Pienoismallit.net

Valmet Vihuri

Täällä olikin juuri keskustelua kyseisestä mnallista, joten ei sen enempää taustoista. Itselle sattui vaan tavallista huonommat kortit tämän kanssa. Päällisin puolin kaikki näytti valurangoissa olevan kunnossa, mutta tarkempi silmäily kokoamisen aikana paljasti muuta. Paljon oli osia jäänyt vajaaksi, ja osa pienimmistä osista oli pelkkiä nysiä valurangassa. Puutteita piti paikata runsaalla määrällä kittiä ja osia itse tekemällä. Varsinkin siipien osien sovittaminen toisiinsa ja runkoon teetti huomattavan paljon työtä.

Mallia katselin netistä etsimistäni valokuvista. Niiden mukaan tein vähän omia säätöjä koneeseen. Siirtokuvat piirsin uusiksi, ja niitäkin säädin ja täydensin valokuvien perusteella. Kun kone näytti pinnoiltaan tyhjältä, sain päähäni kokeilla niittien ja luukkujen tekemistä siirtokuvilla. Kyllähän se eloa toi, mutta eihän tuo nyt alkuperäiseltä näytä.

Pinnat maalasin Migin metalliakryyleillä. Niillä sai hyvännäköisen metallisen kiiltelevän pinnan, jonka sitten tuhosin lakkaamalla. En ymmärrä, miten saan aina akryylilakoilla tällaista sameaa maitomaista pintaa.

Jossain vaiheessa kärsivällisyyteni tämän kanssa rupesi loppumaan, kun aikaa kului ja valmista ei tuntunut tulevan. Siksi jätin joitakin aikomiani asioita tekemättä ja julistin ns. valmiiksi tällaisenaan.

Osaava saisi sarjasta aikaan hyvänkin mallin. Varsinkin ohjaamo huutaa lisää yksityiskohtia, kun tuo juustokupu jättää niin paljon sitä näkyville. On tästä helpompi tehdä malli kuin tyhjästä aloittamalla.

Kommentit

Heikki 12.4.2020 17:11 Vastaa lainauksella
Kahden kuvan perusteella sanoisin, että Jukka vähättelee taitojaan, sen verran hyvältä Vihuri näyttää. Erinomainen suoritus.
Samaa nieltä Heikin kanssa. Hienosti toteutettu malli hankalasta lähtökohdasta. Erinomaista mallailua.
Tämä on heittämällä paras Vihuri-malli jonka olen nähnyt ja pidän lähes ihmeenä, että Broplanin sarjasta on saanut näin nätin lopputuloksen. Totta kai esim. etuohjaamon mittaritaulun tausta hyötyisi detaljoinnista, mutta hyvä tämä on tällaisenakin.
HannuL 13.4.2020 18:19 Vastaa lainauksella
Kyllä on paras Vihuri mitä on kuunaan nähty. Oma ainakin kalpenne rinnalla. Tämä ansaitsi jo viikon mallin tittelin ottaen huomioon homman hankaluuden.
JJ Hilska 13.4.2020 19:58 Vastaa lainauksella
Tämä on kyllä hieno lopputulos. Itsekin olen tuollaisen väsäillyt ja kovin hankala lähtökohta. Mielestäni alumiinin kiiltoaste on ihan esikuvansa mukainen mitä se silloin käyttöaikaansa oli. Niitit näyttävät onnistuneilta.
HannuL kirjoitti:
Tämä ansaitsi jo viikon mallin tittelin ottaen huomioon homman hankaluuden.
Kyllä, mutta valitettavasti ei voi saada, jos ei voi pisteyttää.
Kiitos myönteisestä palautteesta. Olen itsekin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka puhti loppuikin viime metreillä. Varsinkin pohjapuolella olisi vielä ollut työmaata jäljellä.

Runko, siivet ja pohjapuolella oleva siivestä toiseen kulkeva luiska muodostivat varsinaisen ikiliikkujan. Kun kolme palaa sai kohdalleen, niin neljäs irvisti. Kun neljännen sai paikoilleen, niin jokin toinen pala siirtyi paikoiltaan. Näiden pyörittelyä olisi voinut jatkaa loputtomiin. Minulle ei ole vieläkään selvinnyt, mikä niissä osissa oikein mätti.

Jäädytin tilanteen siihen, kun edestä ja ylhäältä katsoen kaikki näytti hyvältä. Voimasanojen ja runsaan liiman avulla sain pakotettua osat pysymään paikoillaan. Alhaalta katsottuna pohjaluiska on takaosastaan kohdallaan ja etuosa millin pari sivussa keskilinjalta. Pyöräkotelot ovat siksi hieman sivussa paikoiltaan. Osin tämän epäsymmetrisyyden takia ajattelin, että antaapa lopun hieromisen olla. Viimeistelyyn sitten runsaasti kittiä.

Jollain tavalla oli kuitenkin mukavakin kasata tätä. Tekemistä riitti niin paljon kuin huvitti, kun kaikki ei ollut valmiina. Erityisesti tykästyin siihen, että paketissa oli ns. kirkasosia tuplamäärä. Kirkasosien käsittely on aina erityisen jännittävää, se kun ei pahemmin anna virheitä anteeksi. Nyt sai ihan rauhassa hieroa osia, kun tiesi, että vahingon sattuessa varakappaleet on laatikossa. Minkähän takia valmistajat eivät pistä tuplana näitä osia? Itse olisin valmis maksamaan hitusen ylimääräistä näistä varakappaleista, rauhoittaisi kummasti näiden käsittelyä.

Tämän jälkeen jokin helppo malli tuntuukin lomalta :)
Jukka Päivärinta kirjoitti:
Tämän jälkeen jokin helppo malli tuntuukin lomalta :)
Ymmärrän oikein hyvin tunteen.
Nimimerkillä "kokemusta on" ;)

PS. Pitäisikö meidän perustaa joku "masokismimallailukerho"?
Heh, voisi olla hyvä :)
Tai sitten "malli jota en ole uskaltanut aloittaa" -ryhmis. Sellaistakin rompetta olisi kaapissa…
Jukka Päivärinta kirjoitti:
Heh, voisi olla hyvä :)
Tai sitten "malli jota en ole uskaltanut aloittaa" -ryhmis. Sellaistakin rompetta olisi kaapissa…
On kyllä, esim. RPM:n Be-4, tai sitten nuo Mach2 mallit ;)