Pienoismallit.net

Brewster B-239

Vaihdoin aihepiirin kohdalleen, tämähän alkanee vastata pikemminkin dioraamaa kuin yksittäistä mallia.

Tammikuun loppu:
Lähdin ostamaan muutamaa purkkia maalia ruiskukokeiluja varten ja tein samalla pari löytöä. Kaupasta mukaan maalausharjoittelukohteiksi tarttui pari Revellin 1/72 mittakaavaista suomikonetta, Curtis Hawk ja Brewster. Tartuin ensimmäiseksi Brewsteriin ja täytyy sanoa, että en ala kyseistä rakennussarjaa kehumaan, on valujälki niin surkeaa ja osien sopivuuskin melko luokatonta. Laadusta huolimatta tarjoaa rakentelu taas pitkästä aikaa hyvää terapiaa.

6.3. Lähes valmista. Enpä ole aiemmin tehnyt malleihin mitään isompia muutoksia, lähinnä lisäillyt pari yksityiskohtaa. Tähän tuli tehtyä seuraavia modifikaatioita:
- Kuomun takaosan jatkaminen
- Tuulilasin vaihto (alkuperäisessä oli reikä putkitähtäimelle)
- Putkitähtäimen ja pelastuslauttatelineen poisto
- Turvavöiden, mittaritaulun, tukitankojen ja pyöreän antennin (kohtilentoantenni?) lisäys ohjaamoon
- Moottorikopassa olevien runkokonekiväärien monttujen täyttö ja muotoilu koholle

Noille vanteille olisi pitänyt tehdä jotain, mutta en keksinyt keinoa saada niistä oikeanlaisia. Sama pätee kannuspyörään, joka olisi täytynyt vaihtaa suuremmaksi. Täytyy miettiä seuraavaa kertaa varten joku ratkaisu.

Eli ei mitään kovin isoa, mutta allekirjoittaneelle askel oikeaan suuntaan. :)

Malli onnistui pitkästä aikaa ihan kohtuullisesti. Pieleen meni kuitenkin paljon asioita:
- Takarungon keltainen itärintamatunnus on liian leveä
- Kuomu olisi pitänyt liittää saumattomasti takaosastaan runkoon
- pikaliima sumensi kuomua ja kuomun maalaukset ovat melko roisit
- Runkokonekiväärien "patit" ovat liian suuret
- Naamiomaalauksen kaavio on varmasti pahasti pielessä
- Siirtokuvat ovat päin sitä itseään

1.4. Sain viimeinkin lisättyä antennilangat, maalattua pari figuuria ja parenneltua maastoakin. Jotain pientä hiomista pitää tuolle dioraamalle vielä tehdä, mutta aika valmista alkaa olemaan.

Preiserin saksalaista lentokenttähenkilökuntaa kuvaavat figut ovat melko laadukkaita, ja pienillä muutoksilla niistä saa lähes suomalaisen näköisiä.

14.4 Päätin että tämä projekti on nyt valmis. Omalla kohdallani on aina ollut ongelmana lopettaa mallin hinkkaaminen ja siirtyä eteenpäin, joten vaati erityisen päätöksen lopettaa. Tekemistähän olisi ollut vielä paljon, kiitos useiden todella hyvin vinkkien ja ohjeiden, mutta taitaa olla parasta toteuttaa niitä sitten seuraavassa Brewsterissä, joka ei todellaakaan tule olemaan Revellin valmiste.

Omasta mielestäni ihan mukava pikku dioraama rauhallisesta hetkestä Tiiksjärven kentällä -42. Parannusta olisi voinut tuoda vielä neljäs henkilö joka marssii paikalle ja kiinnittää muiden henkilöiden huomion. Sopivaa figuuria ei vain sattunut hankkimastani paketista löytymään.

Kiitos kaikille hyvistä neuvoista!

Kommentit

Moi! Airfixilla on 1/72 Luftwaffe Personel paketti, josta olen itse käyttänyt figuureita. Huono asia on se, että ko. figuurit on nk. ämpärimuovia, jota on todella vaikeata maalata… Kuivalaisella näkyy olevan listoilla Preiserin figuureita 1/72 ja käsittääkseni ne ovat todella laadukkaita…
Teemu hei, se ohjaamon tuulilasin läpi menevä "putkilo" oli putkitähtäin ja ohjaamossa pilotin penkin takana ollut "paksumpi putkilo" oli pelastuslautan (kumiveneen) säilytysloota.
Joo, sen etummaisen putken merkityksen sainkin selville lukiessani hieman kirjallisuutta. Käsittääkseni putkitähtäin ei ollut käytössä Suomessa? Tuon takaputkilon selitystä en löytänyt, joten kiitokset tiedosta! Ja Petrille kiitokset figuuri-infosta. Voisi soitella Kuivalaiselle…
Mixa Aho 25.2.2007 19:39 Vastaa lainauksella
suomessa oli putkitähtäin kun ne tulivat suomeen, mutta ne poistettiin ennen jatkosodan alkua.

noita pelastuslautan putkiloita ei suomalaiskoneissa ollut missään vaiheessa, tai no ehkä jenkeissä ennenkuin ne suomeen(tai no ruotsiin) laivattiin.
Mixa Aho 7.3.2007 10:36 Vastaa lainauksella
Upea Bylly-Waltteri. näyttää todella hyvältä.

toi siirtokuva-ongelma saattaa johtua siitä, että mallissa on ihmeelliset kohoniitit, jotka näyttäisi olevan jopa ulkona skaalasta. Uppoviiva malliin varmasti asettuisivat paremmin, tai sitten käyttämällä siirtokuva pehmennintä.
Tosiaankin revellin sarjassa on kohtuutoman suuret kohoniitit. Tämä virhe on myös airixin sarjassa josta itse hion kylmän viileästi kaikki niitit pois.
Jep, nuo kohoviivat ja -niitit on kyllä aika hurjat, hankaloittivat hommaa melkoisesti. Pehmennin olisi saattanut auttaa, mutta en jaksanut odottaa että Kuivalainen saa sitä lähetettyä (tilasin n. 2 viikkoa sitten), mutta kun tilausta ei ole alkanut näkyä, malttamattomuuttani päätin yrittää ilman. No menköön tämä nyt tällaisena harjoitusmallina, edellisen lentokoneen tein noin 18-20 vuotta sitten.

Hyllyssä odottaa toinen samanlainen Brewsteri, johon voi sitten käyttää tästä viisastuneena uusia kikkoja. Hyllystä löytyy myös Rewellin uudempaa tuotantoa oleva Hurricane, jossa kohoviivat ja -niitit on korvattu urilla. Saattaa olla huomattavasti miellyttävämpi kokemus.
joni kt 8.3.2007 14:48 Vastaa lainauksella
KYSYISIN VAAN Että mitäs moskaa tuo hiekka ja nurmikko on tossa diodraamassa?
Nurmikko on värjättyä sahanpurua, hiekka on värjättyä sahanpurua ja hiekkaa. Tuo pohja tulee muuttumaan vielä, saatan vaihtaa nurmikon ainakin osittain lumeen, siten että tuo ajoittuisi aikaiseen kevääseen. Silloin tosin täytyy vaihtaa koivutkin lehdettömiin versioihin.

Onko kellään ideoita millä maan saisi näyttämään kauttaaltaan märältä?
Näppärä kuva tuo peltomaisemassa oleva BW . :-)

Maan/ ruohon saa "märäksi" varovasti lakkaamalla, tai kiiltävällä maalilla. Voi kyllä mennä helposti överiksi.
Tuota lakkausta ajattelin itsekin kokeilla, mutta pelkään juuri sitä että sen jälkeen maa näyttää juuri siltä mitä se onkin, eli lakatulta. Noo… kokeilemallahan se selviää.
Minkä väriseksi ton pohja kuuluu?
Siis koneen pohjako? Maalusohjeiden mukaan koneen alaosa tulisi alumiinilla, mutta ainakin ne lähteet joista olen asiaa tutkineet antaisivat pohjan väriksi vaalean harmaan.
Hieho on! mistähän olet tehnyt tynnyrin. Kiinnostais tietää kun itse teen dioa ja tarttisin öljy tynnyreitä siihen.
Tynnyri oli ihan valmiina hankittu. Kuivalaisella on listoilla 1/72 dioraamasetti jossa pitäisi olla tynyreitä, laatikoita yms. On vaan valitettavasti tilapäisesti loppu. Yritin nimittäin itsekin tilata ko. setin, mutta jäi tulematta. Lentäjiä ja kenttähenkilökuntaa sisältävä setti tuli, joten lähiaikoina saanen tuon dion valmiiksi. Pari figuuria on jo maalattu.
Pohjan väri riippui ajankohdasta.
Käsittääkseni pohjan väri oli brewstereissä alunperin tehtaalla maalattu alumiini(maali), joka maalattiin uudella värillä vasta ensimmäisen isomman huollon yhteydessä (ei käyty maalailemaan vain värin muuttamisen takia). Ensin käytössä oli vaalea harmaa, joka myöhemmin vaihdettiin vaaleansiniseen DN-väriin.
Tarkkoja ajankohtia en muista, referenssejä ei juuri nyt ole käsillä.
Ukkospilvikuvassa näyttää kyllä siltä että kohta alkaa ropisemaan vettä Brewsterin siiville.
Voipi olla, että tässä mallissa pitäisi olla se alumiinin värinen pohja, sillä tunnusten alla on alumiinia ja se viittaisi siihen, että kone on kentällä maalattu. Vaan ajankohdastahan se riippuu, että mihin sen mallin sijoittaa ja sen mukaan pohjan väri.
Tosiaankin Revellin maalausohjeiden mukaan koneessa pitäisi olla alumiinin värinen pohja, mutta niissä lähteissä mitä olen käsiini saanut, oli pohja maalattu vaalean harmaalla. Mustavalkoisista kuvista väriä on tosin erittäin vaikea päätellä.

Tässä mallissa on ollut tarkoitus kuvata kyseisen yksilön viimeisiä päiviä, eli kesäkuun puoliväliä -42. Konehan upposi Pekurin suorittaman pakkolaskun jälkeen järven pohjaan.
Cutwo 4.4.2007 19:45 Vastaa lainauksella
Erittäin suurella todennäköisyydella BW-372 on ollut alumiininvärinen pohjastaan. Mutta kone oli kovassa käytösssä ja alumiiniväri virttyi kuluessaan lähes vaaleanharmaaksi. Vaaleanharmaa mallisi pohja on siinä suhteessa oikea valinta. Suomivaaleanharmaa tehdasväri taas on aivan eri sävyinen, aavistus ruskeaa mukana, ns lämmin sävy. Huh, vaikea selittää…

Joka tapauksessa, dioraamasi on erittäin upea. Samperi, että Suomimalleja on mukava nähdä!

C :)
perttiL 5.4.2007 07:51 Vastaa lainauksella
hienon dioraaman olet Teemu tehnyt…pertti
perttiL 5.4.2007 08:24 Vastaa lainauksella
vanhentunut, väärä tieto poistettu…pertti
Suuret kiitokset fi661 pertille kattavasta ja mielenkiintoisesta selvityksestä. On erittäin hienoa saada tällaista palautetta josta voi ottaa opikseen. Toki "hyvältä näyttää" kommentitkin ovat mukavia, mutta kriittinen ja asiantunteva palaute on hyödyllistä ja kiinnostavaa.

Tiedossani oli tuo pakoputkien väärä sijainti, mutta potkurin ja spinnerin väärää muotoa en ollut huomannut. Kuten en myöskään sitä että runko on edestä liian lyhyt. Toisaalta taitoni eivät olisi varmaankaan tässä vaiheessa riittäneet asian korjaamiseen. Myös tuo ohjaamon raamituksen väri oli hyvä huomio, sen korjaaminen alumiiniksi ei ole myöhäistä vieläkään. Muut korjaukset saavat jäädä seuraavaan yksilöön, joka jo hyllyssä odottaakin. Itsellenikin Brewster on ehdoton suosikkikone, johtuen varmasti osaltaan legendaarisista lentäjistä jotka kyseisen koneen puikoissa tekivät ihmeitä.

Kiitokset myös muille kommentoijille!

Ps.
Täytyisi löytää joku parempi lähtökohta kuin tuo Revellin ikivanha BW, pelkästään nuo kohoviivoitukset ja -niitit ovat kamalia.
perttiL 6.4.2007 14:36 Vastaa lainauksella
samoin…pertti
Tuosta Hasen mallin saatavuudesta sen verran että firma on kuulemma uudelleenjulkaisemassa lähiaikoina isohkon läjän vanhempia mallejaan, mukaanlukien Suomi-Brewsteri, ja sopuhintaankin vielä.
Kuulostaa hyvältä, täytyy seurailla milloin moinen tulee markkinoille.
Cutwo 15.4.2007 13:13 Vastaa lainauksella
Kiitos Pertti hyvästä kirjoituksesta. Hyvä oikaisu oikeiksi luulemiini tietoihin. Nämä foorumit ovat suurenmoinen asia; moni "varma" tieto saa uuden suunnan asiaan perehtyneiden tiedon kautta.

Aprikoos, mitä olet mieltä Hu 28:sta suomikoneiden, lähinnä BW:t, vaaleanharmaaksi alapintojen maaliksi? Mikäli olen oikein ymmärtänyt erinäisistä lähteistä, väri ei ollut ns. "kova" vaaleanharmaa, vaan "lämpimämpi", aavistuksen rusehtava. ? .

Tuus

C
JJ Hilska 16.4.2007 16:21 Vastaa lainauksella
Hienosti kuvattu nuo sinun kuvasi. Osa niistä ja varsinkin tuo pääkuva on tunnelmaltaan hieno ja kuin suoraan otettu jostakin Keskinen, Stenman Ilmavoimien historiakirjasta niiden värikuvista;)
Kiioksia vaan. Siinä oli naapureilla ihmettelemistä kun meikäläinen konttasi pitkin pihaa naama kiinni hiekassa ja ahteri pystyssä. :)
Kivannäköinen pikkudio. Tuossa yhessä pikkukuvassa näyttää ihan oikealta jopa metsätaustan kanssa!