Pienoismallit.net

I.A.R 80 A

Industria Aeronautica Romanian huipputuote II:n MS:n myllerryksiin, I.A.R 80 A- hävittäjä. Perustui puolalaisen PZL P24:n runkoon ja siitä sitten romanialaisten insinöörien lisäkehitelmiin. Tuli palveluskäyttöön juuri ennen Operaatio Barbarossaa keväällä 1941 ja oli aikansa laatutuote. Vanheni sitten kesään 1944 mennessä, mutta osoitti silloinkin vaarallisuutensa, kun 10.6.1944 I.A.R:t pudottivat Ploestin yläpuolella n. 20 P-38 Lightningiä. Koneita rakennettiin n. 400 kappaletta.
Malli on MPM:n tuotantoa ja piti sisällään resiini- (moottori) ja etsiosia (lähinnä ohjaamoon), joten pikaliimallakin oli käyttöä. Meni kasaan ilman pakkelia, mutta normaalit hiontapaperioperaatiot toki tarvittiin. Ja normaaliin MPM:n tapaan kohdistustapit puuttuivat valuista, joten vähän enemmän tarkuutta tarvittiin, että osat varmasti olisivat oikein paikoillaan.
Dekaalit olivat kolmelle eri koneyksilölle, joista valitsin tähän malliin 9. Hävittäjärykmentin 47. laivueen koneen no:140, jolla lensi Ion Galea vuoden 1942 keväällä.

Kommentit

Erinomaisen sievä I.A.R., nämä ovat hienoa vaihtelua. Itselläni tämä odettelee vielä , resiini- ja etsiosoen määrä kun vähän hirvittää. Näiden Saksan liittolaisten kalustosta soisi näkevän malleja enemmänkin, värikkäitä ja "eksoottisia". Siistiä työtä kaikkiaan, onnittelut Kauko.
Joo, minuakin kiinnostavat Saksan liittolaisten koneet, tämä on todella mielenkiintoinen aihe. Mukavaa vaihtelua mersujen ja spittien sijaan. Siis aiheestakin jo piste. Siististi maalattu, hyvä malli. Resiini- ja etsiosat vaativat mallarilta… no hermoja ainakin, ja kärsivällisyyttä.
Mixa Aho 21.1.2009 21:57 Vastaa lainauksella
Oho, tätä en ollutkaan aiemmin huomannut. Tyylikäs malli erittäin tyylikkäästä koneesta.
Itselläni odottelee hyllyssä LTD:n esitys samasta aiheesta 1/48 mittakaavaan, eipä tarvitse kyseisen sarjan kohdalla sanakirjasta paljon ylistyssanoja etsiä, on se sen verran karmea tekele - matalapainevaluakin vielä :)