Hieno malli ja hyvä taustoitus Markulta jälleen. Malli näyttää hyvältä ja esikuvansa mukaiselta.
Monessa F-35 mallissa hyppää silmille nuo vaalemmalla harmaalla maalatut "RAM linjat", menikö oikein, mutta sinun mallissasi ne ovat realistisen näköisiä. Kuomun väri on myös hyvin onnistunut, aivan kuin esikuvassa.
Jos jotain mallissa muuttaisin, niin suihkusuuttimen väri voisi olla tummempi ja vähemmän kuparin sävyinen. Sivulta otetussa kuvassa asekuilun luukku kiiltelee, eikös F-35 ole kuitenkin täysin mattapintainen?
Kiva nähdä F-35 A koneen malli rakennettuna tälläkin saitilla. Oletkin siirtynyt konevalinnoissasi kokonaan HX aikaan ;)
Lockheed Martin F-35 A Lightning II
Lockheed Martin F-35 Lightning II on Yhdysvaltalainen viidennen sukupolven monitoimihävittäjä ja yksi Suomenkin HX-hävittäjähanke ehdokkaista. Koneesta on suunniteltu kolme erilaista versiota, A-malli joka Suomenkin ehdokkaana on, sekä B-malli jonka ominaisuuksiin kuuluu lyhyt nousumatka ja pystysuora laskeutumiskyky. C-malli on lentotukialuskäyttöön suunniteltu malli jossa on mm. suuremmat siivet ja vankemmat laskutelineet kuin muissa malleissa, tällä hetkellä ilmeisesti ainoastaan Yhdysvaltojen laivaston suunnitelmissa. Ulkoisesti koneen erottaa helpoiten nokkatelineen paripyöristä ja koneen taittuvista siivistä jos ne on nostettu yläasentoon.F-35 on suunniteltu häivehävittäjäksi, eli koneeksi jonka tutkajälki olisi mahdollisimman pieni. Tähän on pyritty koneen muotoilulla, käytetyillä pinnoitteilla ja sillä että ase-ja polttoainekuorma ovat pääosin koneen sisällä. Ulkoisia aseripustimia koneeseen toki voi sijoittaa, mutta silloin tietenkin häiveominaisuuksien kustannuksella.
F-35 poikkeaa monista muista koneista ja ainakin näistä HX-ehdokkaista siinä, että koneesta on saatavilla ainoastaan yksipaikkaisia versioita, koneen tyyppikoulutus tapahtuu siis pelkästään simulaattorien avulla. Alustavan operointikyvyn Yhdysvaltain ilmavoimissa F-35A sai vuonna 2016.
F-35 on kehityskaarensa aikana kokenut paljon ongelmia monien vikojensa takia, eikä täysin ongelmaton kone ole vieläkään kuten uutisoinneista ollaan saatu lukea. 400 miljardia dollaria ja yli 20 vuotta on kuitenkin koneen kehittämiseen uhrattu. Palveluskäytössä se toki nyt jo on, niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin johon konetta on myyty. Maita, jotka F-35:een on päätynyt, on ainakin Iso-Britannia, Australia, Japani, Israel, Italia, Hollanti, Belgia, Norja, Tanska, Puola ja Etelä-Korea. F-35 koneita on valmistettu noin 500 kpl, mutta Lockheed Martin tavoittelee kaiken kaikkiaan yli 3000 koneen myyntiä.
F-35 on pariin otteeseen vieraillut Suomessa, vuonna 2019 Turku AirShowssa kahden koneen voimin ( Hillin lentotukikohdasta Utahista ) ja helmikuussa 2020 Pirkkalan HX-Challengessa samoin kahdella koneella ( Luken lentotukikohdasta Arizonasta ).
Mengin sarja oli varsin laadukas niin osien siisteyden kuin sopivuudenkin suhteen. Muutamia kohtia tosin oli, joissa olisi voinut toimia toisinkin sovitteiden suhteen, etenkin lukuisten luukkujen suhteen oli pientä probleemaa, samoin ohjusten ja pommien kiinnitysten kanssa. Eniten töitä aiheutti kuitenkin RAM paneelit jotka eivät olleet täysin esikuvan mukaisia ja niitä joutui hiomaan etenkin rungon päältä ja siiven tyvestä aika monta ylimääräistä pois. Luku sinänsä tietysti oli noiden RAM linjojen maalaus, onneksi oli hankittuna DN Modelsin valmiit maskit. Työläs se oli siitä huolimatta, kaksi päivää maskausta vartin maalauksen takia! Maskien pysyvyys oli myös hieman heikkoa ja taipuivat huonosti kohoumien päälle, paremmin olisi selvinnyt kabukiteipistä tehtyjen maskien kanssa, sellaisiakin olisi löytynyt.
Tämän mallin kanssa oppi samalla häivehävittäjän kummallisuuksia, suorakulmaa koneen suunnittelija ei ole tuntenut ja esim. lähes kaikki RAM paneelit oli epäsymmetrisiä konetta eri puolilta tutkiessa, erilaiset salmiakkikuvion variaatiot tuntuvat ollen erityisessä suosiossa. Eduardin sisäetsit hankin erikseen, sarjan mukanakin tuli etsiarkki, josta muutaman käytin.
F-35:n oikean värisävyn löytäminen oli myös hieman hankalaa. Muutamat ulkolaiset nettifoorumit väittivät koneen perusvärisävyn olevan FS36170, niinpä hankin Akanin ja Vallejon vastaavat sävyt. Kumpaakaan en tosin käyttänyt, koska mielestäni sävyt olivat hieman liikaa ruskeaan taittuvia. Sävyt haeskelin loppujen lopuksi LifeColorin maaleista itse sekoittelemalla. Samaa, hieman metallihohtoon vivahtavaa sävyä niillä ei tosin saanut mutta perusväritys kuitenkin mielestäni lähempänä "oikeaa". Netistä löytyvissä F-35 kuvissa värisävyjä on monia erilaisia riippuen valaistusolosuhteista ja uskoisin että värisävy on myös vaihtunut koneen eri kehitysvaiheiden varrella. Alkuaan on varmaankin ollut juuri noita hieman ruskehtaviakin versioita, mutta Suomessa käyneiden koneiden osalta niin ei ollut. Tarkkaa tietoa käytetystä maalista ja siihen sekoitetuista partikkeleista tuskin on muualla kuin valmistajalla ja Yhdysvaltojen Puolustushallinnolla, ilmeisen salaista tietoa muutenkin.
F-35 koneen kuomu on sävylasia, mutta Mengin mallissa oli kirkas. Joten, ei muuta kuin sävyttämään. Hieman pelonsekaisin tuntein, koska varakuomuakaan ei ollut. Tamiyan keltakorkkiseen muutama tippa Tamiyan savunharmaata ja muutama tippa keltaista ja lopputulos oli yllätys yllätys, mielestäni melko hyvä. Sitten vielä jännäämään että pysyykö maali kiinni maskiteippien alla kun kuomun reunat piti vielä maalata.
Sisäpuolen asetilaan tuli 2 kpl AIM-120C-AMRAAM tutkaohjautuvaa ilmataisteluohjusta ja 8 kpl Raytheon GBU-53/B liitopommia. GAU-12 Equalizer, Gatlin tyyppinen 25 mm:n kanuuna sijaitsee vasemman puolen imukanavan päällä olevan patin sisällä.
Tässä kuva aidosta yksilöstä: forums.x-plane.org…8/57a3d0bc72a1a_34FS5071HillAFB.jpg.8289859903d8c8205bdf2dad241336ed.jpg
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.
Tutustu myös näihin
