Pienoismallit.net

Mayflower

Kylki lankkuja

Ensimmäinen puualus mallini jossa tämän tyyppinen kylkilankutus. Monta erilaista puristin viritystä joutuu kokeilemaan. Viimeistelyyn jää kyllä veistelyä ja hiomista.

Kommentit

RaimoK 31.1.2020 09:29 Vastaa lainauksella
Esko, jos et ole lankuttanut vielä loppuun asti kölille, keulaan kannattaa liimata pala balsaa tai abachia ja hioa se muotoon. Tämän päälle liimatessa lankkuja ne asettuvat paremmin muotoonsa ja antavat liimapintaa enemmän.
Tuo Raimon konsti on tosi hyvä. Olen itsekin laittanut kiinteät palat keulapuun ja ekan kaaren väliin. Aika "rouvin" näköistä kylkilautaa. Minkä kokoista se on? Taitaa tulla melkoinen hiontaurakka.
Tuo täytepalasten käyttö rungon etuosassa on hyvä kikka. Silloin kylkilankut taipuvat oikeaan muotoon eivätkä pyri "oikaisemaan" liiaksi kaarien välillä. Ja niinkuin kollegat sanoivat, näyttävät kylkilankut suhteellisen leveiltä. Niiden sovittaminen keulaan ja perään vaatinee suhteellisen paljon kaventamista että istuisivat kauniisti.
Tuolla liitteessä on muutama videopätkä alan gurulta, missä hän näyttää oman menetelmänsä taivuttaa ja asentaa kylkilankkuja. MSW:n sivuilla on paljon muitakin tutoriaaleja tästä ja muista aiheista.

modelshipworld.com/topic/22975-chuck-passaros-planking-videos-where-are-they/
Esko Rusi 31.1.2020 16:29 Vastaa lainauksella
Tervehdys kolleegat. Alus on tällä hetkellä kuvien mukaisessa vaiheessa. Kylkilaudat ovat 1,8*6 mm lehmusta (basswood). Onneksi melko pehmeää hioa. Nyt alkaa tulla tiukimmat kaaret eteen joten täytyy laittaa balsasta täytettä keulan ensimmäisen ja kolmannen kaaren väliin, samoin perän kahden viimeisen kaaren väliin.
Katselin netistä useita taivutus tyylejä ja olen mielestäni päässyt seuraavanlaisella järjestyksellä kohtalaisiin tuloksiin. 1. Riman kavennushöyläys (keulasta noin puolet pois n. 15cm matkalta). 2. Vedenkeittimellä kiehuvaa vettä temospulloon ja rimat pystyyn n.20min. 3. Rima muotoillun laudan kantin päälle ja silittelyä kuumalla juotoskolvin varrella 2-3min. Rima jää muotoonsa ja kolvi samalla kuivattaa puun. Liimauksen voi suorittaa lähes välittömästi Erikeeper plussalla.
Seuraavaksi ajattelin laittaa köliä vasten tulevat 2-3 rimaa jotka kavennan keulasta n.4cm matkalta nollaan. Sen jälkeen pääsen mittaamaan väliin jäävän leveyden ja laskemaan rimojen leveydet keulasta ja perästä.
Pyrin tekemään lankutuksen ilman kittauksia, vesirajasta alaspäin on tulossa valkoinen maali joten mahdolliset virheet pyrin sijoittamaan maalatulle alueelle.
Kiitokset kommenteista ja vihjeistä.