Pienoismallit.net

"Any Ideas?" Su-122

Venäläinen Su-122 on saanut kylkeensä osuman saksalaisesta väijyvästä ps-tykistä joka on tehnyt ikävää jälkeä panssarin sisällä niin vaunulle kuin miehistölle. Perääntyessään saksalaiset ovat ripeästi repineet telaketjut vaunusta sulatettavaksi tai varaosiksi kaapatuille panssarivaunuille. Tykin osuma on saanut vaunun liikuntakyvyttömäksi ja kiireessä vaunua itseänsä ei saksalaiset ottaneet mukaansa. Sodassa kaikki keinot ovat sallittuja, ja ilkeyttään saksalaiset ovat työntäneet vaunun ojaan vaikeuttamaan venäläisten talteenkeräämistä. Paikalle osuneet sotilaat ihmettelevät höökivaunun kohtaloa ja miettivät, että miten se sieltä ylös saadaan.

Malli on Tamiyan tekele jonka jo kerran olin maalannut. putsasin siitä suurimmat maalit ja muut liat pois ja aloitin alusta. Kierrätysmallailua! Sillä on päällään minulle ensimmäinen talvimaalaus. Se on toteutettu ei-niin-yleisellä menetelmällä. Ensin Maalasin koko vaunun "normaalisti" vihreäksi. Sitten ruiskutin päälle Johnssonit. Sen kuivuttua malli sai suurille alueilleen valkoista maalia jota rupesin pyyhkimään ohenteseen kastamalla vanupuikolla. Ihan tällaista efektiä en hakenut, mutta se saa nyt kelvata. Tarkoitus oli tehdä lohkeillumpaa jälkeä, mutta siihen olisin tarvinnut akryyleille tarkoitettua ruiskunpuhdistusainetta. Lopuksi vielä kuivasivelin valkoisen rajalle samaa vihreää kuin pohjallakin lisäämään kuluneisuutta. Maalaamisen hoidin siis Vallejon akryyleillä.

Maalauksen jälkeen malli sai pesun mustan ja ruskean maalin sekoituksella ja kurauksia MIG:in pigmenteillä. Myös chippauksia tuli tehtyä. paikoitellen ehkä hieman liian punaisella sävyllä

Ukot ovat Dragonin Gen2 pakkauksesta Soviet Guards Infantry 1944-45. Myös ne on maalattu Vallejon akryyleillä, mutta kasvoihin olen käyttänyt myös öljyvärejä. Hieman Humbrolin hopeaakin tuli käytettyä. Ukkoihin on tehty lieviä muutoksia. Toisen venäläisen reppu on tehty kokonaan itse Magic Sculpista. Sarjassa tuli mukana myös todella hyvän näköisiä reppuja, mutta ne ovat kaikki saman näköisiä. Ei kiva, eikä varsinkaan aitoa, kun hyllyssä on kaikilla venäläisillä repussaan samat rypyt. Toiselle on tehty naamalle side samaisesta aineesta ja molempien lapioiden vyöhihnat ovat myös oma lisäys. Magic Sculp on kova sana! Muitakin pieniä lisäyksiä on, mutta en viitsi kaikkia nyt luetella.

Dioraama lähti liikkeelle liimaamalla balsalevyistä kehikko, johon asettelin pohjalle styroksia. Sitten pursutin päälle saumausvaahtoa. Sen kohottua ja kuivuttua leikkasin siihen ja balsaan korkeuserot. Lopuksi tasoitin pinnan erikeeperin, hiekan ja oiva pikasiloitteen sekoitusmassalla. Hieman halkeili kuivuessaan, mutta ei pahasti. Pahimmat korjasin kitillä. Tähän mössöön tein maaston muodot ja tien jonka jälkeen maalasin sen. Sitten lisäilin ruohosirotteita ja heinätupot jotka ovat ilmeisesti jonkin sortin peruukkitavaraa. Löysin askartelukaupasta ja se näytti sopivalta; eli ostin sitä. Lumen tein sekoittamalla ensin vettä ja erikeeperiä. Sitten sekoitin mukaan ruokasooda. Tulos on pirtelömäinen ja sen voi kaataa suoraan maastoon. Se kuivuu kovaksi ja on mielestäni hyvän näköistä. Toinen kerros ei kylläkään olisi ollut pahitteeksi. Lunta sävyttelin vielä vähän sieltä täältä harmaalla ohennetulla maalilla.

Vihdoinkin se on valmis! Jos joku jäi epäselväksi tai muuten kiinnostaa kysyä, niin vastaan mielelläni. :)

Topi

Kommentit

minkäs kaliiperin pyssystä nuo hylsyt on? se lukee siellä hylsyn pohjassa. siis jos lukee tai siitä saa enää mitään selvää.
Tupe 21.10.2008 18:43 Vastaa lainauksella
Mielestäni tuo talvimaalaus on onnistunut, kuten myös vaunun kokonaisilme. Figuuritkin ovat aivan loistavia. Ainoa kritiikkiä on tuo oletuskuva, ehkä vyön ja hylsyt olisi voinut jättää pois ainakin oletuskuvasta?
Tuomas Hirvilammi kirjoitti:
Ainoa kritiikkiä on tuo oletuskuva, ehkä vyön ja hylsyt olisi voinut jättää pois ainakin oletuskuvasta?
Tarkoitus oli laittaa ilmankin rekvisiittaa, mutta tila loppui. Jos se on häiritsevä, niin voin vauhtaa ilman niitä olevaan kuvaan.
Tuukka Nuutero kirjoitti:
minkäs kaliiperin pyssystä nuo hylsyt on? se lukee siellä hylsyn pohjassa. siis jos lukee tai siitä saa enää mitään selvää.
Ei saa millään selvää vaikka kuinka kääntelee. :(
Axel 21.10.2008 19:05 Vastaa lainauksella
Tjaa… Ei tuo nyt niin pahalta näytä. Tankki on ihan hyvän näköinen, erittäin kuluneen näköinen. Tuon toisessa kuvassa oleva viimeinen figun ase on ihan outo minulle tietääkö kukaan minkä niminen se on? ;)
Axel Andersin kirjoitti:
Tjaa… Ei tuo nyt niin pahalta näytä. Tankki on ihan hyvän näköinen, erittäin kuluneen näköinen. Tuon toisessa kuvassa oleva viimeinen figun ase on ihan outo minulle tietääkö kukaan minkä niminen se on? ;)
Se on PPS43
Jouni Koski 21.10.2008 19:13 Vastaa lainauksella
Dioraaman idea ja vaunu ovat hyvin toteutettuja. Varsinkin tuo vaunun kulahtanut talvicamo näyttää hienolta.
Figuuritkin ovat hyvin maalattu. Asujen väri on ehkä hieman liian vihreä?
Maassa oleva lumi näyttää kyllä tuossa takapuolelta otetussa kuvassa hieman liikaa valutetulta liimalta :(
Se jotenkin valuu maiseman päällä.
Lisää vaan tälläisiä :)
Olet muuten oikeassa tuon valumisefektin suhteen. Ei tullut tuolta suunnalta katsottua silloin! DAMN! :) Kiitoksia kaikille tähän mennessä tulleista kommenteista. :)
Lumen saisi ehkä vielä fiksattua siten, että laittaa puuterimaisempaa lunta tuon "valuneen" lumen ja maan rajakohtaan niin ei tulis sellaista kuvaa, että se lumi olisi "ilmassa" maanpinnasta.

EDIT:Typo
Perskales hyvännäköinen dio. Lumi vähän sulaneen jäätelön näköistä ja minua häiritsee jos asetelma ylittää raamit.
Ukot hyvin tehtyjä
Antti kirjoitti:
Lumen saisi ehkä vielä fiksattua siten, että laittaa puuterimaisempaa lunta tuon "valuneen" lumen ja maan rajakohtaan niin ei tulis sellaista kuvaa, että se lumi olisi "ilmassa" maanpinnasta.
Tuon muuten toteutankin vielä! Kiitos vihjeestä :)
Kiitoksia taas kaikille kommenteista!
Terve Topi!
Hahmoista vasemman puoleinen yläkuva; Valusauma näkyy ikävästi vasemmassa jalassa. Lunta paskahuussin katolla??!! Kypärien päällä ei voi olla lunta jos ei sitten ole kymysys patsaista!? Oikein hieno malli, mutta noin pääsääntöisesti, niinkuin edellä on todettu, malli ei ulotu vinjetin/kehyksen ulkopuolelle.
Seppo Valjakka kirjoitti:
Hahmoista vasemman puoleinen yläkuva; Valusauma näkyy ikävästi vasemmassa jalassa. Lunta paskahuussin katolla??!! Kypärien päällä ei voi olla lunta jos ei sitten ole kymysys patsaista!? Oikein hieno malli, mutta noin pääsääntöisesti, niinkuin edellä on todettu, malli ei ulotu vinjetin/kehyksen ulkopuolelle.
Juu tuosta lumesta kypärän päällä olen täysin samaa mieltä. Hetken mielijohteesta laitoin sen sinne, ja vasta jälkeenpäin tajusin tekoni :) En viitsinyt korjata koska haluan säästää mahd. paljon kypäriä tuleviin projekteihin. (onko tämä se oikea paikka säästellä??). Vaunun kehyksistä ulostulemisesta olen kuitenkin eri mieltä kanssasi. Jos siis ymmärsin oikein, et pidä siitä, että panssari tulee ulos raameista? Omasta mielestäni se ei ole ollenkaan huono tapa muuttaa lopullisen mallin ulkonäköä. Päin vastoin, tällä menetelmällä voidaan mielestäni saada aikaan jonkin näköistä perspektiiviä ja ulottuvuutta malliin. En tietenkään sano, että se sopii kaikkiin malleihin, tai että niin pitäisi aina tehdä. Minua se ei pahemmin haittaa. Mielipidekysymys. Mallailuun ei ole luotu mitään tiettyjä kymmentä käskyä joiden mukaan pitäisi edetä. Lopuksi totean, että minä en ottanut hernettä nenään, vaikka teksti saatta vaikuttaakin siltä. Kiitos kommentista ja mielipiteestä :)
-QWQ- 21.10.2008 21:52 Vastaa lainauksella
Kokonaisuudessaan hieno malli! Se että vaunu menee kehyksen ulkopuolelle on tapa kaikkien muiden joukossa. Itse en pidä ratkaisua yhtään pahana, on ainakin vähän erilainen :). Kumma kun mallille ei anneta enempää tähtiä…
Kaikki oleellinen on jo tästä tullut esille, joten ei niistä enempää. "Keltainen lumi" on hieno pieni detalji kokonaisuudessa, hyvin keksitty.

Olen täysin ja totaalisen eri mieltä Esan ja Sepon kanssa tuosta raamien ylityksestä. Mielestäni tällainen "rajojen rikkominen" toimii älyttömän hyvin esim. juuri tässä tapauksessa ja tällaista rakentamista pitäisi nähdä paljon nykyistä enemmän.
Mitä itse muuttaisin hieman tässä, on noiden sotilaiden sijoittelu. Tämä nyt on makuasia, mutta mielestäni kokonaisuus toimisi paremmin, jos ne eivät olisi sijoittuneet noin eri kulmiin. Toisen siirtäisin keskemmälle. Ja sen lumen ottaisin tietysti veks kypärän päältä, mielestäni tämä on todellakin väärä paikka säästellä niitä kypäriä. Voihan tuon vielä fiksata, minä lähetän sulle vaikka lisää kypäriä..:). Hieno malli on joo.
Kiitos Imperator Maximus ja Pekka! Pekka tuo sun kypäräkommenttisi oli viimenen pisara. Korjaan sen lumen sieltä kypärän päältä pois. :D Eikä sun niitä tarvitse lähetellä, kiitoksia vaan ;) Kommenttien antajia ei voi kylliksi kiittää, mutta yritän kuitenkin: Kiitos kaikista kommenteista!
-QWQ- 21.10.2008 22:16 Vastaa lainauksella
Noh, jos vaunun vieressä on keltaista lunta niin miksei vois olla vaikka lunta kypärän päällä :)? Huumoria, huumoria…keltainen lumi on kyllä aika ässä!
Hieno dio. Mikseipä sitä lunta vois olla tossa kypärässä? Ukkohan on mietintäasennossa eikä siinä nähtävästi kerrota kauanko se on siinä seissy ;D
^^HAHAH:) Patsastellut vähän kauemminkin:)
olpi 22.10.2008 08:20 Vastaa lainauksella
Muuten ihan hyvä mutta lumi on vähän liisterimäisen oloista. Itse yritin tehdä tiikeridioramaa jossa lumena olisi leivinjauhe ja liimana toimisi lakka. Sanotaanko näin, että onnistuin pilaamaan mallin ja dioraman aivan täydellisesti.
Hmm, tuo lumi on aika vaikea juttu ylipäätään. Itse näkisin että tuossa on kyseessä kevät ja nuoskalunta joka on paksua, märkää ja raskasta. Tuo selkeä lumiraja taas johtuu auringosta mikä on lämmittänyt maata alta aiheuttaen "efektin".
Suomen kielessähän on kymmeniä/satoja lunta kuvaavia sanoja, joten lumen eri ilmenemismuotojakin lienee useampia kuin vain postikorttimaisemien pakkaskinokset. Olen itse yrittänyt ottaa kuvia eri lumen muodoista jotta saisi edes hiukan käsitystä minkälaista se voi olla tai miltä se näyttää. Ja en missään nimessä ole sitä mennyt hypistelemään, sillä tuntemukset lumesta voivat aiheuttaa liiallisia realismikohtauksia.
Yleensä etelämaalaisten lumidiot ovat aika…heikkoja kun useilla on vain valokuva/elokuvakäsitys lumesta.
Lumen tarkoitus on olla juuri Nikoaspon sanojen mukaisesti paksua, märkää ja raskasta. Ei suinkaan mitään ns. puuterilunta. Lumen toteutus on kyllä jossain määrin hankalaa enkä sitä kunnolla ennen olekaan yrittänyt toteuttaa. Itse olen siihen ihan tyytyväinen, tosin toinen hieman tasoittavampi kerros saisi olla, niin kuin sen jo tekstissä mainitsinkin.

Tack för kommentten! :D
Riku Toppi 22.10.2008 15:37 Vastaa lainauksella
Axel Andersin kirjoitti:
Tuon toisessa kuvassa oleva viimeinen figun ase on ihan outo minulle tietääkö kukaan minkä niminen se on? ;)
Se on PPSh m1943. Suomalaiset teki siitä kopion, "Peltiheikin".
mulla on idea: kasapanosta kehiin. hieno dio tosiaankin