Pienoismallit.net

Brewster B-239 "pyllyvaltteri"

Dodii!! Nyt olis sitte tään tynnyrin vuoro. Tosiaan ostin nuo kolme Revelin suomimallia keskiseltä hirveeseen hintaan 4.25€ kpl. Hurrin sain tehtyä, niin koetellaan hermoja tään kans. Joo vähäsen oon lukenu noita perttiL:n neuvoja kuinka tuosta sais enemmän Suomi-Brewsteriä muistuttavamman, samoin olen katsellut muiden rakentajien Brewster projekteja, aijon apinoida niitä. Katsotaan kuinka omien taitojen mukaan tämä saadaan suomalaistettua.

Juuh elikkäs tästä tulis Hans H. Windin lentämä BW-393. Ensinnäkin kuinka nuo Revelin maalausohjeet kyseisessä mallis pitää paikkansa, lähinnä tuo pohjan hopea arveluttaa(revelin maaleja käytän). Koneen sisätiloihin en meinaa sen pahemmin sekaantua, EHKÄ jotain mittaristoa… saa nähä.. tuskin.

Tähän mennes tehtyä suomalaistamista:
niitit koneesta hiottu
moottorinsuojusta lyhennetty millin
pakoputket irti ja siirtoa vailla
kumivenesäiliö poistettu
putkitähtäin katkaistu
turvakaaria ja antennia hahmoteltu

22.7.08
Nonii malli on liimailtu rungolta ja siiviltä kasaan. "Vähäsen" oli kittailemista. Sylinterit kiertelin kuparilangalla, niin kuin täällä on jotkut tehny. Pitääs keksiä jostain isompi kannuspyörä.. onko kellään ehdotuksia? Turvakaaret vissiin vääränlaiset, saa nähä jaksaako alaata uusimaan. Kuinka tuo moottorin suojus pullistelee siitä konekiväärien kohdalta? Olisko pistää linkkinä mitään kuvaa.

27.7.08
Tuota alkasin lueskelemaan www.flightforum.fi hemmojen juttuja. Sen sain selville, että BW-393 ei ole ollut DN sinistä pohjaa… mutta vaikuttaas siltä, että tuo pohjan väri olisi ollut vaaleanharmaa. Olenko nyt ihan hukassa, vai maalaanko tuolla hopealla?

29.8.08
No juuh.. präiskäytin tuos eileen pruusterin kasaan. Olihan se jo jonkin aikaa maannu tekemättömänä tos pöyrällä, piti saara tieltä pois. Maalasin pohjan kuitenkin hopialla, vaihdoin tuon turvakaaren oikeamman näköiseen..(ei se kyllä hyvä oo vieläkää) no onhan ny sinne päin. Isompaa kannuspyörää haeskelen, voisimpa vaikka vaihtaa sen jos hyvä löytyys. Njoo dekaalit vähä hopeoi ja sillee.. ei haittaa mua. Et se olis siinä ny.

Vinkit, neuvot ja ohjeet enemmän kuin tervetulleita. Kiitos jo etukäteen:)

Kommentit

Heh, Pyllyvaltteri. Hauska nimi!

Ei vielä tässä vaiheessa mitään sanottavaa, mutta katsotaan sitten kun tulee maalia pintaan.
Juuh pakkohan noita revelin maaleja on aina ohentaa.. paljonkin
Moi,

Katselin että onpas tutun oloinen kuva, mutta kuvaus alustahan se oli sama. Omani odottaa yhden mallin valmistumista, on melkein samassa vaiheessa kuin sinun.

Veditkö nuo paneelirajat Revellin alkuperäisten mukaan, itse katselin vinkkiä pienoismallilehdestä 2/89, taisivat poiketa jonkin verran.
Jeps Revelin omien rajojen mukaan raavin
Terveeks, se alapintojen väri on DN-sininen eli ilmavoimien sodanaikainen vaaleansininen. Humbrol 65 käy mainiosti.
Juuh elikäs maalaan sen sitte samalla sörsselillä ku hurrinkin pohjan.. vai oliskos ollukki, että tässä Hans Windin lentämäs konees olis ollukki harmaa pohja? Auttakee..
Juha Tähtinen kirjoitti:
Yipe! DN sininen maalattiin alkaen kesä 1943. Sitä ennen oli ns. alumiinilacuer.( Esim. Tamiyan metal grey on ihan hyvä väri) siis esimerkiksi. Pyllyvaltteri nimi tuli Pelle Soveliuksen mukaan. Kuuntelin pikku poikana Pellen juttuja Vehkasalon rantasaunassa ja siitä sain inspiraattion mallailuun. 60-luvulla ei ollut kuin Airfix, Matchbox ja Revell, joten valikoima oli joltisenkin aliravittu. Joka tapauksessa olet tehnyt hyvää työtä. Jatka vaan samaan malliin!! Muuten, HASEGAWAN vastaava mallisarja on ainakin tähän astisista virityksistä ylivoimaisesti paras skaalassa m1/72!! quote]
perttiL 30.8.2008 08:50 Vastaa lainauksella
On ilmaantunut uutta tietoa BW-koneiden värityksestä, joten tämä väärä tieto oli hyvä poistaa… pertti
Tuota.. Ensinnä Jounille, hienon BW:n olet tosiaan saanut Revellistä aikaan. Täältä peukut pystyyn. Sitten, perttiL : lle, en tiedä mikä sekasotku tuossa on ja ketä Seppo Valjakka itseasiassa lainaa tuossa yllä mutta minä en ole tuollaista kirjoittanut. Luin tuon Sepon lainaaman tekstin ja leuka nyrjähti lattialle asti kun näin oman nimeni lainauksen kohteena. Jokin ihmeellinen bugi ??? En ole voinut 60-luvulla saunoa Soveliuksen kanssa kun olen syntynyt 1971 : ) . Hmm… jospa Seppo osaisi selittää, minun tekstiä tuo ei kyllä ole. Tai sitten joku on hakkeroinut käyttäjätunnukseni ?
perttiL 30.8.2008 10:05 Vastaa lainauksella
…pertti
Kiitos palautteesta. Vai olis se 393 pohja ollukki harmaa… nooo.. se on ny noin sutaastu. Itsekki yritin etsiä Seppo Valjakan lainaamaa Juha Tähtisen kirjoitusta, mutta mitään ei löytyny..
Juha Tähtinen kirjoitti:
Tuota.. Ensinnä Jounille, hienon BW:n olet tosiaan saanut Revellistä aikaan. Täältä peukut pystyyn. Sitten, perttiL : lle, en tiedä mikä sekasotku tuossa on ja ketä Seppo Valjakka itseasiassa lainaa tuossa yllä mutta minä en ole tuollaista kirjoittanut. Luin tuon Sepon lainaaman tekstin ja leuka nyrjähti lattialle asti kun näin oman nimeni lainauksen kohteena. Jokin ihmeellinen bugi ??? En ole voinut 60-luvulla saunoa Soveliuksen kanssa kun olen syntynyt 1971 : ) . Hmm… jospa Seppo osaisi selittää, minun tekstiä tuo ei kyllä ole. Tai sitten joku on hakkeroinut käyttäjätunnukseni ?
Olen nyt jotenkin sössinyt tuon jutun "pyllyvaltterista" En tietenkään lainannut Juhan tekstiä. Jos vastaa jollekin,niin eikös se ohjeen mukaan pidä deletoida quote-merkkien välissä oleva teksti. Vanha mies ei osaa kaikkia niksejä vielä tossa teksti, kamera ,mallirakentamisessa yms..yms.. Kuulin kuitenkin poikasena Pelle Soveliuksen juttuja ja muistan hänen haastaneen pyllyvaltterista. Siitä, kuka sen alunperin keksi minulla ei ole tietoa, mutta Aimo Vahvelainen puhui samasta asiasta.
Valitan väärinkäsitystä, joka oli tietty minun vikani!

Seppo
Siisti "tynnyri" - sen näköinen niinkuin olisi just tullut ulos Tampereen lentokonetehtaan maalaushallista. Ei niiden pienoismallien tarvitse aina ollakkaan kauhean säistettyjä.
Jäi aikaisemmin huomaamatta toi spinneri. Se on buffalosta ja suomalaisissa oli pienepi. Siis Hasegawan malli rakenteluun! Perttil kiitos erittäin tarkasta ja hienosta epokista.. Joka tapauksessa Jouni on tehnyt hienoa työtä. Maalauksista sen verran, että olen tarkastellut Stenman/Keskisen "sotavärit" , in Scale ohjeet sekä mallin valmistajan ohjeet ja todennut ristireiitaisuuksia, jotka PerttiL selvitti. Kiitos! ns. "säistäminen" ei ole itsetarkoitus eikä millin osien nyhrääminen. Kunhan malli näyttää tavallisen katsojan silmin kivalta, aidolta yms..yms…

terv. Seppo