Pienoismallit.net

Omega Class Destroyer

Babylon 5 TV-sarjasta peräisin oleva Omega Class Destroyer.

Omega -projekti lähti aikanaan liikkeelle siitä, että törmäsin starshipmodeler.com sivustolla täysin itsetehtyyn Omega Destroyer malliin. Tuolloin ei ko. aluksesta ollut vielä olemassa kaupallista mallia ja kun tekijä oli kertonut työstään suhteellisen tarkasti ja koska mallikin oli upea, päätin yrittää samaa.

Työ alkoi keräämällä internetistä kuvia Omega:sta mahdollisimman monesta eri kuvakulmasta. Omegasta ei ole (tietääkseni) olemassa "virallisia" piirrustuksia ja sen koostakin on kiistelty kauan ja hartaasti mutta lopulta sain kasaan suhteellisen yhtenäisen referenssimateriaalin.

Seuraava työsarka oli valita mittakaava ja tehdä työpiirrustukset. Mittakaavaksi päätin asettaa 1/1717, koska tällöin saisin Omegan mallin pituudeksi tasan 1 metrin. Mallista tulisi kookas mutta samalla olisi mahdollista tehdä malliin pienemmätkin yksityiskohdat. Piirrustukset piirsin itse mittaamalla keräämistäni referenssikuvista kunkin osan mitat ja muuntamalla ne sitten omaan mittakaavaani sopivaksi. Tämä oli suhteellisen vaikeaa, koska kuvista ei useinkaan nähnyt kovin tarkasti eri yksityikohtien mittoja ja muotoja. Piirrustukset piirsin tämän jälkeen itse mittausten mukaan.

Pääasialliseksi rakennusmateriaaliksi valitsin balsapuun jota on helppo työstää ja muokata oikeisiin muotoihin ja joka on kevyttä. Muita materiaaleja tuli mukaan projektin edetessä ja niistä voidaan mainita mm. puu, muovi, erilaiset metalliputket (kupari, messinki), rautalanka. Apuna on käytetty myös aivan arkisia esineitä kuten kukkatukikeppejä, hammastikkuja ja puuhelmiä.

Itse rakentaminen tapahtui muodostamalla 2 mm vahvuisesta balsalevystä perustukirakenne (ns. laatikkorakenne) joihin pienemmät yksityiskohdat on sitten kiinnitetty. Täten muodostin keula-, keski- ja peräosan. Moottorit tein erikseen omina osinaan. Jo alusta alkaen oli selvää, että keskiosan tuli pystyä pyörimään esikuvan mukaan ja alussa haaveilin jopa moottoria sitä pyörittämään. Tästä kuitenkin luovuin projektin aikana. Keskiosa on käsin pyöritettävissä.

Maalasin mallin alunperin vaaleanharmaalla pohjamaalilla, jonka päälle yritin ns. paneelikuviointia. Tähän eivät meikäläisen maalaustaidot riittäneet, joten malli sai jäädä vaaleanharmaaseen yleisväritykseen. Kahden vuoden päästä katsoin kuitenkin tummemman harmaan pukevan mallia paremmin ja maalasin sen uudelleen. Yleisilme parani mielestäni huomattavasti vaikka maalaus on meikäläisen akilleen kantapää.

Mallin alusta on ainoa muualla (puusepänliikkeessä) teetätetty osa.

Aikaa projektissa kului kaiken kaikkiaan 2,5 vuotta, ei tietenkään yhtäjaksoista työtä mutta työtunteja kyllä riittää ja mallissa lienee monta tuhatta yksittäistä osaa.

Kommentit

Upea alus, kekseliäät materiaalit!
Kiitoksia. Mitä noihin materiaaleihin tulee niin yllättävän paljon pystyy käyttämään ihan tavallisia kotitalouksista löytyviä tarvikkeita rakentamiseen. Meikäläinen on käyttänyt malleissani esim. hammastikkuja, paperiliittimiä, tavallista pahvia, puuhelmiä, vanhojen muovimallien osien kehysmuovia, vanhoja tusseja (hyviä tykinputkia), yms. Paljon joutuu tietysti ostamaankin ja balsa ei tunnetusti ole niitä halvimpia materiaaleja…
babylon 5 on kyllä paras scifi sarja mitä on töllöstä tähän mennessä tullut, samoilla viivoilla uuden battlestar galactican kanssa. itse ajattelin joskus yrittää tehdä narnien raskaan taisteluristeilijän, piirustukset olis jo valmiina. enää odottaa vaan sopivaa inspiraatiota.
^ Eipä voi väittää vastaan :o) Babylon 5 on meikäläisenkin mielestä paras scifi-sarja, mikä vastaan on tullut. Suurelta osin pitkän pääjuonensa ansiosta. Sitä onkin mukava välillä fiilistellä kun koko sarja löytyy nauhalta. (Hyvä syy olla heittämättä VHS:ää pois)

Vai Narnien raskas risteilijä suunnitteilla. Mielenkiintoinen alus kyllä sekin, joskin rakentamisessa voi olla haastetta siinäkin. "Värikäs" alus ainakin. Toivotaan, että inspiraatio iskee, sillä B5 aluksia näkisi kyllä mielellään täälläkin enemmän. Oletko ajatellut mitä materiaalia käyttää?
nykyäänhän nuo saa jo dvd:nä suomi teksteillä, taitaa tulla muuten tämän kuun lopussa 5 kausi teksteillä myyntiin.

materiaalina ajattelin käyttää tuota tuttua polystyreeni levyä, nykyään on silläkin tullut kokeiltua erinlaisten pyöreiden kulmien tekoa.

star wars y-wingin ohjaamon tein vacuumformin menetelmällä ihan kokeilu mielessä, siitä tuli sen verran hyvä että teen siitä mallin ensin, samalla tekniikalla sais ne narnien risteilijän "siivet" jotka on hieman pyöreähkön malliset (ainakin edestäpäin).

y-wingin ohjaamosta kuvia tästä linkistä

kuvablogi.com/blog/7390/19/
Jonkin verran edistystä tullut narnien risteilijä osalta, helppo vaihe on jo ohi.
Nyt alkais se yksityiskohtien värkkääminen missä meneekin sitten vähän enemmän aikaa.

kuvablogi.com/blog/7390/27/
Oho, pitäisi varmaan loggautua tänne useammin ettei jäisi viestit vanhenemaan.
Hyvältä näyttää projektisi tähän mennessä eli rungon perusmuodot ovat nätisti kohdillaan. Yksityiskohtien tekemisessä menee aikaa, sen olen kyllä itsekin omien B5 projektien kohdalla huomannut ;) ja niitä taitaa tuossa Narnien risteilijässäkin riittää ihan tarpeeksi.

Itselläni ei ole tällä hetkellä (eikä ole ollut pitkään aikaan) mitään aktiivista projektia menossa. EA:n Warlock-destroyeriin olen muutaman alustavan rakennuspiirrustuksen rustaillut mutta sekin projekti on tällä hetkellä aivan jäissä. Ei ole nyt oikein intoa noin suuritöisiin hommiin.
Mallisi ovat herättäneet paljon ihastusta Facebookin Babylon 5 ships ryhmässä:
www.facebook.com/groups/538541859654354/
Heikki Lankinen kirjoitti:
Mallisi ovat herättäneet paljon ihastusta Facebookin Babylon 5 ships ryhmässä:
www.facebook.com/groups/538541859654354/
Myöhässä on tämä vastaus muttei sitä sentään vielä aivan vuosissa lasketa. Kiitoksia vaan kovasti tiedosta ja myös FB:n B5 sivustolla mallien alkuperän esilletuomisesta. Vaikka seurailenkin näitä PM-netin sivuja edelleen aika aktiivisesti niin kirjaudun sisään hyvin harvoin, joten mahdolliset viestit jäävät usein huomaamatta.

Tuolla B5 sivustolla en ollut ennen käynytkään. Mukava huomata, että B5 jaksaa vieläkin innostaa faneja.
Klikkaa sitä täppää mikä pitää sut sisäänkirjautuneena automaagisesti ;)