Pienoismallit.net

Punaisten panssarijuna

Vilppulan taistelu 22. 2. 1918. Tilaustyö: kokonaisuuden pituus 25 cm, korkein vaunu vajaa pari senttiä ja figuurit n. 8 mm korkuisia. Referensseinä käytin muutamaa muinaista valokuvaa, sekä asiantuntijan kirjallista selvitystä. Materiaaleina Evergreenin styreeniprofiileja, Cibatoolia, messinkilankaa, litteäpäisiä nuppineuloja ja Preiserin Z-mittakaavan figuureja.

Itselläni ei ollut kiskoja joten kuvasin kiireellä asiakkaan luona: hieman hämäriä kuvia, yritän ottaa valoisampia kun käyn ensi kerralla. Laitan tämän rautatiet-osioon vaikkakin toistaalta sotilaskalustoa.

Wikipedia kertoo aiheesta:

"Vilppulan rintamalla tai Vilppulan taisteluilla tarkoitetaan helmi-maaliskuulla 1918 Suomen sisällissodan aikana Vilppulan läpi kulkevan joen rannoilla tapahtuneita taisteluista. Punaiset hyökkäsivät Vilppulaan Tampereelta ensimmäisen kerran jo helmikuun alussa Valdemar Sammaliston johtamana. Myöhemmin hyökkäyksiin Vilppulaa vastaan punaiset käyttivät mm. Mikko Kokon panssarijunaa. Taisteluja alueella käytiin 2. helmikuuta- 18. maaliskuuta saakka, punaisten saavuttamatta sen kummempaa menestystä. Esimerkiksi Väärinmajan taistelu on luettu kuuluvaksi Vilppulan rintamaan. Punaiset alueella olivat Hugo Salmelan ja Eino Rahjan komennossa. Valkoisia komensi esimerkiksi Matti Laurila. Valkoisten ensimmäinen merkittävä menetys alueella oli jääkäri Reino Vuolteen kaatuminen 4. helmikuuta. Punaiset menettivät ensimmäisissä kahakoissa ainoastaan kaksi miestä."

Otteita Hämeen historiasta: www.juupajoki.fi/kotiseutu/kansota.htm

(Kuvat päivitetty valoisemmiksi 9.5.09)

Kommentit

-QWQ- 7.3.2009 21:06 Vastaa lainauksella
Onpas nätti juna! Veturi ja tavaravaunut ovat parhaita!
Janne L. 7.3.2009 21:17 Vastaa lainauksella
Varsin komea malli ja ekstrapisteet hieman harvemmin käsitellystä aiheesta. Sisällissodan malleja näkisi mieluusti useammin..
Voihan nenä kun hieno juna sekä hieno on aihekkin. Tuollaosoa on ilo katssella.
Kiitoksia palautteesta, olikin mielenkiintoinen kohde nikkaroida. Tuolta ajalta on pyörinyt yksi dioraamavisio mielessä, saapa nähdä valmistuuko ensi vuoden pienoismallipäivälle…
Mukavaa että tästäkin aihepiiristä alkaa malleja ilmantua, oma laatikkodioni kun vähän kuivui kasaan..
Näyttäisi pikaisesti vilkaistuna siltä miltä pitäisikin, mitä käytit referenssinä?
En itse hirveästi kuvia ole punaisista panssarijunista löytänyt.
Todella mielenkiitoinen aihe,sekä sisällisodasta että panssarijunista näkee todella vähän malleja.Itse kun aikoinaan luin tuon Ylikankaan "Tie Tampereelle" niin hetken leikittelin ajatuksella myös tehdä pienoismallia tästä punaisten panssarijunasta,joka oli ilmeisesti todellakin vaikutuksen tehnyt "superase".Homma sitten jäi referenssien puuttuessa,aika ja viitseliäisyys ei riittäneet niitten haalimiseen.
Teitkö jonkinlaiset työpiirustukset aiheesta?Minkähänlaista olisi tehdä tämmöinen hieman suurempaan skaalaan.Jos valitsisi 1/87 niin H0-kalustoa voisi hyödyntää raaka-aineina.(Kunhan spekuloin)
No jopas, hieno on, tuohon mustaan väriin olisi ehkä voinut lisätä kontrastia kuivaharjauksella. Mittakaavaan nähden hienosti detaljoitu. itsellänikin pyörinyt mielessä tehdä joku tämän aikakauden pienoismalli/dioraama, jos ei vapaussodasta, niin ensimmäisestä maailmansodasta yleensä.
Referensseinä käytin muutamaa valokuvaa jotka olivat tehtävänannossa ja netistä löytyi pari sekä piirros junasta. En tehnyt piirrustuksia vaan piirtelin muotoja styreenilevyihin suoraan, käytin figuja apuna kun vertasin valokuvien ukkoihin jotka seisoskelivat vaunujen vieressä. Aika helppo rakentaa koska kohteet melko laatikkomaisia.
Tuosta toisesta tykkivaunusta löysin netistä rakennepiirustuksen, tämä selvitti myös vaunujen leveyden.
Voin kopioida jos on käyttöä, linkkiä en nyt löydä.

Kyllähän tämmöiseen olisi voinut tehdä enemmänkin ykstityiskohtia ja vanhennuksia jos olisi ollut oma projekti mutta koska kyseessä on tilaustyö niin jätin tekemättä koska työtunteja olisi kertynyt melkoisesti, samoin hintaa.
Koska kaikesta ei löytynyt referenssiä mallissa on jotain omia visoita: veturin panssaroinnistakin on monenlaista tietoa joten päädyin tuollaiseen ratkaisuun.

Tästä sivusta oli apua projektissa: www.jaegerplatoon.net/TRAINS1.htm

WW I aikaista kalustoa tosiaan näkee liian vähän malleina, pitänee korjata asiaa :)
Marate 8.3.2009 18:01 Vastaa lainauksella
Oletko käyttänyt alustoina Z-skaalan kalustoa, eli liikkuuko kalusto kiskoilla (=toimivat akselistot)?
Mikä on käyttökohde - vitriini?
Onko kustannustaso salaisuus?
Jep, liikesalaisuus. Tämä on osa isompaa kokonaisuutta. Malli ei ole liikkuva: nikkaroin alustat itse, Z-mittakaavan alustat olisi tulleet kalliksi (tuskin kaikkia olisi ollut oikean pituisina) ja niiden vaunujen liitäntämekanismi näyttää melkoisen huvittavalta koska "koukut" ovat puolen vaunun levyisiä. Eipä tuo oma systeemikään kummoinen mutta onpa ainakin oikeamman näköinen.
Erikoinen ja hyvin toteutettu malli. Kuvat voisivat olla parempia, monessa kuvassa näkyy tumma (epäselvä/tarkka) malli vaalealla pohjalla.
Tämä nyt on vähän myöhäistä, mutta silmään osui laajahko artikkeli punaisten ja valkoisten panssarijunista, Resiina-lehti 4/94.
:) mistähän tuollaisen lehden saisi, onkohan kirjastoissa? Ei enää tässä projektissa ole apua mutta voisihan tuommoisen tehdä joskus isompaankin mittakaavaan…
Tuolta voisi kysellä: www.resiinalehti.fi