Pienoismallit.net

T-55

Vanhennusvaihe

8.6.-08

Monien paikkamaalauksien jälkeen käsittelin vaunun Sin industries:in filttereillä…muistaakseni laiton viisi kerrosta kolmea eri sävyä. Olin aiemmin melko skeptinen filtereiden suhteen, mutta tämä projekti on osoittanut niiden tehon.

Filttereiden jälkeen maalasin vaunuun Johssonin lakan ja kiinnitin kokardit Kuivalaisen arkilta. Ps-numerot tulevat aikanaan Spearheads Frontierin T-72M1-arkilta. Ps-numeroita odotellessa viimeistelin vaunun telat ja aloitin maalaamaan vaunun pieniä yksityiskohtia.

11.6.-08

Siirtokuvia odotellessani päätin koittaa itselleni uutta tekniikkaa…feidausta eli haalistamista. Lähteistä ja eri mallinrakentajista riippuen jotkut puhuvat pistefiltteroinnista ja jotkut taas erottelevat filtteroinnin ja feidauksen eri tekniikoiksi. Mulle on aivan sama…lopputulos ratkaisee.

Käytin "feidaamiseen" Abteilung 502:n sekä Lukaksen öljyvärejä. Levitin maalia pisteinä mallin pinnalle ympäriinsä, (Migin ohjeiden mukaan) tummempaa reunoille ja "varjokohtiin" ja vaaleampaa suurten alueiden keskustaan. Maalit levitettyäni aloin poistamaan ylimääräistä maalia tärpättiin kostutetulla pensselillä pystysuorin vedoin, kunnes jäljelle jäi enää vain läpikuultava kerros sekoittuneita öljyvärejä.

Lopputulos on melkein silmää miellyttävä. Seuraavalla kerralla pitää käyttää leveämpää pensseliä ja mustaa öljyväriä ei tarvitse laittaa kovinkaan paljon. Lopputuloksena monotonisesta maalipinnasta muodostui sopivan haalistunut ja pölyisen näköinen pinta.

18.6.-08

Vaunu alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Ps-siirtokuvat otin Echelonin T-72M1 siirtokuva-arkilta. Suoraan ne eivät tietenkään käyneet malliin, mutta pikkuisen puukottelun jäljiltä tulos on ihan hyvä.

Siirtokuvien jälkeen litkutin mallin öljyväreillä saadakseni hiukan lisää kolmiulotteisuutta vaunun detaljeihin. Maalikerrokset ja siirtokuvat sinetöin lopulta malliin mattalakalla.

Mattalakan kuivuttua käsittelin vaunun Migin pigmenteillä antaakseni mallille hiekkapölyn aiheuttaman pölyisen näköisen "lookin". Tällä kertaa en aio chippailla mallia lainkaan.

Vielä pitää maalata pieniä detaljeja ja viimeistellä muutamia osia. Olen myös aloittanut pohjan/maaston tekemisen mallille.

Kommentit

Kiitos Esa oikaisusta ja täydentävistä tiedoista koskien noita kiinnityslistoja. Ja tuo minun listani koskee vain T-55M:si muutettuja vaunuja. Tosin suurin osa itselläni olevista kuvista ovat juuri T-55M vaunuista otettuja kuvia. Kun kävin uudemman kerran läpi diakuviani niin löysin muutamia kuvia myös ajalta ennen M muutoksia. Yksi tälläinen vaunu on Ps 262-17 joka on ilman mitään keulan listoja, vaunu on kuvattu joko -84 tai -85 kesällä Lahden Messuilla PV:n näyttelyosastolla.

Muita ilman keulan listoja olevia vaunuja löysin ainakin Ps 262-10, -23, -36, -38 ja Ps 263-5. Tosin edellä mainituissa vaunuissa on jo mukana vähintään savunheittimet tornin sivuilla ja esim Ps 262-23:sa on asennettuna savunheittimet, Lyran heitin lataajan luukun vieressä samoin lataajan luukun kehälle 12.7 ItKk mutta ei vielä muita muutoksia. Tosin ei ole kuin yksi kuva ja sekin edestäpäin, joten jos tornin takana on tehty jotain pienempiä muutoksia niin niitä tietenkään ei voi nähdä. Sitä isoa varustelaatikkoa ei myöskään näy kuvassa pilkottavan joten sitäkään ei ole vielä asennettu.

Sitten löysin kuvia kolmesta vaunusta ennen M muutoksia joissa on listat eli Ps 262-3. -7, -48. Joista Ps 262-3:sa on kiinitettynä puskuterä BTU-55 ja Ps 262-7:sä ja -48:sa on kiinnitettynä miinajyrä KMT-5M. Esa mikä on PT-55 ?

T. Hessu
WOW, kyllä ne filtterit auttaa. Mitä sävyjä käytit? Pistä sellainen kuva missä on ennen ja jälkeen filtterikäsittelyn.
OH 8.6.2008 19:18 Vastaa lainauksella
Käytin Sin industries:in P244 GREEN, P246 GREY ja P245 BROWN:a. Kaikki sävyt on tarkoitettu "ohjeistuksellisesti" vihreille maaleille, mutta niitä voinee käyttää varmaan muidenkin sävyjen kanssa. Tuo musta naamiomaali sinänsä on hiukan ongelmallinen, sitä kun ei saa kuin vaaleammaksi.
Yhdistelmäkuva ennen ja jälkeen filttereiden ei varmasti kerro koko totuutta, koska ei ole kuvat ei ole otettu täysin samoissa "olosuhteissa"… kuitenkin jotain muutosta on selvästi tapahtunut.
Hyvältä näyttää tämä T-55.
Kehuja on tälle vaunulle annettu isolla kädellä ja aiheesta. Kai siis pienelle kritiikillekin annetaan sijaa?;)
Tätä tarkoitan: telaketjuja olet vanhentanut tehden hammastuksen yläosaan kulumajälkeä(metalli kiiltää).
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/03/67/68/036768.jpg[/img]
Näin usein näkee vanhennusta toteutetun, varmaankin koska se on todella nopeaa ja helppoa. Ei mielestäni kuitenkaan vastaa todellisuutta, koska hammastus on juuresta leveää ja kapenee sitten sinne yläosaan. Oikea paikka kiiltävän metallin mallinnukseen olisi hammastuksen alaosa.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/03/67/67/036767.jpg[/img]
Jos joku on perustellusti asiasta eri mieltä, niin kuulisin mielelläni ja ottaisin opikseni:)

muokattu typo
OH 18.6.2008 21:17 Vastaa lainauksella
Kiitos rakentavasta kritiikistä Pekka…vain kritiikin avulla voi oppia.
Taisin katsella linkissä olevaa kuvaa, kun toteutin vanhennusta…
lh5.ggpht.com…ero.oikkonen/RqJVUHOKLLI/AAAAAAAAA3g/KSk5RxZflOE/t-55_Raw00217.jpg?imgmax=512

Teloissa on kuitenkin esittämäsi kuvan perusteella selvästi vielä tekemistä…onneksi eivät ole vielä liimattu kiinni. Kuinkahan vaan tarttuu pigmentti enää kiinni lyijyn jäljiltä kiillotettuun pintaan!
OH kirjoitti:
…onneksi eivät ole vielä liimattu kiinni. Kuinkahan vaan tarttuu pigmentti enää kiinni lyijyn jäljiltä kiillotettuun pintaan!
Hyvä! Ajattelinkin josko kehtaan asiasta mainita, kun pelkäsin telojen olevan liimattu lopullisesti. Ei se pigmentti tartu lyijykynällä tehtyyn pintaan, mutta kevyt hionta auttaa sihen tautiin. Voi siihen pensselöidä maaliakin halutessaan, se tarttuu tarpeeksi hyvin.
Komea vaunu! Vanhennus pölytyksineenkin on pysynyt hyvin aisoissa. 10 points täältä.

Tuo kuusi näyttää myös hyvältä. Nuo oksat sopivat näköjään hyvin nuoren kuusen ohuiksi oksiksi.
Onko tuo "Unelma" kukkakaupan tuotteita, vai löytyykö luonnosta?
OH 19.6.2008 21:15 Vastaa lainauksella
Kiitos.

Unelman (Asparagus setaceus) bongasin Nyyssösen Timon kirjasta (kiitos taas kerran)…kirjassaan hän on käyttänyt kasvia männynoksien tekemiseen. Mielestäni sopii myös hiukan trimmaamalla hyvin kuusen oksiksi. Paikallisessa kukkakaupassa unelma maksoi 2 € oksalta.

En ole saanut päätetyksi pitäisikö puuhun sirotellä vielä ruohosirotetta autenttisemman ilmeen saamiseksi!