Pienoismallit.net

La Belle, 1684

Ranskalainen tutkimuslaiva

Aloitin tämän pienoismallin rakentamisen muutama vuosi sitten, mutta se on jäänyt vähäksi aikaa täysin huomiotta muovimallien vietyä mielenkiinnon. Luin syksyllä kirjan laivapienoismallikokoelmasta (Grant H. Walker: The Rogers Collection of Dockyard Models, Vol II) ja puumallit alkoivat taas kiinnostaa. Lisämotivaatioksi ajattelin perustaa rakentelulokin, ja tästä lähdetään liikkeelle.

Kyseessä puutavarasta scratchina piirustusten pohjalta rakennettava puinen purjelaivamalli. Tarkoituksena on rakentaa laiva kylkilautoja ja takilointia myöten valmiiksi. Saatan jättää osan kannesta auki, jotta laivan sisärakenteet ovat ainakin jollain tasolla nähtävissä. Pääasiallisena materiaalina tulee olemaan kirsikkapuu, kanteen käytän todennäköisesti vaaleampaa vaahteraa ja kylkien paksummat ("wale") laudat todennäköisesti eebenpuusta.

Kyseessä on vuodelta 1684 oleva ranskalainen laiva, joka oli osa pientä retkikuntaa, jonka tavoitteena oli miehittää Espanjan hallitsemat alueet Pohjois- ja Väli-Amerikasta intiaanien avustuksella. Retki epäonnistui laivan upottua 1685 ja retkikunnan jäätyä nykyisen Texasin rannikolle selviytymään omin neuvon. Miehistö kapinoi 1687 ja murhasi retkikunnan johtajan René-Robert Cavalierin. Intiaanit tappoivat loput 20 aikuista vuotta myöhemmin ja ottivat viisi lasta vangeiksi.

merkinnät

Malli on kokonaan rakennettu puurimoista piirustusten pohjalta, valmiita osia ei ole ainakaan tähän mennessä käytetty ja liikkeelle lähdetään tilanteesta, jossa kaaret on liimattu köliin, mutta niiden hionta muotoon on kesken. Seuraavaksi on luvassa hiontaa, jotta saan seuraavan osan (keelson englanniksi) paikoilleen tukemaan rakennetta. Suomenkielinen purjelaivasanasto ei ole kovinkaan tuttua, koska kaikki lähdemateriaali on minulla joko englanniksi, saksaksi tai ranskaksi. Mutta eiköhän nuokin selviä ajan myötä.