kirjaimellisesti vesittäytyi, kun päätin ottaa kallion juurelle mukaan pienen palan vesistöäkin. Leikkasin 3 mm:n polystyreenistä epäsäännöllisen muotoisen levyn, jonka pinnalle jatkoin kalliosta tutulla teemalla pyöreiden kivien lisäämistä. Kivet muotoilin – kuinka ollakaan – Macig Sculptista. Samalla lisäilin yhteneväisyyden vuoksi ylimääräisiä kiviä myös sinne tänne kalliollekin. Lopuksi sivelin pinnan kauttaaltaan Diccolla, joka voimakkaana liuottimena sulatti kivet kiinni polystyreeniin.

Tämän jälkeen maalasin koko alustan kallioineen hiekanruskealla taitetulla perusharmaalla. Kallion syvennykset käsittelin tummanharmaalla maalilitkulla ja kuivasivelin koko pinnan vaaleanharmaalla. En pyrkinyt erityisen realistiseen kallion sävyyn, koska fantasialookin nimissä halusin pitää sävyt selkeinä ja kirkkaina. Voimakkaimpia kontrasteja kuitenkin hillitsin muutamalla tummanharmaalla ja sinisellä suotimella.

Levitin Woodland Scenicsin mainiota maisemaliimaa kallion vaakasuorille pinnoille satunnaisen muotoisina läikkinä ja sen päälle ripottelin saman valmistajan Fine Turfia. Liiman kuivuttua maalasin, värihuuhtelin ja kuivasivelin tämän kasvuston kirkkaan vihreän eri tummuusasteilla.

Löysin dioraamatarvikelaatikkoni pohjalta sattumalta kasveja, jotka ovat alunperin tarkoitettu 1/12-skaalan nukkekoteihin. Eksoottisen olemuksensa ansiosta ne soveltuivat kuitenkin tähän projektiin mainiosti. Ruiskutin ne ensin tummanvihreällä maalilla, jonka päälle ruiskutin yläviistosta kirkasta vaalean vihreää. Liimasin kasvit pääosin Fine Turf -länttien päälle ja liiman kuivuttua kuivasivelin ne vielä vaaleammalla vihreällä ja viimeistelin ruiskuttamalla päälle ohuelti puolikiiltävää Vallejon lakkaa.

Vesi

Dioraaman vesittämisen aloitin maalaamalla alustan harmaaseen taitetulla hiekanruskella niiltä kohdin, jotka ovat kallion vieressä. Muilta osin ruiskutin pintaan turkoosinsinistä. Sävyn sekoitin Tamiyan clear-maaleista, jotka sovetuvat hyvin tällaisiin vesiefekteihin läpikuultavuutensa ansiosta. Pohjassa olevat kivet maalasin siveltimellä harmaaksi.

Seuraavaksi reunustin alustan Tamiyan maskiteippien väliin laminoidulla kopiopaperilla, jonka teippasin kiinni levyn reunoihin. Näin muodostui kaukalo, jonka sisään valoin vesiaineksen. Valumateriaalina käytin Andrean Artificial Water -hartsia, joka on osoittautunut todella mainioksi tuotteeksi vesistöjen luomiseen. Sävytin sen sinertäväksi Tamiyan Clear Blue -sävyllä.

Artificial Water on kaksikomponenttihartsia, joka saavuttaa lopullisen kovuutensa vasta noin vuorokauden kuluttua sekoittamisesta. Kuitenkin jo muutaman tunnin kuluttua seos on kovettunut siinä määrin, että sen pintaan voi painella aallokkoa käyttäen mitä tahansa sopivan kokoista täysin sileää ja pyöreää esinettä. Itse käytin vanhan hammasharjan päätä. Esimerkiksi erikokoiset marmorikuulat tai vastaavat toiminevat myös hyvin. Seuraavana päivänä hartsi oli kovettunut täysin, joten poistin reunukset alustan ympäriltä. Reuna ei ollut aivan tasainen, mutta selvisin siitä melko vähäisellä hiomisella. Hiominen luonnollisesti himmentää hartsin kiillon täysin, joten lopuksi lakkasin reunat Vallejon kiiltävällä lakalla.

Tässä vaiheessa vesielementti oli periaatteessa valmis, mutta näytti hieman tylsältä. Lyhyen pohdinnan jälkeen keksin ratkaisuksi lisätä pienen vesiputoksen, joka virtaisi kallion halkeamista veteen. Porasin kallioon muutaman reiän ja muotoilin niiden ympärille MS:stä sopivat halkeamat. Putoavan veden tein leikkaamalla läpinäkyvästä 0,25 mm polystyreenilevystä ohuet soirot, joita lämmitin kuumailmapuhaltimella pitäen molemmista päistä kiinni ja vetemällä niitä samalla hieman erilleen. Siis samaan tapaan kuin valurankoja venytetään. Kuuma ilma saa soirot käpristymään siten, että ne ovat jo lähes sellaisinaan hyvin aidon oloisia. Viimeistelin ne kuitenkin sivelemällä pintaan epätasaisen kerroksen Woodland Scenicsin Water Effects -geeliä, joka on mitä mainioin tuote erilaisiin virtaavan veden efekteihin. Samasta aineesta muotoilin myös kallion koloista virtaavan veden ja käytin sitä myös liimana putouksien kiinnittämiseen. Veden pinnalla olevat roiskeet ja kuohun tein sekoittamalla Water Effectsin sekaan mikropalloja ja levittämällä tämän seoksen teräväpäisellä cocktail-tikulla veden pinnalle.

Yhteenveto

Tämä oli kaikenkaikkiaan hauska projekti, jossa pääsin tavoittelemaan hieman erilaisempaa lopputulosta kuin useimmissa aiemmissa malleissani. Olen parikymmentä vuotta koettanut pyrkiä suht realistiseen lopputulokseen pienoisia maailmoja mallintaessani, joten minulle oli kuitenkin hankalaa yrittää tällaista toteutustapaa. En onnistunut siinä aivan niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta tästä on hyvä jatkaa ja koettaa taas tsempata tulevissa projekteissa.

Kommentit

En ole tainu antaa täysiä pojoja kellekkään mutta tää on erinomanen että pakko.
Tämä lämmittää myös mieltä aiheena ja poikaset on herttasen näkösii.
no on ainakin erikoinen malli. paljon hienoja ja piristäviä yksityiskohtia. esim tuo veden onnistunut mallintaminen tuo paljon lisäarvoa mallille.
Alusta 5, Liskon maalaus 5, Silmät ja nokka jotain 3-4. Nokka jotenkin linnunpoikamainen ja silmät jotenkin hallitsee liikaa.
Mahtava malli joka tapauksessa.
Tämä on hauska. Tulee mieleen vanhat Harryhausenin elokuvat 50-luvulta. :) Upeaa maalausta ja tuo vesi on todellakin onnistunut hienosti.
Todella hieno työ! Maalaustyylistä tulee mieleen nämä Ice age-animaatiot.
Liskon pää on mielestäni hyvin elävän näköinen. Parhaiten onnistunut osa-alue kokonaisuudessa.
Kallio jää vähän muovisen oloiseksi, ja vesi tässäkin erittäin onnistunut.
Hauskan erilainen " sarjakuva"dioraama.
Todella hieno ja maalaus sopii hyvin tuohon Auroran mallin ei-niin-realistiseen tyyliin. Olet kyllä päässyt tavoitteeseesi mainiosti.
Tämä on ehdottomasti paras näkemäni versio tästä vanhasta Auroran mallista. Tyyli ja värimaailma sopii täydellisesti lähinnä lapsille suunnattuun malliin :-) Erityisesti pää, siipien selkäpuolen kuvio ja vesiefekti miellyttää minua…
Hauskan näköinen kokonaisuus ja hienosti mallinnettu vesi. Voisi kokeilla itsekkin jotain tämmöistä erilaista…
Loistava malli! Liki täydellisesti toteutettu ja juuri sopivalla tavalla psykedeelisen hurahtaneen oloinen ottaen huomioon tuon liskon sarjakuvamaisen olemuksen (itsellä ensimmäinen mielikuva oli 110-vuotias itsensäpaljastaja heilumassa kallion päällä). Kiitos perusteellisesta selostuksesta. Näitä saisi olla enemmänkin.
Kiitokset kommenteista! On oikein mukava kuulla, että mallista välittyy tunnelma, jota pyrin tuomaan esille. Inpriraationa toimivat mielikuvani 50- ja 60-lukujen seikkalusarjakuvista, -kirjoista ja -elokuvista. Fiilis on kohdillaan, jos tuntuu siltä, että hetkellä millä hyvänsä puskista voi hypätä Korak liskon selkään. :)

Jounin esilletuoma kallion muovisuus pitää sinänsä aivan paikkansa, mutta ei siitä tosiaan ollut tarkoituskaan tulla realistinen, vaan pikemminkin tyylille uskollisesti tuollainen lavastemainen. Tämän vuoksi en tehnyt lainkaan mitään vanhentamista millekään tämän mallin elementeistä.
Oikein hieno dioraama. Tosi hyvin toteutettu.
mistä tuota artificial wateria saa?
Henri Huusko kirjoitti:
mistä tuota artificial wateria saa?
Samoista kaupoista kuin muitakin Andrean tuotteita. Suomesta voi olla melko hankala löytää, mutta Combat Models tuo maahan ainakin joitain Andrean tuotteita, joten sieltä kannattaa kysäistä.

Itse tilasin italialaisesta Steel Models -verkkokaupasta.
kiitos