Pienoismallit.net

Hellcat F6F-5K Drone

Operaatio Crossroads, Bikini-atollit, heinäkuu 1946

Moni on varmasti kuullutkin USA:n järjestämistä ydinasekokeista Bikini-atolleilla. Itsekin niistä olen jonkus muinoin lueskellut, mutta nyt joulun alla perehdyin tarkemmin, ja törmäsin kuvissa varsin räyhäkän väriseen Hellcat-hävittäjään. Näitä käytettiin ydinasekokeissa mittaamaan säteilyannoksia. Homma toimi siis niin, että koneesta oli poistettu kaikki ylimääräinen, siihen asennettiin erilaisia säteilyilmaisimia, ja sen jälkeen kone ohjattiin lentämään räjähdyspilven läpi. Droneja oli useampia, ja ne lennettiin pilveen eri korkeuksilla. Droneina käytettiin myös B-17 pommikoneita. (yhdessä netistä löytämässäni jutussa mainittiin että nämä F6F-5K:t olisivat olleet niitä ohjauskoneita, joilla olisi ohjattu F6F-3 versioista rakennettuja droneja, mutta suurin osa lähteistä mainitsi kuitenkin 5-versioiden olleen niitä droneja, tällä tiedolla siis mennään)

Pikagooglauksella huomasin, että hemmetti soikoon AlleyCat on tehnyt jopa valmiit dekaalit tähän, joten ei kun tilaukseen. Varsinaiseksi malliksi valikoitui Eduardin week-end-paketointi 7450. Ja sitten asia unohtui. Kunnes hoksasin yhtäkkiä, että Tikkakosken näyttely lähestyy, eikä minulla ole muuta vietävää kuin noita viime vuonna rakennettuja romuja. Hommiin siis.

Malli oli varsin mukava rakentaa, osat passasivat hyvin yhteen, eikä pakkelia tarvinnut ollenkaan. Ohjaamo dronessa tuskin on ollut yks-yhteen hävittäjän kanssa, mutta kun en aiheesta kuvaa löytänyt päädyin rakentamaan muuten suoraan laatikosta, mutta tähtäimen napsaisin pois. Jonkinlaisena autoomaattitoimintona laitoin sinne myös siirtokuvina tulleet syöksyvyöt, en tiedä onko niitäkään ollut asennettuna. Siiven johtoreunasta tulppasin konekivärien reiät, ja siipien alapinnalta rakettikiskojen reiät. Hylsynpoistoaukot jätin paikoilleen, koskapa siirtokuvien ohjeessakin ne näkyivät. Pohjamaalasin mallin Ultimaten harmaalla pohjamaalilla, rungon punainen on Tamiyan XF-7, pyrstön oranssi MRP:n international orange-sävy. Kaikki maalit toimivat moitteettomasti. Kirkaslakkana käytin Migin acrylic gloss varnishia, ja sepä tekaisikin sitten oikein komean appelsiiniefektin! Malli kiikkui jo hetken roskiksen reunalla, mutta päädyin kuitenkin sitten jatkamaan loppuun asti, onhan tuo ihan komeasti haukivaapun värinen vaikkei lähempää tarkastelua kestäkään. AlleyCatin siirtokuvat toimivat aivan loistavasti, ainoa vaan että hopeoihan ne nyt kun pohja on huono ja epätasainen. Mutta AlleyCatin siirtokuvia uskallan kyllä käyttää jatkossakin jos niistä vain kiinnostavia aiheita löytyy. Viimeinen katastrofi tuli vielä satiinilakan muodossa. Ensimmäistä kertaa käytin VMS:n lakkaa. Kokeilin ensin pöydän kulmalla lojuvaan jämämalliin, tuli kaunista ja tasasaista pintaa. Siirryin lakkaamaan Hellcatia, ja pohjapuolen sainkin lakattua oikein hyvin. Tottakai se onnistuu kun se ei mihinkään näy. Sitten taas päälipuolelle tuli jotain ihme harmaata härmää :( Mistä lie johtuu, en tiedä. Ruiskun olin puhdistanut persuteellisesti juuri ennen lakkauksen aloitusta, ja kuten sanoin, kaikki muu onnistui hyvin, vain näkyvät paikat menivät metsään. Päädyin sitten tekemään pienet pakokaasuvanat pastelliliidusta jauhetulla pöllyllä, sainpahan pahimmat kämmit edes vähän piiloon.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin mukava pikaprojekti, malli ja siirtokuvat olivat loistavia, ja ehkä tuo lakkakerrosten epäonnistuminenkin johtuu omista kämmeistä, mene ja tiedä. Mutta pitkästä aikaa yksi valmis malli. Hyvä minä!

PS, Valokuvat ovat taas mitä ovat, kännykkäräpsyjä. Yritin niitä hieman parannella ilmaisella kuvankäsittelyohjelmalla, toivottavasti saa selvän.

Kommentit

Kyllähän tuosta kiire paistaa läpi, ei auta.

Värit on kyllä silmiinpistävät ja tarina sen verran karmiva että puheen aihetta riittää vieraille tästä mallista hyllyssä.