Pienoismallit.net

Somua S-35

Somua S-35 oli Ranskan armeijan keskiraskas panssarivaunu, jota valmistettiin vuosina 1936-40. Vaunua pidettiin tuohon aikaan liittoutuneiden parhaana tankkina, ja se taisteli myös tasaväkisesti saksalaisia vastaan II-maailmansodan alussa. Vaunussa oli 3 hengen miehistö, 47 millin tykki ja 7,5 mm:n konekivääri. Tankin torni oli samaa mallia, jota käytettiin Char B1:ssä. Somua tulee tehtaan nimestä: Société d'Outillage Mécanique et d'Usinage d'Artillerie.

Somuan heikkoutena oli se, että koko panssaroitu kansi oli pultattu kiinni alustaan, ja jos panssariammus osui saumakohtaan, kansi saattoi revetä auki kuin simpukankuori. Lisäksi vaununjohtajan tehtävä oli hankala, sillä hänen piti toimia myös lataajana ja radistina.

Ranskan antauduttua 1940 saksalaiset pitivät Somuaa niin hyvänä, että ottivat tankit omaan käyttöönsä (ns. Beutepanzer = sotasaalipanssari) ja antoivat vaunulle nimen Panzerkampfwagen 35-S 739(f). Rakentamani malli esittää juuri tällaista sotasaalisvaunua. Mallin valmistaja on Heller, ja näinollen laatu ei ollut Tamigawa-tasoa. Mielestäni rakennussarja oli kuitenkin ihan kohtuullinen tarkkuudeltaan ja yhteensopivuudeltaan. Tankin kokoamisessa ei ollut suurempia ongelmia, ja tein sen suoraan laatikosta. Lähdemateriaalia löysin myös jonkun verran netistä.

Kommentit

Onnistunut vaunu, mielenkiintoista lukea tietoja yksilöstä ja nähdä erilaisempaa kalustoa näillä sivuilla.
Hieno vaunu on näitä nähtiin saksalaisin merkinnöin pohjois suomessakin sota aikana.
K.Tanner 29.1.2009 18:59 Vastaa lainauksella
No johan näintä sardiinipurkkeja riittääkin :-). Todella hieno malli hienosta vaunusta. Telaketjut roukkuvat melko aidon tuntuisesti. Väritys onnistunut hienosti.
Jos olisi lähtenyt virittelemään mallia: niin onko noi luukkujen kahvoja jotka näkyy kohokuviona noissa sivukuvissa? Ne kun tekisi ohuehkosta rautalangasta. Saisikohan jostain kellosta pöllittyä rungon ja kannen kiinnityspultit..
tornin luukut olitvat erinlaiset sakuvaunuissa,noita myös käytetiin,partisaaneja vastaan rintaman takana.
muuten yes malli
Erittäin hienoa työtä jälleen,1 päivä vielä ja olis jääny näkemättä,jotkut kun lisäävät koko mallistonsa kerralla,et sinä niin tee.Siinäkin voisi olla kehityskeskustelun paikka jos yksi ihminen näkyy galleriassa samaan aikaan monella työllään.Mielipide.
Tally-ho 30.1.2009 10:09 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
tornin luukut olitvat erinlaiset sakuvaunuissa,noita myös käytetiin,partisaaneja vastaan rintaman takana.
muuten yes malli
Sä olet ihan oikeassa. Saksalaiset muuttivat torniin järkevämmän oloiset luukut. Nyt mä en kuolemaksenikaan muista, oliko Hellerin mallissa myös tuo saksalaisvaihtoehto. Jos oli, niin silloin omaan malliinikin se olisi pitänyt asentaa. Toisaalta kyllä ne tornit varmasti jonkun aikaa olivat ranskalaistyyppisiä, ennenkuin kaikkiin saatiin muutostyöt tehtyä. Mene ja tiedä!
Tally-ho 30.1.2009 10:20 Vastaa lainauksella
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Erittäin hienoa työtä jälleen,1 päivä vielä ja olis jääny näkemättä,jotkut kun lisäävät koko mallistonsa kerralla,et sinä niin tee.Siinäkin voisi olla kehityskeskustelun paikka jos yksi ihminen näkyy galleriassa samaan aikaan monella työllään.Mielipide.
Kiitos mukavista kommenteistasi,

Esittämäsi kysymys on mielestäni ihan keskustelun arvoinen. Mielestäni olisi järkevämpää laittaa mallit näytille yksi kerrallaan ja eri päivinä. Silloin niitä jaksaa paremmin ruotiakin, ja mallin rakentajankin kannalta se on tällä lailla antoisampaa.

Omalta osaltani olen miettinyt, tuleeko niitä meikäläisen malleja liiankin tiuhaan tahtiin galleriaan. Niitähän on parinkymmenen vuoden aikana kertynyt hyllyyn jonkun verran, ja vielä on malleja esiteltävinä. Kommentoikaa vaan jos pitäisi painaa jarrua. Tilanteeni on se, että putkiremontin takia "tehdastilani" eivät ole käytössä ja nyt mulla on aikaa esitellä valmiita malleja. Kuukauden kuluttua taas pääsen rakentelemaan uusia sarjoja.
Omalta osaltani olen miettinyt, tuleeko niitä meikäläisen malleja liiankin tiuhaan tahtiin galleriaan. Kommentoikaa vaan jos pitäisi painaa jarrua.
[/quote]

Mielestäsi sinun "tahtisi" on ihan sopiva. Mallarille itselleenhän on vain nimenomaan hyötyä siitä, että laittaa niitä tuotoksiaan näkyville eri päivinä, eikä lätkäise niitä kaikkia näkyviin saman päivän aikana - silloinhan ne hukkuvat vaan tuonne kuvagallerian uumeniin, koska etusivulla niistä näkyy vain se viimeisimmäksi näkyville laitettu.

Niin ja komean "Pösön" olet tehnyt. Tämähän näyttää ihan taistelukoneelta eikä miltään patongilta ;-)
Mielestäni viikko/malli hyvä tahti.

Niin ei hassumpi malli tämäkään, telojen asettelu näyttää hyvältä. Eikös nuo ole tönkkömuovia?
Tally-ho 30.1.2009 14:02 Vastaa lainauksella
Esa Heikonen kirjoitti:
Mielestäni viikko/malli hyvä tahti.

Niin ei hassumpi malli tämäkään, telojen asettelu näyttää hyvältä. Eikös nuo ole tönkkömuovia?
Kiitos kommenteista. Tönkkömuoviahan ne telat ovat, mutta mielestäni aika aidon näköiset.
Mallisi,kuten tämäkin malli osoittaa,että olet pitkän linjan harrastaja ja sinulla jopa voisi ollakkin useampi kerrallaan,koska paranneltavaa ei kovinkaan paljon ole,mutta et ole laittanut missään nimessä liialliseen tahtiin näitä,ainakaan omasta mielestäni.Itse pyrin näkymään maksimissaan juuri yhdellä mallilla korkeintaan kerrallaan,antaakseni tilaa muillekkin,mutta vaikkapa 2 olisi mielestäni sopiva.Olisi kivaa tietää vielä Tominkin mielipide asiasta.Saatan toki olla väärässä.mutta sellainen fiilis,et se toimisi.Ei huvita aina edes katsoa malleja,jos näkyy sama rakentaja kolmekin kertaa kerrallaan.Oma mielipiteeni jälleen.
Tepolle tiedoksi että vaikka joku lisäisi kymmenen mallikansiota sivulle samaan aikaan, vain uusin näkyisi etusivulla.. :) Tälläisen systeemin ylläpitäjä on joskus tehnyt.
Martti Y. kirjoitti:
Tälläisen systeemin ylläpitäjä on joskus tehnyt.
Tarkalleen ottaen silloin, kun uusin versio sivustosta otettiin käyttöön, eli joskus. =)

Kivan näköinen härveli. Harmi, kun itse esikuva oli näinkin yksivärinen, (kuten suurin osa muistakin sen aikaisista kapistuksista) mutta se ei ole sinin vikasi. Olisit tehnyt tällaisen, niin ei olisi ollut niin yksivärinen. =)
Kiitoksia todellakin näistä, on mukava nähdä juuri 1. maailmansodan sekä vähän erikoisempia WW2:n vehkeitä.
Tally-ho 30.1.2009 16:26 Vastaa lainauksella
Harmi, kun itse esikuva oli näinkin yksivärinen, (kuten suurin osa muistakin sen aikaisista kapistuksista) mutta se ei ole sinun vikasi. Olisit tehnyt tällaisen], niin ei olisi ollut niin yksivärinen. =)

Joo, mä kävin netissä katsomaassa juuri tuota ranskalaista museotankkia. Jotenkin vaan tuo väritys vaikuttaa niin epäaidolta, että valitsin tällä kertaa yksitotisen saksalaisen vaihtoehdon:-). Jos joskus hankin Tamiyan Char B1:sen, valistsen varmasti ranskalaisen tilkkutäkkimaalauksen