Pienoismallit.net

"Pienet tankit" Sotka ja Tiikeri valmistuvat

Arvoisat alan harrastajat.

Itse jo lähentelen keski-ikää, mutta mies parhaassa iässä on edelleen kuin pieni lapsi (ainakin tyttöystävän/vaimon mielestä). Olen jo lähes koko ikäni rakennellut malleja lähinnä radio-ohjattavia. Viime kuussa löysin sitten netistä radiolla toimivia panssareita mittakaavassa 1/16. Tietenkin olin tällaisia "isoja" vaunuja himoinnut jo kauan, mutta Tamiyan kalusto on tuntunut liian raskaalta lompakolle.

Tässä sitä nyt siten ollaan. Ensin tuli Tiikeri ja kipinähän siitä syttyi. T-34 oli seuraava ja nyt posti toi tullessaan Pz III:n. Eikä voi muuta, kuin olla hyvin innostunut asiasta. Edelleen! Homma lähti melkein lapasesta.

Mutta vähän asiaakin lopulta. Tiikeri (valmistaja Heng Long) alkaa hiljalleen valmistumaan. Itsestäni on kiinni, ehdinkö kenties saada sen valmiiksi ennen Model-Expoa. Toivotaan. Vähän vielä vanhennusta ja eiköhän siitä hyvä tule.

Sotka on ilmeisesti Trumpeterin tuotantoa ja toinen firma on siihen tehnyt sisuskalut. Mielenkiintoiseksi tämän tekee, että siinä on todellakin metalliset telat. Mallina erinomainen ja suomalaiseen kaavioonhan se tulee. Siirtokuvatkin löytyvät.

Viimeisimpänä hankintana onkin sitten Pz III (jälleen Heng Longin valmistama) ja tämä vaikuttaa erinomaiselta myös. Todennäköisimmin siitä lähtee suomalainen Sturmi syntymään, kunhan kahdesta edellisestä saan valmista.

Summa summarum. Erittäin mielenkiintoinen harrastus rakennella ja ajaa tämän mittakaavan kalustolla. Suosittelen erittäin lämpimästi.

Hyviä mallailutuokioita kaikille. Kirjoittelen ja laittelen kuvia kalustosta, kunhan jotain saan valmiimmaksi.

Karri Takamäki

Päivitystä kuvien kera:

No niin, hommat etenevät töiden lomassa.

Sotka on hiljalleen valmistumassa, mutta aikakapeikko Expoa ajatelleen saattaa tulla vastaan. Ohessa muutamia kuvia Sotkasta, jota on jo hieman vanhennettu. Vaijerit vielä puuttuvat, mutta eiköhän nekin siihen ilmaannu jonain päivänä.

Karri

13.11.2007

Onpahan aikaa vierähtänyt edellisestä kerrasta. Nyt on jo pakko laittaa Sotka ja Tiikeri tänne valmiiden puolelle. Pz III on edelleen samassa alkuperäiskuosissa. Talvi tulee ja Expo sen jälkeen. Eiköhän komikko ole siellä sitten näytillä.

Tankeilla on huristeltu aika paljon kesän aikana ja ovat kestaneet todella hyvin.

Kaikille vaan tiedoksi, että Heng Long on valmistelemassa lähiaikoina Sturmia samaan mittakaavaan ohjattavana versiona. Kiinnostaa varmasti muitakin.

Kuten sanottua, talvi tulee ja pimeät illat. Ei muuta kuin antoisia mallailuhetkiä. Nyt on aikaa jälleen harrastaa.

Karri

Kommentit

Moi! Tyylikkäitä ovat! Iske kakkosta silmään ja talla pohjaan niin ehdit expoon ajelemaan, tuo panzer III olisi mukava nähdä toiminnassa.

t. Pete
No niin,tämänkin vielä,tai oikeastaan tätä olen pelännyt!
Tamiyan tankkien hintatasohan on tiedossa ja kiinnostaisi hivenen tietää kuvissa olevien laitteiden kustannustasosta?
Toivottavasti nämä olisi nähtävissä model-expossa…
patleri hei, lisään sinun käsiesi vapinaa, huohotusta ja hikoilua kertomalla että kiinalainen Trumpeter on ilmoittanut tuovansa markkinoille 1:16 skaalassa King Tigerin. Menikö nyt yöunet?
Kiitoksia kommenteista.

Kakkosta silmään vaan. Valitettavasti työt varsin usein häiritsevät vapaa-ajan viettoa, mutta yritetään ehtiä Expoon, viimeistään 2008 sitten koko vaunukomppanian voimin.

Mutta vähän tietoja vehkeistä. Kaikissa vaunuissa oli radiot ja akut sekä laturit mukana. Eivät olleet tosin mitään hirvittävän laadukkaita, mutta ainakin ohjainlaitteet varsin toimivia. Jossain vaiheessa, kunhan pöly laskeutuu, laitan sisään vielä kunnon vanhat 6-kanavaiset, jotta saisin ajosta vielä realistisemman näköistä, mutta ajan kanssa. Tiikeriin ja Pz III:een menee normaali rc-auton 6-kennon pötköakku (NiCD kun se on hieman pienempi kenno), mutta pienellä vaivalla suurempi kapasiteettiset NiMH akutkin sinne sopii suorastaan heittämällä. Sotkaan 8 kpl AA-kennoja ja vaunu käy ja kulkee.

Tiikerissä ja Pz:ssa on lisäksi savutuslaite ja erittäin hyvät äänet. Valot on kaikissa ja kk:kin raklattaa napinpainalluksella. Siis toimintoja on riittävästi kun edellä mainitut vielä sylkevät 6 mm softkuulaa sekä rekyyli vielä järisyttää koko vaunua.

Hinnat on kyllä niin kohtuullisia Saksassa, ettei voi muuta kuin ihmetellä. Tiikeri ja Pz III maksavat noin 90 euroa (plus rahdit) sekä Sotka n 60 euroa. Itselläni Sotkan hintaa nosti ehdat ja erittäin aidonnäköiset ja tuntuiset metallitelat. Mielestäni sangen edullisia malleja. Hinta/laatusuhde on kyllä kohdallaan. Suosittelen lämpimästi.
www.tankzone.co.uk/cart/henglong.htm

No just, tällä Heng Longilla näkyy olevan 1:16 skaalan rc-panssareina myös Panther ja jenkkien Pershing…
No ei kyllä mitenkään sikahinnoissa,tiedä vaikka "pulttiklimikin" jostain löytyisi joskus("allekirjoittanut kun allerginen kissoille").
Meneeköhän pahasti metsään jos sanoisin että tieto-nikkarissa ois ollu tommonen rc t-34 kaupan puolisen vuotta takaperin tyylin 90€?
joni kt 7.3.2007 14:49 Vastaa lainauksella
eikös noissa ollut jonkunlainen kuulatykki noissa tykeissä? mitäs tommone sit maksaa?
Mistä muuten tilasit?… nettikauppa?
KimmoR 11.5.2007 17:23 Vastaa lainauksella
Hitsi! Nyt heräs mielenkiinto näihin. Tamiyan vastaavia olen katsellut Tampereen pienoismallipäivillä, mutta hinta ja se, etten koskaan ole koonnut, saati ajanut rc "leluilla" on estänyt hankintaa. Viitsisitkö Karri laittaa kommenttia, kuinka tankit on kestänyt käytössä ja onko vaikeat koota? Kiitos.
Jälleen täällä paikalla. Työkiireet todellakin haittaavat harrastusta, mutta parempia aikoja odotellessa.

Vastaanpa näihin kysymyksiin, joita mallit ovat herätelleet:

1. kuulapyssy- kyllä Tiikerissä ja PZ III:ssa on 6 mm softari. Itselleni kyllä turhia, mutta toimivat hyvin.
2. Mistä hankittu? Nettikaupasta Saksasta, harrastus on Saksassa ja Keski-euroopassa hirvittävän suosittua, josta johtuen tankit ovat mielestäni suhteellisen edullisia. Samoin niihin saa hirvittäviä määriä metalliosia mm telaketjut ja vaijerit, verkot jne.
3. Miten kestävät? Pakko myöntää, että kenttäkokeet ovat edenneet suhteellisen hitaasti, mutta useita akkuja ajaneena, niin pakko todeta, että tuntuvat kestävän hyvin. Tietenkin olen vaihtanut kriittisiin paikkoihin metallisosia, mutta eivät tunnu olevan välttämättömiä.
4. Kokoamisesta. Nämä kuvien kolme tankkia ovat olleet valmiiksi koottuja pieniä detaljeja lukuunottamatta, joten sen puolen ei kyllä kannata antaa häiritä hankintaa, turha pelko. Tietenkin olen esim Tiikeri oli kyllä pöydällä kasana, mutta kaikki osat löysivät paikkansa ja tulos ihan OK.

Tiikeri on valmis ja laitan kuvat siitä oikeissa olosuhteissa ulkona kunhan vain ehdin. Edelleen suosittelen näitä tämän kokoluokan vaunuja.
apina aska hei. 1:16 tankit ovatkin huomattavasti isompia kuin 1:72 mittakaavan "kääpiöt". Jos Leopardisi oli tuossa 1:16 mittakaavassa, niin sen rungon pituus olisi melkein puoli metriä!

Siis muistisääntönä voit pitää vaikkapa sellaisen, että mitä pienempi numero ilmoitetaan siinä mittakaavan lukemassa, niin sitä isompi se valmis malli on. Siis 1:72 tarkoittaa, että se oikea Leopard on 72 kertaa isompi kuin se sinun rakentamasi pienoismalli, kun taas 1:16 tarkoittaa, että se oikea Leopard olisi vain 16 kertaa isompi kuin sinun vastaavassa skaalassa rakentamasi malli. Toivottavasti ei nyt mennyt liian sekavaksi?
Sami Pasuri 13.11.2007 20:54 Vastaa lainauksella
Itse ostin samanlaisen Heng Longin tiikerin valmiiksi koottuna paikallisesta lelukaupasta hintaan 70,90e.
Lauri K. 28.1.2008 16:48 Vastaa lainauksella
Onkos näitä saatavissa missään pk. seudulla? En viitsisi paljoa lähteä ulkomailta saatikka sitten muualtakaan tilailemaan…
Komeita pelejä itse ostin juuri 2min sitten Henglong valmistaman KV-1 vaunun täys metalli upgradella, sä olet syy tähän rahan menoon ;) mutta laitan kuvia kanssa kun saan sen maalattua ja värkättyä suomi jatkosota kaavioon.
Jaa onhan näitä "valmismalleja" muillakin. Ei siinä mitään, hienoja tankkeja sulla! Oma tiikerini tosin ylläpito poisti galleriasta koska oli "valmismalli". Eipä siinä mitään…eri foorumiin meni sitten sen rakennusjutut.
mallaaja 30.5.2012 20:46 Vastaa lainauksella
nuohan ovat kauko-ohjattavia!