Pienoismallit.net

Kvarken Air

Sähkölentokone-kenttä

Tästä tulee vähän erilainen rakennusprojekti. Olen nimittäin ns. viran puolesta mukana pohtimassa sitä, miten sähköiset lentokoneet muuttavat ihmisten liikkumista ja millaisia yhteiskunnallisia ja alueellisia vaikutuksia sähkökoneilla mahdollisesti on. Tätä ajatustyötä tehdessä mielessä alkoi kypsyä ajatus, että pitäisikö sitä lähteä jonkinmoista sähköisten koneiden lentokenttää kyhäämään. Samalla tässä saa tutkimusten kautta saatua tietoa siirrettyä suoraan vähän "konkreettisempaan" muotoon ja tulee ylläpidettyä eräänlaista tutkimuspäiväkirjan ja rakennusblogin välimuotoa.

Ideana on siis rakentaa sähköisten koneiden lentokenttä. Kun FAIR-projektissa tutkitaan Merenkurkun alueen sähkölentoja, niin mallin nimi on looginen ottaa sieltä. Kenttä kuvaakin fiktiivistä Kvarken Air-lentoyhtiön toimintaa.

En ole mallinrakentajana kovin tarkka mittailija ja scratchinä kasaava perfektionisti vaan pyrin tekemään mahdollisimman paljon olemassaolevien rakennussarjojen jne. avulla ja niitä osin tuunaamalla, eli ideana on kuvata enemmän erilaisia toimintoja, joita kentällä tapahtuu ja joita pitää ainakin osin miettiä uudelleen kun sähkökoneet käyttöön tulevat. Varovaiset arviot puhuvat vuodesta 2025 tai 2026, eli osin tulevaa tässä mietitään ja sitä myötä pieni leikkimielisyys ja epätarkkuus suotakoon!

Ei myöskään mitään maatamullistavaa designia ole suunnitteilla, eli aika perinteinen pienkonekenttä on tässä rakenteilla, pienillä mausteilla.

Älkääkä säikähtäkö, ei tästä mitään tiedepaasausta ole kyl tulossa. Ennen kaikkea tämä on vapaa-ajan projekti ja mieluisaa puuhastelua ja vasta sen jälkeen ehkä jotain muuta :)

Mikäli haluaa kuulla oikean asiantuntijan puhetta, niin tässä linkki videoon, jossa Suomen sähkölentokoneyhdistyksen edustaja Janne Vasama kertoo sähkökoneiden aikaansaamista muutoksista. Tuo video toimi minulla myös motivaation lähteenä tälle projektille :) Kohdasta: 21:27-1:09:14 pitäisi olla mielenkiintoista juttua! Sitä ennen tulee muuten myös FAIR-hankkeen esittely, eli voi sen alustakin katsoa.

www.youtube.com/watch?v=xdpzvRWLVmo

merkinnät

Rakennusten maalailu on työn alla ja väritys pitkälti toteutetaan alkuperäisen muovin mukaisina, kun ne tuntuu toimivilta kokonaisuuksilta kaikin puolin. Asemarakennus on parhaimmillaan minulla työn alla. Lisäksi asfaltti on leikattu korkkilevystä. Olin alunperin ajatellut liimailla sen kiinni ja vetää harmaata pintaan, mutta sitten aloin miettiä sitä, että pitäisikö kuitenkin ottaa vielä yksi askel eteenpäin, nimittäin dioraamassa on melko paljon tyhjää tilaa ja se olisi kiva jotenkin hyödyntää. Olen jo jonkun aikaa ihastellut netissä magnorail-nimistä tuotetta, jolla saa pienoisjunaradan autot liikkeelle. Periaatteessa se on autotien alle…
Tutkailin netistä tulevaisuuden drone-pohjaisia malleja ja ajattelin kokeilla että miten moisen voisi toteuttaa pienoiskoossa. Halusin myös tehdä oman mallin, kun taidot ei vain riitä mihinkään superdetaljoituun esimerkkiin. Niinpä lähdin kokeilemaan oman lentokoneen tekoa ja hauskaa kyl piisasi. Lopputulos on vähän sinnepäin, mutta luulen että se ajaa kyl asiansa jos se jää vähän taka-alalle diossa. Nykyään toki 3D-printataan kaikki, mutta oli pakko kokeilla perinteisempiä menetelmiä ensin. Ehkä sitä vielä myöhemmin teen uuden tekeleen sitten. Muovilevystä ja rautalangasta syntyi koneen runko, jonka päälle levitin kipsikangasta. Sitten jalat…
Elikkäs työn alle otettiin tänään hangaari, joka sai puuttuvat ovet muovilevystä. Asemarakennus vaati vähän enemmän työtä, kun lisäsin sille pohjan ja uuden katon lisäksi portaita ja rampin kulkua helpottamaan. Pidän tosiaan korkkilevystä, kun se taipuu aika moneen 😀
Pohjalevy tuli leikeltyä rautakaupasta haetusta 120x60cm liimapuulevystä. Käytännössä päästä vedettiin 10 cm soiro pois, jotta 110x60 cm tuli täyteen. Tämän lisäksi kävin Kibrin asemarakennuksen kimppuun. Siinä missä edelliset rakentelut meni jokseenkin sujuvasti, niin asemarakennus itse oli tuskallinen liimailla kasaan. Vika ei täysin ole valmistajassa, etenkään kun päädyin irrottamaan pohjalevyn rakennuksesta, mikä tarkoittaa että osa portaista jne. on lisättävä itse vielä malliin. Myös katto menee uusiksi, kun saksalainen suppilo-katto ei oikein Pohjanmaan lakeuksiin istu. Kiitotie tuli kätevästi myös saksittua 2mm korkkilevystä. Pidän…
Elikkäs Fallerin muuntaja lyötiin kasaan ja pari osaa jätin irti maalausta silmälläpitäen. Kibrin armeijahalli muuntui kahden koneen halliksi, kun leikkasi neliovisesta hallista parit paalut välistä poikki. Konehallin katolle pitää toki aurinkopaneelit vielä viritellä ja ikkunoitakin on vielä maalauksen jälkeen tulossa kiinni. Ovet ajattelin toteuttaa rullaverho-ovina, eli ne pitää tuunata pois jääneiden nosto-ovien tilalle. Ennen maalailua ja koristelua ajattelin jatkaa asemarakennuksen kasaamisella, niin on helpompaa hahmottaa kokonaisuus kun saa rakennusten korkeudenkin mukaan. Myös kentän asfalttia on kohta aika tuunata.
Kolme Herpan Sportsplanea, eli käsittääkseni Cessnoja tuli kyhättyä kentän koristeeksi. Mallit on kätevästi h0-kokoa ja myös suhteellisen helposti tuunattavissa, kun on rakennussarjasta kyse. Yksi kone otti matkustajan ja pilotin sisäänsä sekä laittoi koneen käyntiin, toinen menee huoltoon ja siksi siitä on pieni luukku auki ja kolmas on ihan vaan parkissa oleva kone, joka odottaa uusia matkustajia. Sävytin koneet kevyesti Nochin mustalla pigmentillä. Otin myös havainnekuvan, jossa näkyy koneille suunnitellut lokaatiot kentällä.
Suurin osa hankinnoista on jo tehty ja kentän hahmottelu on käynnissä. Ideana on tehdä kenttä, joka mahtuu Hűgeltal-junaratani alle (koska tilanpuute) ja se tarkoittaa 110x60cm pöytälevyä. Olen junarataprojektissa ihastunut korkkilevyyn asfalttina ja sen avulla muodostin ensin kentän pohjan ja aloin sovitella asemarakennusta ja konehallia, sekä sähkögeneraattoria paikoilleen. Asemarakennus ja konehalli on Kibrin tuotantoa ja generaattori tulee Fallerilta. Kaikilla on onneksi ns. pohja-pala joka auttoi hahmottamaan vähän niiden sijaintia. Kiitorata tuli tehtyä alkuun paperista. Tämä on alustava suunnitelma, jolla lähden kenttää kyhäämään…