Pienoismallit.net

jenkkiratikka

En ole koskaan oikeasti nähnyt ihmissyöjää, mutta ihan pikkupoikana katselin piirroksia niistä - tuimailmeisiä hahmoja rengas nenässä. Nelivuotiaana muutin Helsinkiin ja näin kuutosen ratikan. Sillä oli uhkaava naamataulu, punertavat silmät, molemmissa sieraimissa suuri rengas, se tuhahteli raivokkaasti ja haisi pahalle. Siinähän se oli - kannibaali. 1920 Helsinkiin saatiin 20 kpl amerikkalaisen Brill-tehtaan raitiovaunua, joita kutsuttiin "jenkeiksi". Tämä "jenkki" oli meluisin, likaisin ja löyhkäävin vaunu kaupungissa. Kouluaikanani 1940-luvulla ne olivat jo kuluneita, murjottuja ja korjattuja eikä niitä varmaan oltu pesty kymmeneen vuoteen. Ihmeellistä oli sekin, että ne jaksoivat 2x36 hv tehollaan vetää perävaunun ja täyteen sullotun matkustajamäärän Kalevankadun mäkeä ylös. Jotakin tämmöistä tuntua pitäisi saada pienoismalliin.

Tekemässäni "jenkissä" on Leopold Halligin moottori (netin kautta ostettu), venäläisestä rakennussarjasta otetut lehtijouset, kopiokoneesta otettua kierrejousta, mutta kaikki muu on sitten scratchia. Jousitus ei tietenkään ole toimiva. Piirustuksia ei ole, vaan rakentelu pohjautuu valokuviin, museovaunun mittauksiin ja - muistikuviin. Vaunu liikennöi Snadikatu-dioraamassani (löytyy Googlesta). Kiskotus on HO-materiaalia ja mittakaava 1:60

Vasta valokuvista saatoin todeta, että sitä "murjoutuneisuutta" tuli vähän runsaanlaisesti, mutta kyllä ne vaunut melkoisia kammotuksia aikanaan olivatkin.

Kommentit

Kantri 30.1.2009 18:29 Vastaa lainauksella
Siisti spora.On hieno kanssa tuo sinun dioramasi kävin katsomassa.Varatavaravarasto ihme sana en ole ennen törmännyt moiseen.Voisit kyllä mielestäni laittaa jokusen kuvan tuosta sinun dioramastakin tänne,ei niitä liikaa ole.
-QWQ- 30.1.2009 18:48 Vastaa lainauksella
No onpas hieno ratikka! Tuosta tulee mieleen joku mustavalkoinen mykkäleffa :)
Hieno malli,Turussa vois kuvata mustavalkosen leffan mis olis helkkarin iso pahviratikka? Oliks paha?Perhanan lahjakas vaunu ja varmaan aika aidon näköinen,värit loistavat myös,ei mitään huonoo sanottavaa.
Tally-ho 30.1.2009 19:47 Vastaa lainauksella
Todella hieno malli. Paljasjalkaisena stadilaisena lämmittää aina nähdä sporan keltaiset ja vihreät värit. Niin vanha meikäläinenkään ei ole, että olis tuolla mallilla ajellut:-)
J Pokki 31.1.2009 09:54 Vastaa lainauksella
Hieno vaunu kertakaikkiaan. Menneen ajan tunnelma välittyy elävästi ja mieltä lämmitti myös tavallisesta poikkevalla tyylillä kirjoitettu taustatarina…
Nostalginen kolistelija. Ei kai näitä enää 60-luvulla ollut liikenteessä? Nimittäin nimenomaan 60-luvulla muistan natiaisena reissanneeni kovasti samannäköisillä kolistelijoilla, kun tultiin esim. Korkeasaaren lautalta ja sitten hypättiin ratikkaan Senaatintorin pysäkiltä. Mieleeni on jäänyt varsinkin tuo ovien alapuolella oleva "kynnyslauta", joka pamahti kauheasti kolisten ala-asentoon aina kun ovet avautuivat…
Voi niitä aikoja, kun saisi takaisin…Muistan, että oli kliffaa tsiigaa kuskia selän takana etubryggalla kun hän pyöritti ohjauskampea ja veti snarasta johtimen irti langoista ennen vaihteita. En tiedä "jenkkispårasta", mutta ohjauspaneelissa luki Strömberg, ehkä myöhempiä vehkeitä? Tosiaan astinlauta kolahti ylösmennessä kovaa.
Kyllä niillä mentiin vielä 70-luvun alussa Vallilasta Salmisaareen nro 8:lla.
Ei pidä unohtaa sitä "pientä rahastaja tyttöä" takasillan karsinassa.(Karin pilapiirros Hesarissa)
Kertakaikkiaan loistava malli.
Todella hienoja malleja sinulla. Ei voi kun kehua. Hienoa scrats rakentamista.