Pienoismallit.net

T-34/85

Tämä on täällä aiemminkin jo nähty, joskin ilman maalikerrosta. Poistin vanhan ketjun, ja laitoin uuden uusilla kuvilla.

Inspiraation tämän valmistukseen antoi eräs nettisivu, joka esitteli Bosnian sodassa käytettyä T-34/85 vaunua, joka osuman saatuaan oli hylätty tienposkeen. Lähdin tarkemmin ottamaan asioista selvää, ja koin yllätyksenä sen, että vaunu on edelleenkin käytössä 3.maailman armeijoissa, afrikassa, aasian suunnalla (mm.Pohjois Korea ja jopa Kiina, joskin viimesi mainitussa käsittääkseni nämä eivät ole enään armeijan käytössä taisteluvaunuina vaan sen rungolle rakennettuina tukiajoneuvoina) ja lähi-idässä. Tästä inspiroituneena nappasin käteeni marketin hyllystä alle 10€ hintaan kaupattavan mallin, ja aloin nakuttaa.

Malli pohjautuu täysin mielikuvitukseen, ja ilmeisesti päätyy sotapelikäyttöön joka perustuu kosovon ja tsetsenian kriisien ristetykseen, eli myös mielikuvituksellinen valtio kyseessä.

Rakennusvaihe:
Korvasin rungon DT-pikakiväärin RPDllä, ja ränsistytin tankkia melkoisesti. Tonin lisäpanssarista tuli vähän paksu, mutta ajatuksena oli että kyseessä on laminoitu metallilevy.
Lisäilin säästeliäästi osumajälkiä käyttämällä greenstuffia (kuitenkin muistuttaen vaunun iästä), mutta tuli niistä melkoisia jotkäleitä, ilmeisesti räiskitty 37mm tykillä.. :P Rungon toinen puoli jäi vähän tyhjn näköiseksi, mutta ajattelin lyödä siihen siveltimellä käsinmaalatun "taktisen numeron" tai kliseetä lähentelevän punaisen tähden.

En ole varma loihdinko maastokuvion, vai maalaanko oliivinvihreäksi ja lyön kylkeen hyvin ränsistyneen kansallistunnuksen joka on joko sutattu tai vain antanut ajan patinoida itsensä melkein tunnistamattomaksi. Sopiva valtiokin on vielä hakusessa, ajattelin tsekkiä tai jugoslavian armeijaa, jälkimmäinen lienee loogisempi, toki se neuvostovenäjäkin on vaihtoehto, epäilen tosin että on todennäköisempää että vaunu olisi myyty 50-luvun kieppeillä jonnekkin päin maailmaa tukemaan tovereita sotaponnistuksista ja 80- 90-luvun melskeissä sitten päätynyt takaisin entiseen neuvostotasavaltaan joka nyttemmin räpistelee sisällissodan kourissa vuonna 1995, konfliktissa ottavat yhteen siis uusi valtiojohto ja metsäsissit.

Sorruin vanhaan suosikkipuuhaani eli hyvien osien korvaamiseen itse näperrellyillä, siksi kahvat yms. ovat muuttuneet metallisiksi. Rungosta jäi harmittamaan kun en siihen eri paksuuksia laittanut, vain yhtä. No, onhan mahdollista että tornia on kursittu aiemminkin kasaan…
Tämä saa myöhemmin parikseen vielä T-54A vaunun ja BTR-152Kn.

Myöhemmin olisi tarkoitus toinenkin tehdä, ja sijoittaa vuoteen 2003-`04, Irakin sotaan insurgenttien driftausvaunuksi.

14.1 Päädyin jättämään hitsaukset ekemättä, arvalin operaatiota vaikeaksi, mutta illan harjoittelun jälkeen totesin sen kutakuinkin mahdottomaksi niin että se vielä näyttäisikin hyvältä. Hioin viimeiset isot kitinjämät pois 12.pv iltana ja tein yleistä valmistelua maalausta varten, ajattelin vetää mattamustan primerin tänään, ja aloitella maalausta (valitettavasti siveltimellä, ei ole vielä siunaantunut kompressoria ja kynäruiskua) mikäli tämä flunssa vähän hillittäisi. Tosin kuvio edelleen vähän hakusessa, mutta ilmeisesti oliivinvihreään teemaan tyydyn.

2.2 Noh, se maalauksen aloitus sitten vähän venähti. Vetelin pohjamaaliksi GWn catachan greenin, en sen kummempaa operaatiota jaksanut aloitella.

6.2. Telat maalattu alustavasti, kura ja ruoste saavat odottaa toistaiseksi. Toinen pohjamaalikerros maalattu, kuivaharjasin vienosti vaalennetulla pohjavärillä.

21.2 Inspiraation luottamuspulasta huolimatta sain taas siveltimen ja soodapurkin käteen, tehden telat ja pakoputket loppuun.

26.2 Viimeinen pohjamaalikerros laitettu, yksityiskohtia maalailtu

9.3 Punatähti lisätty kuivahrjaamalla, sapluunana käytin tähtitarra-arkin reunoja. Ei ehkä akkuranttia ja ammattimaista, mutta toimi.

13.3 Vedin ruskean väripesun niskaan, myöhemmin illasta tummemmalla ruskealla pulttien ja syvennysten ruosteet. Näillä näkymin malli valmis.

^ Alkuperäistä esittelyä mukaillen

Kommentit

-QWQ- 24.3.2009 17:06 Vastaa lainauksella
Nätti vaunu! On tosiaan inhottava tilanne kun saumat huomaa vasta loppuvaiheessa :S. Putsasitko ylimääräiset litkut vessapaperilla? Jos näin teit niin suosittelen meikkityynyjä, vessapaperista jää paljon pölyä pintaan. Omat lisäykset pelkkää plussaa!
Imperator Maximus kirjoitti:
Nätti vaunu! On tosiaan inhottava tilanne kun saumat huomaa vasta loppuvaiheessa :S. Putsasitko ylimääräiset litkut vessapaperilla? Jos näin teit niin suosittelen meikkityynyjä, vessapaperista jää paljon pölyä pintaan. Omat lisäykset pelkkää plussaa!
Ei, käytin (muistaakseni) kostutettua vanupuikkoa. Tuo nykyinen pöly on huonosta säilytyksestä peräisin olevaa, alkuperäinen suunnitelma oli kuvata saman päivän aikana kun viimeinen maalausvaihe toteutettiin :)

Kiitos kommentista, IMO nuo lisäykset onnistuivat ihan kohtuullisesti, mitä nyt tuo tähden alla oleva osumajälki näyttää mielestäni vähän tönköltä, ja kahvoihin yritin korostuksin tuoda eloa, mutta ne nyt menivät vähän puihin.
Cool vaunu! Olen myös aatellut tähdä jotain samantapaista.
Kuinka teit tuon etupanssarin epätasaisen pinnan? Näyttään ihan oikealta:)
Kasimir K kirjoitti:
Cool vaunu! Olen myös aatellut tähdä jotain samantapaista.
Kuinka teit tuon etupanssarin epätasaisen pinnan? Näyttään ihan oikealta:)
Kiitosta! :)

Pistin lyhyen sepustuksen YV:nä rungon nykytilaan saattamisesta.
mitä jos?
panzerer kirjoitti:
mitä jos?
Niinhän tuossa kategoriassa näyttäisi lukevan. Mitä haet takaa?
kuuluis sotilaskalusto 1939-1945:n
panzerer kirjoitti:
kuuluis sotilaskalusto 1939-1945:n
Erm? Luitko mallin kuvausta? Ei kuuluisi.