Pienoismallit.net

Tiger I

Schwere SS-Panzer Abteilung 101
3. Kompanie
Kompanieführers Tiger nro 304
Normandia 1944

Vaunu on seissyt kaapissa puolivalmiina jo vuosia. Tämä taitaa olla itselleni ns. terapiamalli. Se ei ole ainakaan vielä montaa kertaa aiheuttanut hermoromahdusta. Teen tätä aina välillä, kun muilta projekteiltani ehdin. Malli on itse asiassa taidettu tehdä valmiiksikin jo kaksi kertaa. No nyt se on kuitenkin taas melkein valmiina. Enää…

- numeroiden maalaus
- kiiltovaha-lakkaus
- öljyvärikäsittely
- matta-lakkaus
- chippaukset
- pölyttäminen
- jne…

6.5.-07

Pikkuosat ja vaununumerot maalattu. Valitsin maalauskuvion ja numerot (sekä niiden värit) Tiger I on the western front-kirjan referenssikuvien perusteella. Seuraavaksi vahaus…

19.6.-07

Vaunu vahattu. Lisäsin kaikki tilpehöörit kiinni vaunuun. Litkutin vaunun öljyväreillä (Burnt Umber tummennettuna hitusen Ivory Black:llä). Koitin myös tuota filterointia (ei näy vielä kuvissa). Katotaan miten onnistuu!

13.7.-07

Valmis. Chippasin vaunun kevyesti Humbrolin 67:lla. Pakokaasujäljet ja tornikk:n ruutivanat tein Migin mustalla pigmentillä. Kuivuneen mudan tein niinikään Migin pigmenteillä, eri sävyjä vaihdellen. Pölytin vaunun alaosan kuumaan ja kuivaan kesään 1944 sopivalla tavalla Migin Dry Mudilla. Lopulta lisäsin vielä polttoainetahrat vaunun takakannelle, öljy- sekä rasvajäljet telapyöriin ja telaketjut saivat viimeistelyn kulutuspintaansa hopeakynällä.

Edit: Lisätty paremmat kuvat

Kommentit

Komea on jo nyt. Milläs keinolla olet tuon zimmeritin toteuttanut noin hienosti?
OH 14.4.2007 19:33 Vastaa lainauksella
Zimmerit on tehty muistaakseni ihan Humbrolin pakkelilla ja Tamiyan zimmerit-työkaluilla. Humbrolin pakkeli ei ole kyllä kaikkein paras materiaali tähän tarkoitukseen…kuivuu vähän liian nopeasti. Tuolloin (90-luvun alkupuoliskolla) ei kuitenkaan ollut materiaalin suhteen paljon valinnanvaraa.
OH 10.5.2007 22:15 Vastaa lainauksella
Lassille…

Alla linkki, joka vastaa kysymykseesi.

www.panzerworld.net/zimmerit
Mallista ja maalauksesta kyllä huomaa, että on tekijämies asialla. Upeaa jälkeä!
Sika nätti vaunu!
Tosi hieno tikruhan siinä on. Ainoa mikä häiritsee niin tuo hinausvaijerin lenkki on ihan liian puhtaan ja muovisen näköinen.
OH 27.6.2007 18:32 Vastaa lainauksella
Joo…olet Timo oikeassa. Hinausvaijerin lenkki jäi käsittelemättä samoin kun telapyörät vaunun "sisäpuolelta"…prkle. Pitää yrittää muistaa chippailun yhteydessä litkuttaa nuo käsittelemättömät osat.
Pirun hieno vaunu, huutaa oikein Dioraamaa ympärilleen, alustaa ainakin toteutat?
Hyvin onnistunut Tikru.
OH 14.7.2007 14:21 Vastaa lainauksella
Kiitos vaan. Dioraamat ei oo oikein mun hommia. Monia "hyviä" ideoita on kyllä mielessä, mutta ykskään dioraama ei ole vielä päässyt paperipiirrustusta pidemmälle. Ehkä joskus myöhemmin vanhoilla päivillä.:) Toi alusta-juttu vois olla hyvä näin alkajaisiksi.
MJE 15.9.2008 09:53 Vastaa lainauksella
Arpaonni osui tänään OH:tiikeri 1:lle:
Malli on aivan loistava, pikku tilpehöörit, maalaus. Ei voi muuta kuin kadehtia tälläisiä luomuksia.
Oikeastaan on mukava katsella mallia jossa on kaikki sivupellit tallella ja suhkot suorassa (tuppaa aina puuttumaan puolet pelleistä ja loput on ihan rutussa).
Onko muuten aluputki vai orginaali ?

Minun tietämyksellä vikoja en tästä löydä…vaikken niitä etsikkään :)

Lisäksi minulla olisi muutama valmistukseen liittyvä kysymys:
- miten öljylitkutus onnistuu tuommoiseen zimmeri pinnoitteeseen tai miten se tehdään ?
- Merkintöjen maalaus zimmer pinnoitteen päälle, onko vaikeaa, lähteekö maali leviämään kuvion mukana ?
OH 15.9.2008 12:42 Vastaa lainauksella
Moi vaan…

Käytin mallin oman alkuperäisen putken. Lisäsin malliin Eduardin etsit ja tuntemattoman valmistajan vaijerit.

Ennen öljyvärikäsittelyä maalasin vaunun Johnssonin vahalla. Litkutus onnistuu paremmin kiiltävälle/puolikiiltävälle pinnalle. Vahan kuivuttua tein ohuen öljyväriseoksen ja käsittelin kaikki zimmerit-pinnat leveällä pensselillä maalaten. Öljyväri hakeutuu hyvin itsestään uriin ja painanteisiin. Näin jälkikäteen katsottuna hieman vaaleampikin väriseos olisi riittänyt. Nykyisellään se tummentaa huomattavasti mallin sävyä.

Merkintöjen maalaus zimmerit-pinnoitteen päälle onnistuu pienellä pensselillä ihan ok, kunhan muistaa ohentaa maalin kunnolla. Maalaamista kannattaa harjoitella jämäkappaleeseen ennen varsinaisen mallin pilaamista :) Itse käytin maskiteippiä apuna rajatakseni alueen jota maalaan. Merkinnöistä ei tietenkään tule yhtä "kliinisen" suoria ja tasapaksuja kuin siirtokuvista. Tässä ei kuitenkaan kannata huolestua, koska myös oikeisiin vaunuihin maalattiin välillä merkintöjä käsin ilman asianmukaisia sapluunoita.

www.alanhamby.com/Gallery/tiger_6.jpg

Myös siirtokuvien laittaminen zimmerit-pinnoitteeseen onnistuu lukemani mukaan, kunhan muistaa käyttää siirtokuvanpehmennintä.