Pienoismallit.net

FR-157

Fokker D XXI 4.sarja

Joka "pojan" pitää rakentaa yksi Fokkeri vuodessa. Nyt tuli pyörillä oleva versio,viimevuotinen oli suksilla. Ensivuodeksi yritän saada aikaiseksi sisäänvedettävillä laskutelineillä.
Mielestäni laadukas tsekkisarja. Hieman vaikeuksia saada putkirunko mahtumaan rungonpuolikkaiden väliin. Muutoksia edelliseen Special Hobbyn Mercury moottoriseen sarjaan tietysti Twin Wasp moottori pellityksineen. Uudet siivet solakoiden ja kaksois konekiväärien takia sekä pidempi lasiosa. Fotoetsi mittaritaulu oli positiivinen yllätys.
Spinnerin väristä en ole ihan 100% varma mutta "taiteelinen silmä" vaati herttaässälle jotain kaveriksi,eihän näitä tarvitse ihan hampaat irvessä tehdä…mielestäni.
LeLv 30 komentaja Maj. L.Bremerin kone 1942.

8.6.09 Tähtäinsysteemit korjattu, samoin ohjaussauva ettei tule samoja mokia jos joku sattuu ottamaan mallia.

Kommentit

Kyllä tässä silmä lepää,hyvää työtä. Vanhennukset ovat mielestäni osuneet juuri nappiin. Ja samaa mieltä olen myös siinä, että kyllä omaan käyttöön tulevissa malleissa on varaa käyttää sitä taiteellista vapauttakin, ainakin vähän ;)
On kyllä komeen näköinen Fokkeri! Miellyttävä kokonaisuus. Hienoa! Mullakin oottais työstämistä 3.s sarjan Fokkeri.
Nätti!
Tuo avattu kuomu on hienosti tehty. Miten sen aukileikkaamisessa kesti hermo? Itse en välttämättä uskaltaisi ellei olisi kahta kappeletta käsillä, jolloin leikkausten ei tarvitsisi mennä "just-eikä-melkein".
Ainoa seikka mistä keksin nipottamista on tuo tähtäin. Fokkerissa sen kuuluisi mennä läpi tuulilasissa olevasta reiästä. Mutta toisaalta, wasp-fokkereissa ei tainnut olla putkitähtäimiä lainkaan, vaan kaikissa heijastintähtäimet (Revi3 tai sen linenssivalmistettu kopio muistaakseni?).
Ei laittanut valmistaja moista mukaan. Missasivat samoin erilaisen ohjaussauvan, joka wasp-koneissa oli lenkkimallinen.

Pitäisikin päästä vähitellen itsekin rakentelemaan fokkeria, molemmat SH:n 1:48-skaalaiset odottamassa. Alkaa näppejä syyhyttämään vaikka työpyödällä on puolentusinaa mallia kesken…
Lisää jaaritellen: mercury-fokkerissa oli harmillisesti samat siirtokuvavaihtoehdot kuin 1:72:ssa, mutta waspissa taas ei. Tässä skaalassa olisi se koristeellisin tassuin (laskutelineisiin maalattu Chaplin, "Aatu", Mikki Hiiri ja Rymy-Eetu) varustettu yksilö todella toiminut.
Onko InScalella tai millään muulla siirtokuvavalmistajalla muuten tunnuksia siihen koneeseen, siinä asussaan?
Täydellisyyttä hipova malli. Yllä luetelluksi tulleet pienet viat verottaa tietenkin pisteitä, mutta ei paljoa ;-)
On se vaan hieno! Olen ajatellut laittaa omia sätöksiäni esille tänne, mutta en taida vielä ainakaan uskaltaa. Oheisten mallien jälkeen omat tuntuvat aivan onnettomilta. Jos se siitä vielä… Mitä "Vaariin" tulee, olet kyllä vielä meikäläiseen verrattuna aivan luukkupöksy. Hego hego..
PhantomII 27.5.2009 09:15 Vastaa lainauksella
Kyllä on nätti Fokkeri. Maalipinta on vanhennuksineen meikäläisen mieleen. Ja muutenkin hienoa työtä ylipäätään.
todella upea fokker. kunnioitettava suoritus!!!
Esko Rusi 27.5.2009 15:49 Vastaa lainauksella
Eetu huomasi tuon tähtäimen joka on itseltä jäänyt huomiomatta kun liian orjallisesti noudattaa kasausohjetta. Putkitähtäin olisi helppo poistaa ja sopivilla pinseteillä saisi varmaan oikean mallisen tähtäimen paikoilleen sekä ohjaussauvan muutettua. Otetaampa verstaalle jälkihuoltoon.
Kuomun aukileikkaus ei ollut paha homma, vaikeuksia tuli kun huomasin kuomun hieman liian kapeaksi. Ensimmäinen kuomu meni venytyksessä halki,tähän toiseenkin tuli pieni hakkeama mutta en lähtenyt enää kolmatta hankkimaan. Tässä mallissa kuomu on ohuempaa ja rapeampaa muovia kuin Mercyry Fokkerissa. Mahdolliset venytykset ja rusikoinnit kannattaa tehdä ennen aukileikkausta.

Jos Kristian tarkoitat tuota lasissa olevaa keltaista levikettä niin siinä on luultavasti jonkunlainen salpa molemmin puolin sekä sauma josta lasi on saatu irti huoltotöiden ajaksi.
Erittäin hieno Fokkeri, tällaisia malleja on ilo katsella.

Omassa 1/72-mittakaavan mallissani maalasin myös spinnerin punaiseksi, joidenkin referenssikuvien perusteella näyttäisi alunperin mustan spinnerin maalatun punaiseksi jossain vaiheessa. Sehän tietysti on selvä, että mustavalkoiset kuvat saattavat värejä valehdellakin.
Eki täräytti pöytään oikean mestariluomuksen.Kerrassaan hieno malli.
Esko Rusi 28.5.2009 17:25 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kommenteista. Tästä taisi tulla pisteiden valossa parhaiten onnistunut mallini. Viellä kun kerkiän havaitut virheet korjaamaan niin laitetaan vitriiniin kunniapaikalle.
Marazuk 28.5.2009 20:23 Vastaa lainauksella
Oiku on hieno! Mulla sama kone työn alla. Ois iha jees jos siitä tulis yht hieno.
Eki on värkännyt hienon Waspin. Kehut löytyvät jo valmiiksi yläpuolelta. Tätä kehtaa esitellä. Odotellaan seuraavaa luomustasi.
Kylläpä on hieno Fokkeri. Vitriinin kunniapaikka on ansaittu.
AJ 9.6.2009 17:00 Vastaa lainauksella
Moi Eki,

Eipä muuta kuin komppaan edellä olevia - hieno Fokker D. XXI!

t. AJ
Hieno waspi mokkeri