Etusivuun palatatakseni ei mitään nurinoita. Hieno malli taaskin Markulta.
Jos joku 1/48 mallari keksii valitettavaa, niin siitä vaan, mutta minä 1/72 mallarina en sellaista huomaa. Siitä vinkkelistä tosi hieno malli.
Saab J 35F Draken
DK-271

1970- ja 1980-luvuilla hävittäjäkonekantaa päivitettiin hankkimalla joka sään torjuntahävittäjiä niin itänaapurista Mig-21bis koneita kuin tällä kertaa myös länsinaapurista Ruotsista hankkimalla Saab J 35 Draken koneita. Suomeen hankittiin yhteensä 48 Drakenia, sen lisäksi kaksi "ei lentävää" konetta toimi mekaanikkojen harjoituskoneena. Koneita saapui Suomeen useassa erässä vuosina 1972-86, noin puolet koneista oli F ( FS ) mallia, seitsemän oli varhaisempaa B ( BS ) mallia, osa ( 12 kpl ) Suomessa lisenssillä koottua S mallia ja olipa muutama ( tarkemmin sanottuna viisi ) kaksipaikkainen C ( CS ) mallikin.
Saab valmisti Drakeneita aina vuodesta 1955 alkaen yhteensä yli 600 kpl ja se oli palveluskäytössä Ruotsin ja Suomen ilmavoimien lisäksi myös Tanskassa ja Itävallassa. Huomioitavaa että Ruotsissa näitä Drakeneita oli kaiken kaikkiaan yli 500 kpl, joten melko merkittävät ilmavoimat Ruotsilla oli etenkin -70- ja -80 luvuilla.
Palveluskäytössä Drakenit toimivat Suomen ilmavoimissa lähes viimevuosituhannen loppuun saakka, viimeisin lento ( DK-207 ) oli 24.8.2001, kone on nykyisin esillä Vesivehmaan ilmailumuseossa. Ruotsissa on nykyäänkin ilmeisesti ainakin kaksi lentokuntoista konetta ( yksipaikkainen ja kaksipaikkainen ) vielä jäljellä, tämä yksipaikkainen vieraili Tikkakoskella 2018 Ilmavoimien juhlalentonäytöksessä, eikä pelkästään vieraillut vaan esitti myös näytösohjelman.
Hasegawan rakennussarja oli uutukaista tänä vuonna ilmestynyttä Suomipaketointia, toki itse sarjahan on noin kymmenen vuotta vanhempi, mutta hyvälaatuinen kaikin puolin. Sarjassa on vaihtoehtoehtoisesti myös Ruotsin ja Tanskan versiot osineen ja siirtokuvineen, Suomiversion siirtokuvat ovat DK-271:lle, joten F mallihan siitä oli tehtävä ja vieläpä sijoittaa kone 80-luvulle isoine kansallisuustunnuksineen ( kansallisuustunnukset muutettiin pienemmiksi 1990 luvun taitteessa ) ja valkoisin rekisteritunnuksin. Minkähän takia nuo rekisteritkin piti olla noin julmetun suurella fontilla? Mitään mullistavaa ei kokoonpanon yhteydessä tullut vastaan, siivekkeet tosin olisin halunnut mieluimmin irrallisina jotta ne olisi voinut jättää ala-asentoon kuten ne "lepotilassa" ovat.
Eduardin sisäetsit hankin erikseen ja muutaman lisäyksen tein omista tarveaineista, antenni sivuvakaajaan, kohtauskulma anturin myös kuparilangasta hajonneen muovisen tilalle, sekä ohjaamon sisälle kaksi tukitankoa etukuomun taakse. Antennivarustuksen suhteen yritin mennä valokuvien mukaan enkä mallin ohjeiden mukaan, niissä oli muutamia virheellisyyksiä. Oli myös sellainenkin virhe, että tähän Suomen F malliin tarjottiin kahta tykkiä, eli kumpaankin siipeen, mutta ainoastaan oikean puoleisessahan tykki oli. Ainoastaan BS mallissa oli tykit molemmissa siivissä ja tykkihän oli 30 mm:n Aden. Alapuolen ripustimiin sijoitin ainoastaan lisäpolttoainesäiliöt.
DK-271 siirtolennettiin ( pilottina Paavo Janhunen ) Suomeen 24.1.1978 ja kone oli operatiivisessa käytössä 3.11.1998 saakka.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.