Pienoismallit.net

Saab JAS-39D Gripen

Tšekin peto

Saab JAS 39 Gripen Czech Air Force SAAB JAS-39C "Gripen" ( Revell 1/72 ) on Saab AB:n valmistama neljännen sukupolven hävittäjälentokone, joka korvasi Ruotsin ilmavoimien Saab J 35 Draken- ja Saab J37 Viggen -hävittäjät. Lyhenne JAS tulee sanoista jakt-, attack- och spaningsplan (hävittäjä-, rynnäkkö- ja tiedustelukone). Ensilentonsa joulukuussa 1988 lentänyt JAS on IG JAS:n, Saab AB Ericsson Microwave Systemsin, Ericsson Saab Avionicsin, Volvo Aero Corp.:n ja FFV Aviotechin yhteishanke. Tšekki ja Ruotsi sopivat 2004 kahdentoista uuden JAS 39C ja kahden JAS 39D Gripenin vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. Tšekin ilmavoimat sijoitti koneet 21. taktiseen lentotukikohtaan. Sopimusta on jatkettu toukokuussa 2014 vuoteen 2027 ja se sisältää mahdollisuuden kahden vuoden jatkoajasta.
• Miehistö: 1-2, Pituus: 14,1 m, Kärkiväli: 8,4 m, Korkeus: 4,5 m, Siipipinta-ala: 25,54 m²
• Tyhjäpaino: 6 620 kg, Lentopaino: 8 720 kg, Suurin lentoonlähtöpaino: 14 000 kg
• Voimalaite: 1 × Volvo RM12 -ohivirtaussuihkumoottori; 54 kN kuivana, 80,5 kN jälkipolttimella
• Suurin nopeus: Mach 2, Taistelusäde: > 1 200 km rynnäkkötehtävä vahvistetulla omasuoja-aseistuksella, Siirtolentomatka: 3 200 km, Lakikorkeus: 15 000 m, Siipikuormitus: 341 kg/m²
o Tykit, 1 × 27 mm Mauser BK-27 automaattitykki
o Ohjukset: 2 × AIM-9 Sidewinder (RB 74) -ilmataisteluohjuksia
o 4 × AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjuksia
o 4 × AGM-65A/B Maverick (RB 75) -ilmasta-maahan-ohjuksia
o 2 × Saab RBS 15F -meritaisteluohjuksia
o 2 × Dasa DWS 39 -sirotteiden levittäjiä tai KEPD 150 -kuormaohjuksia

Revell:in 2016 pakkaus. Malli oli kiva kasata, vaikka kittiä jonkin verran. Tulostin osan siirtokuvista Clear decal:ille.

Kommentit

Ihan OK tandem JAS. Käyttääkö tsekki samoja harmaan sävyjä kuin Ruotsi? Livenä nuo JASsit ovat mielestäni hieman vaaleampia ja mattapintaisia. Toisaalta, värimuisti voi heittää. Teitkö merkit ckear decalille mustesuihkarilla, laserilla vai käsin? Minulla mustetulosteet tuppaavat töhriintymään.

E-P
Terve E-P.
Merkit tulostin valkoiselle siirtokuva-arkille mustesuihkulla. Kun kuvat olivat tulostuneet, annoin kuivua päivän ja sitten suihkutin ohuen kerroksen mattalakkaa päälle.
Minä en ole malttanut päivää odotella tulostuksen jälkeen :) Melkein suoraan tulostimesta MicroScalen DecalFixiä pari nopeeta kerrosta ruiskulla kuvien päälle. Tuon antanut kuivua jonkun tunnin ennen paikoilleen laittoa.
Pitääkö tässä hankkia maaliruisku kun Decal Fixin levittäminen pensselillä ei tahdo onnistua…
E-P
Terve E-P. Olen käyttänyt "kilikali" matta spray:ta.
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
Terve E-P. Olen käyttänyt "kilikali" matta spray:ta.
Terve Tuomo ja kiitos vinkistä. Tässä alkaa varmaan olla jo sen verran kaavoihin kangistunut että noin yksinkertainen ratkaisu ei tullut edes mieleen. Ilmeisesti halpahallien valikoimista löytyy sopivaa tavaraa. Vai tuleeko ns merkkituotteilla (mallikaupat) parempi lopputulos?

E-P
Terve E-P, itse ostin halpakaupasta (Tokmanni) maston mattalakkaa 331.