Pienoismallit.net

Bristol Blenheim (BL-149)

Telinekuiluja, moottoreita ja potkureita

12.4
Taas hiukkasen edistystä. Venyipä hävyttömän pitkäksi väli. Ja se spittikin vielä vaiheessa (joskin myöhäisessä)…

Ei kummempia, mittaritaulun värkkäystä, laskutelineitten skrätsistä rakentamista olen miettinyt sekä telinekuilujen parantelua aloittelin.
Moottorit ovat aika hyvässä vaiheessa, nyt puuttuu enää pakokaasunkerääjärenkaitten tuet, pakoputket ja öljynjäähdyttimen ilmanottoputket.

14.4
Pienimuotoinen päivitys tällä kertaa.

Potkureitten kanssa oli mielessä tehdä pienimuotoinen jigi oikean lapakulman saamiseksi, mutta hetken ajan paria muovilevyn palaa ja potkurin osia pyöriteltyäni päädyin ihan käsikopeloon ja tarkkoihin mutta likinäköisiin silmiini.
Eli suomeksi, alkoi laiskottaa, ja moisen muovihärpäkkeen kanssa olisi mennyt hermot ja aikaa, joten oikaisin. Yllättävän hyvin onnistui.
Kun tappiliitokset teki hosumatta, oli näissä sarjan omissa osissa lopulta paljon pienempi homma kuin mitä aeroclubin potkureiden värkkäämisessä olisi ollut.

Lisää tappiliitoksia vakaajien kanssa. Niistä tuli mukavan robustit ja ne sai vaivattomasti suoraan kulmaan runkoon nähden. Tosin rungon liimapinnan hiominen oli hankalaa, enkä saanut sitä aivan niin hyvää kuosiin kuin olisi suonut, jäi rakoa yläpuolelle. Kuitenkin limited run-sarjojen mittakaavassa minimaalinen ongelma.

Ja vaikka toisin lupasin, moottoreita näytille tyrkyllä jo tässä vaiheessa.

Kommentit

Hyvältä näyttää.

Miten nuo tapitukset tehdään niin, että vakaajat tulevat oikealle kohdalleen ja oikeaan asentoon?
Nopeasti laskien tapin reikiä poratessa ne voi saada neljällä eri tavalla väärin sen lisäksi, että kahden tapin reiät voi porata liitoksen eri puoliin niin, että tapit eivät sovi paikalleen…

Mikko
Kiitosta.

Noitten tappien kanssa tein niin että ensin vedin varovasti veitsellä pystymerkit vakaajiin. Saranalinja toimi hyvin, tulee samaan kohtaan molempiin. Merkkasin keskelle ensimmäisen tapin paikan (vakaajien puolikkaitten välinen sauma auttaa). Tappien välisen etäisyyden vedin puhtaasti hatusta, eli merkkasin toisen reiän keskilinjalle. Työntömitalla toiseen vakaajaan sai merkin samaan kohtaan.
Rungossa reikien paikat piti selvittää sekoituksella mittailua ja vertailua. Kun ensimmäisen reiän paikka ja keskilinja oli selvillä, toisen reiän sai merkattua työntömitalla kätevästi.

Itse reikien poraushan on periaatteessa tässä koneessa simppliä, kohtisuoraan. Vaikeuksia tuottaa vain se käsin poraaminen. Varovaisesti, ensiksi hiukan liian pienellä terällä poraten homma onnistui hyvin. Ensin siis porasin pienemmän reiän, sitten suurensin oikeaan mittaan. Reiästä saa paremmin tasaisen näin, olen huomannut että herkästi menee liian suureksi / epämuodostuneeksi jos heti alkuunsa poraa tasan oikeankokoisella terällä.

Tärkeintä on saada reiät oikeaan paikkaan, messinkiputki on suht pehmeää joten absoluuttisen tarkkaa ei ole. Toisella puolella meni reiät uusiksi kerran, porasin millin liian taakse. Aina kannattaa mitata ja vertailla, tuossa menin olettamaan että totta kai vasen puoli hoituu samoin kuin oikeakin.
Esko Rusi 14.4.2008 23:58 Vastaa lainauksella
Mielenkiinnolla olen seurannut tätä projektia. Rakentelin saman mallin pari vuotta sitten, suoraan laatikosta. Nyt huomaa mitä kaikkea pientä lisäosaa ja lisä parantelua olisi voinut tehdä. Hieno Blennu tulee, kun jaksaa rakentaa kärsivällisesti ajan kanssa.