Pienoismallit.net

Santa Maria

Vihdoin valmiina (aina toki pientä viilausta). Kärsi valitettavasti muutossa, mutta pääsee nyt hyllyyn kuitenkin näytille - ainakin kunnes seuraava malli valmistuu.

Kommentit

Ensimmäinen laiva arvioni: laivassa paljon nostalgiaa meikällä, koska se oli joskus 30v. sitten ensimmäinen muovimalli minkä tein (voi että ku ois vielä tallessa). Malli mielestäni kaunis ja kaikin puolin tasapainoinen työ.
Eli kyllä tuon kelpaa hyllylle nostaa. Paljonko tuolla on mittaa?
Saisko vielä 1-2 lähikuvaa niin voisi antaa tähtösiä sitten.
Purjelaivoista kovin paljoa tietämättä omaan silmään vaikuttaisi että takilointi on aika minimaalinen, toisaalta eipä tuon ajan kauppa-aluksissa kai kovin massiivisia takiloita ollutkaan. Aivan häikäisevän hienon pinnan olet malliisi saannut ja purjeet hienon näköiset. Sellainen yksityiskohta kuin alustan maalaus kiinnittää vielä positiivisesti huomiota. Komea malli.
Mikko Koo 21.8.2008 14:35 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista. Itseäni tuo väri siinä mielessä vaivaa, että se on niin yksipuolinen. Takiloinnista en itsekään niin kovin tiedä, mutta tein sen mukaan kuin ohjeissa oli ja omaan järjenjuoksuun kävi. Tietämättömän (kuten minä) silmään se kuitenkin näyttää hyvältä :)

Esa, korkeutta laivalla on 52cm ja pituutta 55cm. Lankaa kului metritolkulla ja hermot venyivät vähintään yhtä pitkiksi.
Nyt ku näkee lähikuvan niin tiedän miksi en ole näitä tehnyt. On siinä "virkkamista"
Jes,mukava nähdä purjealus taas pitkästä aikaa.
Mikko Koo kirjoitti:
Itseäni tuo väri siinä mielessä vaivaa, että se on niin yksipuolinen.
Hyvinhän tuo on onnistunut siihen nähden että kyseessä on muovimalli puulaivasta.Puun perusväri on hyvinkin lähellä oikeaa mutta pieni vaihtelu tosiaan saattaisi elävöittää kummasti.Muutama lankku sieltä täältä parilla kolmella eri sävyllä maustaisi kokonaisuutta.Varsinkin kantta voi sävyttää hiukan erilaiseksi kuin runkoa koska pinta altistuu erilaiselle kulutukselle.Hiukan muovimainen kiiltokin tuossa ehkä on, mattalakka auttaisi siihen (toisaalta voihan sen kuvitella myös kasteen tai kosteuden kiilloksi).Näinkin ison muovilaivan maalaminen puusta tehdyn näköiseksi on todella vaikeaa,tämä on kuvien perusteella onnistunut hyvin.
Erinomainen puoli tämmöisissä vanhoissa purjealuksissa on se että se antaa mallinrakentajalle aika paljon taiteellisia vapauksia varsinkin värityksen ja koristelun suhteen ilman että esikuvanmukaisuus kärsisi,nehän vaihtelivat paljon ajan myötä varustajan,kulumisen ja kapteenin kukkaron mukaan.Santa Marian esikuvastakaan ei ole kuin vähän varmaa tietoa.Kaikki nykyiset replikat ja pienoismallit on enemmän tai vähemmän historioisijoiden oletuksia ja perustuvat sen ajan yleisiin alustyyppeihin.Santa Maria taitaa olla kaikista suosituin pienoismallilaivan aihe kautta aikojen ja silti ei kukaan tule helposti sormi pystyssä sanomaan että "ähäs,ähäs,väärin rakennettu" jos perusasiat ovat oikein.
Mallisarja on ilmeisen hyvälaatuinen ja huolellisesti rakennettu,mastot näyttää suorilta ja on oikeissa kulmissa.Takilointikin kuvien perusteella varsin OK,lähinnä käsittäen vain kiinteätä takilaa mutta purjeethan ovatkin reivattu ja sidottu kiinni,muutenkin näissä tämän ajan karaveleissa ym. ei ollut vielä niin paljon raakoja ja purjeita että todellista köysistörypästä tyyliin fregatit ja linjalaivat tulisi.Vantit ja väylingit näprätty oikeaoppisesti eivätkä ole valmista muovivalua,siitä suuri plussa.
Sinulla oli näköjään puumallikin rakenteilla,tämän perusteella siitäkin on tulossa hyvä,jatka samaan malliin!