Pienoismallit.net

Leipomo & puoti

Tämä nukkekoti on ensimmäinen pienoismalliprojektini. Päätin jo talon suunnitteluvaiheessa, että teen niin talon, huonekalut kuin esineetkin itse, enkä turvaudu ostamaan mitään valmiina kaupoista. En ole vielä katunut tuota päätöstäni, vaikka työmäärä onkin valtava. Ainakin näin aloittelijalle.

Itse talosta sen verran, että se on kaksikerroksinen: alakertaan tulee puoti, yläkertaan keittiö ja pieni varastohuone. Talon seinustalle tulee hieman nurmikkoa kasveineen. Talossa on hieman Välimerellisiä vaikutteita ja sisustuksessa pyrin käyttämään runsaasti värejä. Pyrin myös yhdistämään talossa esineitä eri vuosikymmeniltä saadakseni siihen enemmän ilmeikkyyttä. Näiden elementtien avulla yritän luoda leipomoon lämpimän, värikkään ja pullantuoksuisen tunnelman.

merkinnät

Kaikki hedelmät ja vihannekset on tehty ja muotoiltu Fimosta. Sitruunoihin ja appelsiineihin sain tehtyä epätasaisen pinnan pyörittämällä niitä ennen uunissa kovettamista karkean hiomapaperin päällä. Olen käyttänyt muutamiin hedelmiin Vallejon akryylimaaleja antamaan pintaan elävyyttä ja lisää väriä.
Myymälän vanhanaikainen kassakone, jonka perusrakenne on tehty 1 mm muovilevystä. Kassakoneen reunoja kiertävät koristeet on tehty ohuista muovirimoista. Maaleina on käytetty pääosin Vallejon akryylejä. Öljyvärejä on käytetty viimeistelyyn ja tuomaan kassakoneeseen vanhahtavaa näköä ja tunnelmaa.
Uunin perusrakenne on tehty 1 mm polystyreenilevystä, jonka maalasin Tamiyan valkoisella mattamaalilla. Luukut on tehty ohuemmista levyistä. Myös uunin etuosassa oleva tanko on tehty muovista. Ne maalasin Vallejon ruskean ja mustan maalin sekoituksella, jossa oli myös MIG:n Gun Metal-pigmenttiä. Luukut käsittelin vielä lopuksi pehmeällä lyijykynällä.
Ämpäri on tehty ohuesta metallilevystä ja kuparilangasta. Mopin varsi on tehty cocktail-tikusta, jonka hioin sopivammaksi. Harjakset on tehty Fimosta ja liattu öljyväreillä. Puukori on tehty A4-paperiliuskoista ja kuparilangasta. Liuskat on maalattu Vallejon akryyleillä. Korissa olevat puut on oksien palasia. Uunipellit ja piparimuotit olen tehnyt ohuesta metallilevystä taivuttamalla. Kaulin ja kahvimylly on tehty muovista ja maalattu Vallejon akryylein. Vispilä on väännetty rautalangasta.
Hedelmät ja kananmunat on tehty myös Fimosta ja maalattu Vallejon akryylein. Hedelmälaatikko on tehty balsasta ja maalattu öljyvärein (maalaus on vielä kesken) ja kananmunien kulhot olen tehnyt ohuesta muovilevystä. Kaikki kuvissa näkyvät kakut, leivokset ja karkkitangot on tehty Fimosta. Muutamat kakut on maalattu Vallejon akryyleillä, mutta suurin osa on sekoitettu eri värisistä massoista. Mukit on tehty muovitangoista ja Fimosta. Mukien edessä olevista s-koukuista laitan mukit roikkumaan seinään kiinnitetystä tangosta.
Katon alapuoli on tehty jäätelötikuista sekä mänty- ja balsarimoista. Jäätelötikut on liimattu kiinni mustaan pahviin, jotta kattotiilten välistä ei pilkota vaaleaa puuta. Kattotiilet on tehty pahvilistoista, jotka maalasin Vallejon akryyleillä eri punaruskein sävyin.
Portaat on tehty jäätelötikuista (askelmat) ja balsarimoista (reisilankut). Ensiksi mittasin minkä kokoiset portaat edes mahtuisivat taloon. Sitten mittausteni perusteella piirsin muutamia luonnoksia paperille. Näiden luonnosten perusteella sitten leikkasin balsasta sopivat palat reisilankuiksi ja hioin ne tarkasti. Viimeiseksi sitten liimasin askelmat kiinni noihin reisilankkuihin. Ikkunat tein ohuista mäntyrimoista ja ohuesta muovilevystä. Kaiversin karmeihin urat, joissa ikkunalasit pysyvät tiukasti paikoillaan. Niin portaiden kuin myös ikkunoiden maalaamisessa käytin Vallejon akryylimaaleja. Ovia rakennan 1 ja 1,5 mm polystyreenilevyistä.
Talon perusrakenteet olen tehnyt 2 mm pahvista ja mäntyrimoista. Seinät on tehty liimaamalla kaksi pahvia yhteen, joiden välissä on tukirakenteina 5mm mäntyrimat. Välikatto on suunniteltu siten, että sen voi liu'uttaa paikaltaan esim. sisustamisen helpottamiseksi. Parkettilattiat tein jäätelötikuista, jotka on maalattu Johnssonin kiiltovahasta ja Vallejon akryylimaalista (Beasty Brown) tehdyllä sekoituksella. Maalasin osan tikuista useampaan kertaan saadakseni lattiaan hieman elävyyttä. Jokaiseen huoneeseen tulee valaisimet, joiden johdot olen piilottanut seinä- ja kattorakenteisiin.