Pienoismallit.net

Kämppä

Susinotkon autiotupa

Lisäkuvat: photos.app.goo.gl/Nn5P1MWqgySnrS4A7

Kuvitteellinen "Susinotkon tupa" esittää Suomen kansallispuistoissa yleisiä Metsähallituksen hallinnoimia autio- ja varaustupia. Halusin mallintaa korutonta ja maanläheistä, erämaista tunnelmaa henkivää kelohirsikämppää. Aiheessa on yhtymäkohtia aiemmin tekemääni muinaisaikaiseen eräpirttiin, mutta tämä kohde kuitenkin edustaa nykyaikaa. Näitä alkeellisia tupia on rakennettu Pohjois-Suomen erämaihin eri aikoina 1930-luvulta nykypäivään. Osa tuvista on palanut tai lahonnut huolenpidon puutteessa, mutta moni on edelleen käytössä. Joitakin tupia on kunnostettu vapaaehtoisten talkootöinä. Kämpät ovat varustukseltaan vaatimattomia ilman mukavuuksia. Niissä on kamiina, kaasuliesi, pöytä sekä makuulaverit. Astiasto koostuu muutamasta lautasesta ämpäreihin.

Mallin hirsirunko on salvottu pyöreistä mäntyrimoista. Kämpän sisäosa on mitoiltaan 18 x 16 cm. Kattohuopa on tehty pakkauspaperisuikaleista ja maalattu mustalla vesivärillä. Sitä on haalistettu vedellä sekä kulutettu hankaamalla pintaan valkoista maalia ja savitomua. Piipun pellitys on kartonkia. Lattiat ja laveri on tehty ohuista mäntyrimoista. Sanko on tavuteltu läkkipellistä ja muoviämpärit on muotoiltu kuristesukasta. Yritin ensin valmistaa ämpäreitä muovistyreenistä vacuforming-menetelmällä, mutta kokeilu ei tuottanut toivottua tulosta. Oikean tekniikan haltuunottoa lienee viisasta harjoitella lisää tulevaisuudessa jonkun toisen projektin yhteydessä. Aiempien töideni kommenteissa toistuneista kehotuksista viisastuneena kuvasin mallin luonnossa, sillä tuvan pieni koko mahdollisti sen kuljettamisen pahvilaatikossa lähipuistoon.

Kommentit

On kyllä hyvän näköinen, henkii kyllä eräkämpän olemusta oivallisesti. Sisustus näyttää uskottavalta ja sopivan askeettiselta.

Pari asiaa on jotka pistävät vähän silmään: Hirret näyttävät aika järeiltä, saattavat toki olla niin luonnossakin, mutta olisivatko kuitenkin hiukkasen liian isoja? Kuvassa 7 valo paistaa hirsien välistä, mahtaisiko näin olla oikeassa kämpässä?

Mutta kaikkiaan erinomaisen hyvä ja lämminhenkinen esitys.
Ei herranen aika, tästähän puuttuu enää vain savun ja hikisten retkivaatteiden hajui. Varsinkin peilin kautta otettu kuva antaa tunnelman niinkuin itse olisi ihan oikeassa kämpässä. Hyvin olet osannut siirtää eräkämpän hengen tuon kokoiseen malliin. Huonekalut lavereita myöten ovat mallia, jotka itse muistan omakohtaisesta käytöstä. Todella tyylikäs tuotos!
On kyllä niin aidon oloinen. Ainoastaan ehkä kaasuhella voisi olla hieman detaljoidumpi.
Tero Ekholm kirjoitti:
Kuvassa 7 valo paistaa hirsien välistä, mahtaisiko näin olla oikeassa kämpässä?

Mutta kaikkiaan erinomaisen hyvä ja lämminhenkinen esitys.
Tämähän se on monesti autiotuvissa riesana. Sääsket tulevat raoista sisään. Helpompi on nukkua ulkona teltassa. Tai sitten pystyttää teltan tuvan laverille.

Mainitsemasi seikka voi olla virhe tai sitten ihan todellisuutta. Ken tietää?
Mika Kauranen kirjoitti:
Tämähän se on monesti autiotuvissa riesana. Sääsket tulevat raoista sisään. Helpompi on nukkua ulkona teltassa. Tai sitten pystyttää teltan tuvan laverille.

Mainitsemasi seikka voi olla virhe tai sitten ihan todellisuutta. Ken tietää?
No sittenhän tuokin seikka on mallinnettu kuten pitääkin. Itse kun en ole koskaan autiotuvassa yöpynyt, niin pitää uskoa kokeneempaa… :)
Tämä on juuri sitä, mitä pienoismalliharrastus parhaimmillaan on: vahvan mielikuvan luontia ja onnistuneen vaikutelman tekoa - sekä loistava taidonnäyte käsien tuotoksesta. Hienosti rakennettu mökki. Voi olla että kritisoitavaa löytyisi, mutta antaapa sellaisen olla. Tässä on fiilistä ja scratsch-rakentelua ihan riittämiin. Vain savun ja jalkahien löyhyt puuttuvat, kuten tuossa aiemmin mainittiin…
Lauri K 9.9.2020 00:28 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja kritiikeistä. Pientä paranneltavaahan näistä löytyy aina. Olen samaa mieltä siitä, että hirret saattavat olla turhankin massiivisia ja olisin tehnyt ne pienemmiksi, mikäli kapeampaa pyörörimaa olisi ollut saatavilla. Pienin pyöreä mäntyrima, mitä löysin järkevään hintaan oli halkaisijaltaan 12mm. Pienoismalliliikkeestä olisi löytynyt kapeampana koivu- tai pyökkirimaa. Pyökki ja koivu ovat kuitenkin tekstuuriltaan ja väriltään erilaisia kuin mänty.

Hirsien välistä on joistain kohdista päässyt sahanpurua varisemaan pois. Mutta menköön se "ajan hampaan" piikkiin.