Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 G-6 MT-422

Ostin kesällä kanssaforumistilta läjän malleja, joiden joukossa oli Italerin G-6. Mallin mukana tuli tunnukset myös suomikoneeseen, mutta eri versioon. Kassakaappikuomu, matala sivuperäsin sekä vireillä oleva ”shark mouth” -kokoelma johtivat siihen, että päädyin tekemään Mersusta legendaarisen hainsuuversion MT-422 keväältä 1948. Siirtokuvia varten hommasin In Scalen arkin.

Italerin Mersuun tutustuneet tietävät, että malli vaatii pientä säätöä jos siitä halajaa edes hieman esikuvansa näköistä. Suoritinkin muutamia muutoksia malliin:

- kaiversin takarunkoon yhden paneelisauman lisää (saumat ovat muutenkin miten sattuu)
- lisäsin keulaan etummaiset imukanavat
- lisäsin keulan jäähdytinaukon keskelle tapin
- kittasin ja hioin renkaat sileiksi ja poistin vanteesta ylimääräisiä muttereita
- siipiin laitoin tykkigondolit ilman putkia

Sarja oli kaikkiaan melko mukava koota. Suurin jännitysmomentti liittyi siihen, miten hyvin In Scalen hainsuudekalit istuu malliin - eli miten mittatarkka Italerin Mersun keula on suhteessa siirtokuviin. Sovittaminen ei ollut vaivatonta, mutta lopputuloksesta tuli parempi kuin uskalsin odottaa.

Maalasin kaavion Revellin antrasiitilla (9), Humbrolin 116- ja 30-sävyistä sekoittamallani vihreällä sekä Humbrolin 65 vaaleansinisellä. Johnson-käsittelyn jälkeen litkutin mallin varovaisesti. Halusin kuitenkin Mersuun jäävän hieman ”karamellimaisen” ilmeen. Uumoilin, että sen hetken kun MT-422:ssa oli hainhampaat keulassa, kone oli mahdollisesti muutenkin aika siistissä kunnossa.

Näin isänpäivän kunniaksi ajattelin mallin myötä muistella omaa isäukkoa, joka kertoi nuoruudessaan 1950-luvun alussa ihailleensa Mikkelin lentoasemalla Mersujen näytöslentoja.

Kommentit

-Sami- 10.11.2008 09:37 Vastaa lainauksella
Hienon mersun olet väsännyt. Maalaus onnistunut hyvin, eikä siirtokuvissakaan hopeointia juuri näy. Pohja on todella hyvän näköinen ! :-)
Komea mersu! Siististi koottu ja hyvin maalattu. Mielenkiintoinen aihe nuo sotien jälkeiset Messerschmittit. Hainhampaat ovat näyttävä detalji.
Kiitos kommenteista.

Hainsuumersua miettiville voin suositella In Scalen arkkia. Fine Moldsin hienossa (ja kalliissa) 1:72-Mersussa on tosin MT-422:n vuoden 1948 dekalit käsittääkseni laatikossa mukana.

Hieman on itseäni kuvissa käynyt häiritsemään Micron mattalakan satiininen kiilto. Jälki jäi tuollaiseksi vaikka varttitunnin sekoittelin tikulla ja ravistelin putelia. Täytyy harkita jos vielä vetäisisi yhden kerroksen jollain muulla mattalakalla. Hyllyssä Mersu ei tosin kiiltele aivan noin paljon.

Kuvien värivääristymä (etenkin pohja) pistävät myös miettimään uusia kuvia paremmassa valaistuksessa.

t. Klaus
Alex 10.12.2010 18:55 Vastaa lainauksella
ooh on nämä mersut upeita eteenkin kun seon hyvän mallarin tekemä upeaa työtä Klaus!