Pienoismallit.net

Aargh!

Tämä on ensimmäinen vinyylistä valmistettu figuurini. Henkilökohtaisesti en erityisemmin pidä vinyylistä materiaalina, sillä sen työstäminen ja maalaaminen on hankalaa. Tai ei niinkään hankalaa, mutta epämiellyttävää. Siitä huolimatta tämä oli pakko-ostos, sillä figuurin dramaattinen asento teki minuun vaikutuksen ja sain sen naurettavan edulliseen 3,10 euron hintaan Huuto.netistä.

Tämä oli myös ensimmäinen villin lännen figuurini. Aihepiiri on kiehtonut minua nuoresta lähtien, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun kiinnostus konkrerisoitui malliksi asti. Tulevaisuudessa voisi olla vuorossa jokin intiaaniaihe.

Figuurin ilme, asento ja etenkin selässä komeileva luodin ulostuloaukko ovat liioitellun dramaattisia. Suorastaan sarjakuvamaisia. Yritin alunperin saada liioiteltua sarjakuvamaisuutta mukaan myös figuurin maalaukseen, mutta en tällä kertaa onnistunut siinä toivomallani tavalla.

Alunperin ajattelin rakentaa figuurille isomman alustan, jossa olisi mukana pätkä hiekkatietä ja osa saluunan terassia tms., mutta lopulta päädyin sijoittamaan figuurin sisätiloihin ja rakensin alustaksi pelkän lautalattian pudonneine pelikortteineen. Tavoitteena oli luoda stereotyyppinen ja sarjakuvamainen kokonaisuus, ja olen lopputulokseen ihan tyytyväinen. Myös figuurin nimeksi päätynyt huudahdus on viittaus sarjakuvamaailmaan.

Kaikenkaikkiaan hyvä lopetus mallirikkaalle vuodelle 2009, jonka aikana sain valmiiksi itselleni ennätykselliset seitsemän mallia.

merkinnät

Lopuksi maalasin valo- ja yksityiskohdat. Maalina käytin edelleenkin pelkkiä Vallejon akryylejä, paitsi metalliosissa, joissa käytin Vallejon alkoholipohjaisia maaleja. Ohensin maalit hidastimella, jolloin akryylimaalien kuivumisaika pitenee niin merkittävästi, että pehmeiden värirajojen teko on merkittävästi helpompaa ja niitä pystyy käyttämään ikään kuin öljyvärien tapaan. Kuten kuvista huomaa, päätin vaihtaa paidan väriä hieman vaaleampaan ja kirkkaampaan violettiin, jolloin vanhaa tummempaa sävyä jäi näkyviin lähinnä varjoissa. Rakensin 2 mm:n polystyreenilevystä lautalattian alustaksi. Lattian kiinnitin Andrean valmistetta olevaan…
Näin kesälomalla on ollut normaalia enemmän aikaa mallailla ja muutama pidempään tauolla ollut projektikin on hieman edistynyt. Palasin tämänkin figuurin pariin ja maalasin lisää perussävyjä, kasvot ruskettuneemmalla sävyllä ja suurimman osan varjokohdistakin. Nämäkin maalaukset suoritin yksinomaan Vallejon akryyleillä.
Aloitin figuurin maalaamisen ruiskuttamalla Vallejon väreistä sekoittamaani tumman sinistä housujen alueelle. Vielä tummemmalla sinisellä korostin varjokohtia ja lopuksi sekoitin vaaleahkon sinisen, jolla korostin valokohtia suurpiirteisesti yläviistosta ruiskuttamalla. Housujen kuivuttua vuorokauden ajan maskeerasin ne piiloon ja maalasin paidan samalla simppelillä esivarjostustekniikalla kuin housutkin. Paidan väri on sekoitus magentaa ja sinistä. Liivin ja ihonvärin maalasin siveltimellä.
Katsellessani figuurin revolverikoteloa, onnistuin jotenkin unohtamaan, että tarkoitukseni oli tehdä sarjakuvamaista jälkeä realistisuuden kustannuksella. Käteen upotun revolverin jälkeen tuo kotelo kun oli pahin epäkohta tässä figuurissa. Vaikka monet yksityiskohdat ovatkin todella nätisti toteutettuja, oli kotelo reilusti yksinkertaistettu umpinainen möhkäle. Nikkaroin uuden kotelon 0,25 mm muovilevystä suurin piirtein samaan tapaan kuin oikeakin kotelo on nahasta valmistettu. Tuo 0,25 mm vastaa luonnossa 3 mm tässä mittakaavassa, joten materiaalipaksuuskin on nyt melko hyvin kohdallaan. Varastostani ei löytynyt vinyylille sopivaa liimaa…
Koko figuuri oli valettuna yhdeksi köntiksi, joka on toisaalta hyvä, mutta toisaalta huono, koska sen vuoksi on jouduttu tekemään kompromisseja esimerkiksi materiaalipaksuuksissa. Monista paikoista sainkin veistellä ylimääräistä materiaalia pois. Ainoa valutekninen epäkohta, joka ei ollut siedettävissä, oli käteen kiinni valettu revolveri. Tai itseasiassa se ei ollut vain kiinni kädessä, vaan upotettu siihen. Revolverin kahva oli puoliksi käden sisällä. Tämä näkyi niin selvästi, että totesin, ettei se ollut edes taitavalla maalaamisella pelastettavissa. Leikkelin revolverin irti kädestä ja täytin käteen jääneen ison kolon Green Stuffilla…