Pienoismallit.net

VL Sääski SÄ-117

VL Sääski oli ensimmäinen suomalaista suunnittelua oleva moottorilentokone, josta saatiin ulkomaankaupat. Tämän jälkeen temppu on onnistunut vain kerran, Redigolla.

Tämän mallin rakentamiseen käytettiin pääasiassa balsaa, vaneria ja alumiinia. Malli on ensijaisesti tehty olohuonemalliksi, mutta se palvelee myös lentotoimintaa. Seuraavalla videolla näkyy koelento ennen maalauksia:

Näillä pienillä lentävillä mallikoneilla myös kilpaillaan Suomessa. Kilpailua harrastava joukko on pieni. Alan kärkitapahtuma on Pietarsaaressa vuosittain järjestettävä InSkaala. Kilpailuissa kisataan mallin tarkkuudella esikuvaan nähden (staattinen arvostelu) ja lentoliikkeitten puhtaudella. Staattinen arvostelu tehdään vertailemalla konetta 3 metrin päästä esikuvasta otettuihin dokumentteihin. Dokumenteissa pääosaa näyttelevät 3-tahokuvat ja suurimman osan staattisen pisteistä saa päämuotojen oikeellisuudesta.

Kommentit

Jep! Toiset tekee pienoismalleja… meikäläinen vain yrittää kasailla… :-) Komeaa käsityötä!
Kiitoksia kommenteista. Tämmöisen mallin teko on mielestäni enemmän kärsivällisyys kuin taitolaji. Toki kädentaitoakin tarvitaan ja niiden kehittymisen huomaa balsapölyn määrän vähenemisenä ja työn nopeutumisena. Silti omalta kohdaltani homma on aika hidasta näpräystä.

Rakentamista helpottaa että aivan pieniä deltaljeja ei lisätä. Kisoissa arvosteluetäisyys on 3 metriä, joten kisojen puolesta voisi jättää kohtuu paljonkin pois. Tärkeintä on kuitenkin että kone näyttää olohuoneen katossa hyvältä.

Jos homma menee suunnitellusti eteenpäin, niin SÄ-117 lentää Model Expon lauantain lennätysnäytöksessä.

Miko,
Esikuvassa ei ollut tykkiä, joten kuulapyssy ei tule kysymykseen :) Ja eihän näin pieni kone oikein mitään raskasta jaksa kantaakaan. MUTTA ajattelin laittaa joku päivä koneen kuskille pienellä servolla toimivan käden jolla voi jakaa ilmapuolustusliiton propakandalehtisiä :) :) :)

Koneeseen tulee myös siipiin navigointivalot, jotka voi sytyttää / sammuttaa kesken lennon.
Onko lennokin rakenne kuinka autenttinen verrattuna oikeaan Sääskeen? Oletko leikannut kaikki siipikaaret käsin piirrustusten avulla? Todella taidokasta jälkeä, harmi että kaikki hienot rakenteet jäävät piiloon…
"Rättien" eli pinnoitusten läpi näkyvät rakenteet ovat autenttisia, muut eivät. Tämä tarkoittaa sitä että siipikaarien sijainti ja rungon näkyville tulevien rimojen paikka on katsottu tarkasti 3-tahoista. Tässä koneessa siipikaariin on lisätty cap stripit lisäämään "ulkoista" autenttisuutta. Yleensä näin pienessä koneessa paino/vaivasyistä ei tämmöisiä lisätä. En kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta. Kuva lisätty havainnollistamaan tämän.

Piirustukset (3D malli tässä tapauksessa) on tehty imuroimalla Mannisen 3-taho suunnittelun taustakuvaksi ja mallia on lähdetty rakentamaan tämän pohjalta.

Koska rakenteet tosiaankin jäävät piiloon, niin sisäosissa tähdätään lähinnä keveyden ja riittävän lujuuden optimointiin.
Onneksi on kerrankin hattu päässä jota nostaa! Nimittäin tällaista työtä ei voi kuin ihailla ja ehkäpä salaa hieman kadehtiakkin… En ole rc-vehkeistä hirveästi kiinnostunut, mutta nämä saattanee olla että tällaisten mallien takia tulee sitäkin käsitystä korjattua.
Teemu,

Kiitoksia kommenteista. RC vehkeiden sisällä on monta lajia ja itse olen ihastunut nimenomaan mallikoisiin. Muuntyyppiset RC lennokit ovat itselle lähinnä työkalu siihen että oppii lennättämään tarpeeksi että uskaltaa ottaa kovalla työllä tehdyn mallikoneen ilmaan ja saa sen lennosta kaunista ja esikuvamaista.

Kyllä eri lajien tutkiminen kannattaa. Osa sykäyksenä tähänkin malliin oli (PM 6/2005) hieno Petri Sallisen Sääski rakennuskertomus. Monta mainiota vinkkiä (erityisesti maalaukseen) on tullu muovimallareiden rakennuskuvausten kautta. Lisäksi pidän monien muovimallareiden huolellista paneutumista koneen vaiheisiin ja historiaan hyvänä esimerkkinä RC mallikoneiden puolelle.
Tarkoittaako "puskurilista" tuota mustaa listaa koneen kyljessä? Jos näin, niin mainitsit että painon lisäämiseksi laitettu. Balsasta taiottuna ei tuollainen lista kauheasti varmaan paina, niin kuinka tarkkaa puuhaa painotus sitten on?
Hiton hienoa käsityötä! Vetää kunnioituksesta hiljaiseksi. Mikä tuossa on pintamateriaalina, eli millä tuo rungon kehikko sitten on päälystetty?
Martti,

Puskurilista on juurikin lista tuon koneen kyljessä. Alkuperäisessä se on suojannut konetta. Lista on balsasta keveyden vuoksi joten tuo kommenttini oli harhaanjohtava. Korjasin sen. Paino on todella tarkkaa ja jokainen osa käytännössä harkitaan tarkoin ja punnitaan. Listojen yhteispainoksi tuli 0.4 grammaa. Muovia käyttämällä ne olisivat tulleet noin 2 grammaiseksi. 1.6 grammaa on sinänsä pieni asia, mutta jos jokaisessa kohteessa antaa periksi, niin koneeseen tulee herkästi 50-100 grammaa ylimääräistä painoa. Tästä on seurauksena kovempi lentonopeus ja täten lento alkaisi muistuttamaan enemmän lennokin lentoa esikuvan sijasta.

Kalle,
Päällyste on läpinakyvää muovikalvoa joka liimautuu lämmöllä pintaan. Tämän jälkeen kalvo on hiottu hiukan mataksi karhunkielellä maalin tarttuvuuden varmistamiseksi. Tämän päälle sitten maalaus. Monasti näin pienissä koneissa käytetään silkkipaperia. Isommissa koneissa käytetään taasen kangasta joka on käytännössä hyvin pitkälle samaa kuin oikeissa lentokoneissa (ohuempaa tosin).

/Jarkko
-QWQ- 20.3.2008 21:05 Vastaa lainauksella
Moro! Millä softalla teit 3d-mallin? Teitkö puolet 3d-vaiheessa ja peilasit loput vai? Hienon näköinen malli ja kyllä se "oikeakin" on hieno!
Imperator Maximus kirjoitti:
Moro! Millä softalla teit 3d-mallin? Teitkö puolet 3d-vaiheessa ja peilasit loput vai?
Käytin I-Deas 11 versiota. I-Deas on poistumassa muutaman vuoden sisällä UG:n kanssa yhteen sulautuneena, mutta kohtuullisen monia softia käyttäneenä pidän jostakin syystä alkuperäisen I-Deaksen logiikasta vaikkakin sen sisälle pääseminen vie aikaa. Rhino, Vertex ja Solidworks ovat yksinkertaisempia käyttää. Pro E alkaa olla jo vanhanaikainen. Catia voi kuulemma hyvin. Kaikilla näillä ja monilla muillakin saa näin yksinkertaisen mallin tehtyä.

3D Malli on tosiaankin tehty peilaamalla. Tämä toteutettu siten että jos toista puolta muuttu niin toinen puoli päivittyy automaattisesti. Tämän lisäksi rungon mallintamisessa käytin ns assosiatiivista kopioa. Eli tein Mannisen kolmitahoista 3D pintamallin aihioksi, jota on nopea muuttaa. Tämän aihion avulla sitten tehtiin rungon ympärille kaartuvat rimat. Kun aihiota muuttaa, niin rimat muuttuvat automaattisesti. Tästä ominaisuudesta on sinänsä vähän hyötyä geometrisesti näin yksinkertaisessa mallissa, mutta kyllä se jonkin verran helpotti alkuvaiheessa, jossa muotoa piti omien tulkintavirheitten ja aivan pienten 3 tahojen kuvantojen vastaavuusvirheiden vuoksi muuttaa suuntaan jos toiseenkin (pullistaa, hoikentaa, pullistaa…).

3D mallista ei näin yksinkertaisella geometrialla ole käytännössä juurikaan hyötyä. Toki se lisää vähän tarkkuutta ja helpotti moottorialueen ideointia. Tärkein syy mallin tekemiseen oli hupi ja taitojen ylläpito. Todelliset hyödyt tulisivat esille vasta kaksoiskaarevien muotojen ja NC-koneen käytön yhteydessä. Muutamat rimat ja moottorin osia teetin mallin perusteella laserilla. Seuraavassa projektissa ehkä 3D mallia tulee hyödynnettyä kokonaisvaltaisesti.

/Jarkko
-QWQ- 21.3.2008 00:07 Vastaa lainauksella
Kyllä se on hieno laji mielestäni vääntää jotain hienoa 3d-softalla. Ite oon tottunut tohon SolidWorksiin ku se on riittänyt tähän asti oikein hyvin kaikkiin harkkatöihin (kokoonpanoihin yms). Onko I-deasilla mahdollista viedä malli sopivassa formaatissa Solidiin?
Imperator,
Solid Works:iin ei siirry 3D mallin historiatieto. Pelkän geometrian siirtoon käy IGES ja STEP kääntäjät.
Rakentaminen on edennyt hitaasti. Enää pilotti ja pakoputket ja moottorin viilaus puuttuvat.
Video kertoo kaiken, taitavaa työskentelyä ja täydellistä liikkeiden hallintaa.
Upeaa käsityötä! Tuo on se, mikä mieleen tulee.
Loistavaa työtä! Mallinrakennusta parhaimmillaan.
Kyllä on silviähivelevää tuotosta hyviä kuvia rakennus vaiheista. Tälläistä taidonnäytettä lisää.
olpi 2.11.2008 18:19 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno kone. Kuten edellä mainittu, niin pääasia että näyttää hyvälle olohuoneen katossa. Mulle itselle on tulossa rakennussarja josta saa kyhättyä kattoon sellaset hulppean 180 cm kärkivälisen BF109:n. Iihahaa, kyllä sillä sitten kelpaa lennellä ja päteä.
Kiitos,

Monet rakennustekniikat (maalaus, mittaristot…) on täysin suoraan apinoitu tämän saitin jutuista ja olenkin ollut kohtuullisen ahkera gallerioiden ja rakennuskertomusten seuraaja.

Tein huumoripläjäyksen tämän koneen lennosta. Toivottavasti kukaan ei pahastu.

---
Olli-Pekalle, Onnittelut projektista. Tuon kokoluokan koneet ovat nykyään keskikokoa ja ne lentävät isompana esikuvanmukaisemmin (=paremmin). Valitettavasti omat rahat, aika ja tilat eivät riitä vielä ihan noin isolle koneelle, joten pitäydyn toistaiseksi pääasiassa näissä pienemmissä ja jostain syystä tämmöinen pikkunäpräys on mukavaa. Seuraavasta koneesta tulee vieläkin pienempi.

/Jarkko
:) Tuo "Huumoripläjäys" on hienosti tehty. Filmin alun perusteella voisi luulla aidon koneen lentelevän.
Samoin tuo oletuskuva hämää hyvin katsojaa.
Vain tuo alareunassa kyyhöttävä koivunlehti paljastaa mittakaavan ;)
th 2.11.2008 23:33 Vastaa lainauksella
Hieno malli, olen niin sanonut jossain jo aiemminkin. Onnittelut tästä, onnea inSkaala skabaan ja tuo ihmeessä koneesi myös ModelExpoon, niin että saan nähdä sen livenä.
Onnittelut! Tuollaista mallia voi jo pitää todellisena saavutuksena.
Marate 3.11.2008 20:00 Vastaa lainauksella
Upea on, en muuta sano.
Joskus 50-luvun lopussa yrittelin rakennella balsasta jotain USA:n hävittäjää, mutta sekin loppui isoon pläjäykseen kun rakennusalustana ollut lauta meni epätasapainoon ja pyöräytti koko homman lattialle.
Toinen puoli oli jo ok ja jopa siipien paperit pingoitettuna , mutta into lopahti melko totaalisesti tuon "onnettomuuden" myötä.
Sen jälkeen on kokeiltu muutamia muovilekoja 60-luvun alussa, mutta minne lie häipyneet, yhtään ei ole jäljellä.
Muistan kun jotkut, mitkä lie, serkkupojat kävi kylässä, ja kainoista kavereista syntyi yllättäen hirmuisia lennättäjiä, vaikka siihen ei mallit oleetkaan kovin sopivia, ehkäpä ne siinä sitten meni kaikki?
Siihen aikaan harvoin maalattiin, kovin koitos oli vesisiirtokuvien liimaus, ja poikasena ne meni usein rikki, mitään ammattitaitoa kun ei ollut.
Mutta takaisin tähän aikaan:
Tällaisista malleista saa monet katselijatkin kiksejä, ja sehän on vain harrastukselle hyväksi.
Markku
Kiitoksia!

Jos satutte olemaan lähellä Pietarsaarta 22.11., niin pistäytykää InSkaalassa. Kone lentää siellä sisähallissa ja on arvioitavana esikuvan dokumentteja vastaan. Nuo kilpailut ovat leikkimielisiä ja pääpaino on vapaalla keskustelulla ja kokemusten jaolla. Eli jos olet paikalla, niin nykäiskää rohkeasti hiasta.

Tuo Markun hauska kuvaus sopii kohtuu myös omiin lapsena tehtyihin muovilekojen & lennokkien rakennuskokemuksiin :)

/Jarkko