Pienoismallit.net

T54 Tamiyan T55 muunnos

T54 Tamiyan sarjasta:

Liittyen jälleen käynnissä olevaan T54/T55 -keskusteluun. Tässä viime vuonna valmistunut, ja 2006 Model-Expossakin ollut T54, joka on tehty Tamiyan sarjasta.

Tärkeimmät muutoskohteet:
- Torni: Tykin putki, sorvattu alumiinista, tuuletusventtiili Skifin sarjasta modattu, lisäksi siirretty periskooppeja ja vaihdettu tähtääjän periskooppi. Skarpattu johtajan luukun kehän muotoa, sekä yleistä detaljiikkaa.
- Takakannen luukut T54-mallisiksi
- Takalevyn asetelmat T54 -mallisiksi
- Lähinnä vasemman lokasuojan päällä olevien roinalaatikoiden uudelleen sijoittelu sekä jälleen, detaljit T54-mallisiksi.
- Etukannen hitsaussaumat sekä valonheittimien kehys juottaen muistaakseni 0,6 mm rautalangasta.
- Lisäpolttoainesäiliöiden putkitukset

Kuvissa malli on näköjään ilman vanhennuksia, joita tosin tein sitten melko maltillisesti, tarkotukseni oli kuvata nimenomaan äskettäin käyttöönotettua vaunua. Kunhan sattuu sopiva sauma, otan kuvia täysin valmiista vaunusta.

Koska kuvat kertovat enemmän kuin tähän tilaan mahtuva kirjallinen sepustus, olkaa hyvät ja katsokaa itse. Vastaan kyselyihin, jos niitä ilmaantuu…

Kommentit

Todella nätti! Onnittelut! Onko nuo takakannen tukki- ja polttoainesäiliöiden kannattimet valmiista etsi-arkista, vaiko omaa tuotantoa?
OH 12.10.2007 13:12 Vastaa lainauksella
Moi!

Hieno malli. Olet nähnyt aika lailla vaivaa saadaksesi kaikki pienetkin detaljit kohdalleen…nostan hattua.
Millä maalilla muuten maalasit vaunun? Laitahan kuvia myös vanhennetusta mallista…pistää silmään vielä tuo maalaamaton vaijeri.
VilleH 12.10.2007 20:12 Vastaa lainauksella
Terve,

En käyttänyt tässä muistaakseni yhtään valmista etsiosaa, koskapa sopivaa satsia ei aikanaan ollut, enkä jaksanut ostaa usean kympin sarjaa parin kiinnityssoljen takia. Nythän noissa muunnossarjoista saa helposti kaiken tarvittavan?
Takalevyn detaljiikka on siis messingistä väkerrettyä, ja nuo kaarevat osat eivät itse asiassa ole polttoainesäiliöiden vaan savupoijujen telineet.
Mikäli kiinnostusta on, voisin tehdä lyhyen artikkelin, miten ohuita (tai vähän paksumpiakin) messinkiosia voi valmistaa kätevästi itsekin ilman etsausmenetelmää.

Malli on maalattu IPMS:n sivuilla olevan Purhosen Jukan hienon artikkelin mukaan sekoitetuilla Humbroleilla. Ketjuissa käytän pohjana Humbrolin 98-sävyä, ehkä hieman mustalla vielä tummennettuna, myös gunmetallia voi kokeilla joukkoon.

Tuo hinausvaijeri on kyllä maalattu, tulkitsin esikuvassa vaijerien olleen alunperin kankaalla vuorattuja (Kts Muikku-Purhonen: Suomalaiset Panssarivaunut sivu 100 yläreuna).

T: VilleH
VilleH kirjoitti:
Mikäli kiinnostusta on, voisin tehdä lyhyen artikkelin, miten ohuita (tai vähän paksumpiakin) messinkiosia voi valmistaa kätevästi itsekin ilman etsausmenetelmää.
Tee ihmeessä artikkelia jos vain viitsit. Hyviä niksejä ja ohjeita kaivataan aina. Asiallisen näköinen vaunu, itse en ole aiemmin tiennyt mitään t-55 ja t-54:n eroista, mutta nyt tuo keskustelu ja nämä kuvat ovat valottaneet asiaa.
VilleH 13.10.2007 14:44 Vastaa lainauksella
Moi taas, lisäsin muutaman kuvan viimeistellystä mallista. Näköjään työkalut puuttuvat edelleenkin!
Valitan kuvien keskinkertaisuutta, en saanut kameraa sopeutumaan valaistusolosuhteisiin…

T: VilleH
Nordu 3.1.2009 22:38 Vastaa lainauksella
Moroo,
saisko udella??? Millä teit noi etukannen hitsaussaumat????
Kerrassaan komia malli!!!!
VilleH 10.1.2009 13:03 Vastaa lainauksella
Terve,

Etukannen saumat on tehty Milliput-kitistä tehdyistä ohuista makkaroista. Soveltuu tuollaisien laajempien/leveämpien/paksumpien hitsausmuurauksien kuvaamiseen.

Vaikka et kysynyt: Ohuita saumoja voi tehdä ohutta (lämmön avulla) venytettyä valurankaa käyttäen. Valuranka kannattaa siklata veitsellä D-muotoiseksi, ja tuo D:n tasainen osuus sitten liimataan pintaan kiinni. Toinen vaihtoehto on kaivertaa ura pintaan, johon pyöreä valuranka uppoaa sopivasti. Kun liima on kovettunut, kannattaa sauma-aihio käsitellä jotenkin, että siitä tulee hieman epäsäännöllisempi, seim. veitsellä rapsuttamalla poikkisuunnassa.
Olen kokeillut kohtalaisella menestyksellä myös ohuen puuvillalangan käyttöä hitsaussaumana. Tässäkin tapauksessa lopputuloksen ulkonäköä edesauttaa, jos langan upottaa kaiverrettuun uraan.

T: Ville H