Tämä Rafale C on vielä ehkäpä paremmin onnistunut kuin Typhoonisi, vaikka ei siinäkään ole valittamista. Erityisesti tykkään hienovaraisesta "washista", joka on tuonut paneelirajat hienosti esiin.
Mitä harmaita tässä käytit?
Nyt jännityksellä odotan onko sinulta tulossa lisää näitä moderneja jettejä foorumille.
Dassault Rafale C
30-GF

Rafale on ollut Ranskan merivoimien, sekä ilmavoimien palveluskäytössä 2000 luvun alusta alkaen ( M Ranskan merivoimissa 2004 ja B/C maan ilmavoimissa 2006 alkaen ) ja esimerkiksi Ranskan ilmavoimissa sillä on takanaan jo yli 300 000 lentotuntia ja 40 000 taistelulentoa, koneita on käytössä 148 kpl. Vientiponnistuksia Rafalesta on tehty jo pitkään ja se on ikään kuin kalkkiviivoilla kariutunut jonkun toisen koneen eduksi vaikka Rafale on monen maan suosikki ollutkin. Nyt kuitenkin pää on saatu auki silläkin saralla ja konetta on myyty nyt ainakin Egyptiin, Quatariin ja Intiaan, yhteensä 84 konetta. Lisäksi tällä hetkelläkin se on monen maan hävittäjäehdokkaana, Suomi siis mukaan lukien.
Koneen ominaisuuksista ja teknisistä tiedoista ei sen enempää, ne voi tarkistaa eri lähteistä. Itse koneiden perusominaisuudet eivät muutenkaan kovin paljoa eroa toisistaan, lisäksi yhä tärkeämmäksi on tullut aseteknologia, sensorit, häiveominaisuudet jne. Esimerkiksi koneen huippunopeuksilla ei sellaista arvoa nykypäivänä ole kuin on ollut joskus aiemmin, aselavettejahan ne pääsääntöisesti nykyään ovat.
Muodoiltaan Rafale on yllättäen hyvinkin Eurofighter Typhoonin kaltainen, kaksi moottorinen, deltasiivet, parhaiten silhuetin taivaalla erottaa siitä että canardit ovat huomattavasti taaempana, lähellä siiven johtoreunaa. Liekö tällä yhdennäköisyydellä jotain tekemistä sillä että Ranska oli myös alun perin lähdössä mukaan myös Eurofighterin suunnitteluun/valmistukseen kunnes napit menivät vastakkain muiden kanssa? Tämänkin koneen elinkaari valitettavasti tulee luultavasti päätökseen vuoden 2040 tienoilla ( kuten Typhoonin ), joten kovin hyvä vaihtoehto ei sekään tämän vuoksi Suomen kannalta ole. Puolustushallinnon esiselvitysasiakirjassahan vuonna 2015 Hornetin seuraajan edellytettiin olevan suorituskykyinen 2050-luvun loppuun saakka.
Revellin mallisarja oli varsin runsas osien suhteen ja kone muutenkin mallinnettu varsin hyvin. Osat olivat hyvälaatuisia ja yhteensopivuuskin hyvällä tasolla. Ohjusarsenaaliakin oli mukana varsin mittava valikoima, päädyin kuitenkin alustavarustelun suhteen kolmeen lisäpolttoainesäiliöön ( a 1250 l ), sekä ohjuksina Mica-EM ja Mica-IR ilmataisteluohjuksiin. Tällaisessa varustelussa mallinnettu kone on Suomessakin käynyt, mm. Turku Airshowssa 2019. Kone on Ranskan ilmavoimien perinteikkäästä 2/30 Normandie-Niemen hävittäjälennostosta, jonka kotikenttänä on Mont-de-Marsan Lounais-Ranskassa.
Eduardin sisäetsit oli hankittuna erikseen, dekaalit tuli sarjan mukana. Siirtokuvat olivatkin sarjan heikointa antia, niiden liima todella huonosti tarttuvaa, taisi muutama kuva irrotakin säistämisen yhteydessä. Isompien dekaalien hopeointia en myöskään oikein saanut kuriin. Siirtokuvia koneeseen tuli kaiken kaikkiaan 180 kpl, kolme päivää niitä muistaakseni asentelin! Tämä siirtokuvien määrä näissä nykyhävittäjissä on kyllä melkoinen verrattuna WWII lekoihin.
Maalaus, lakkaus, säistäminen Akanin, LifeColorin, Vallejon ja Migin tuotteilla.
Tässä aito yksilö: www.airfighters.com/photo/206597/L/France-Air-Force/Dassault-Rafale-C/127/
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.