Voisin III
7a Squadriglia, Chiasiellis, 8/1915

Kone oli varsin edistyksellinen siksi, että sen siipien pääsalot olivat teräsputkea ja siipienväliset tuet myös. Takapuomirakenne oli myös teräsputkea. Löytyy paljon valokuvia tuhoutuneista ja palaneista Voisineista, joiden teräsputkirunko on säilynyt ja selkeästi nähtävissä. Siivissä oli siivekkeet, eikä mitään siivenkiertomekanismia (warppaus). Laskutelineiden takapyörissä oli rumpujarrut. Istui taka- ja keulapyörien varassa, pyrstö irti maasta. Rakenne tuli kuuluisaksi kestävyydestään ja luotettavuudestaan. Oli ikään kuin aikansa luksus-lentokone. Sodan jälkeen Voisin jätti lentokonebisneksen ja rupesi valmistamaan luksusautoja.
Konetta käytettiin tiedustelu-, kevyenä pommi- ja maataistelukoneena. Huippunopeus 105 km/h. Lakikorkeus 1300m ja lentoaika 4,5 h.
Ranskalaisten käyttämillä Voisineilla saavutettiin eräs tärkeä ”ensimmäinen”. Nimittäin 5.10. 1914 kersantti Joseph Franzin ja ja hänen ampujansa Henri Quenaltin Voisin ampui alas ensimmäisen ilmataistelussa ammutun vihollisen lentokoneen, Aviatik B. II:n. Voisinin kk:sta ammuttiin 47 luotia. Siis maailman ensimmäinen ilmavoitto saavutettiin Voisin III:lla.
Toinen suuri Voisinien käyttäjä oli Venäjän keisarilliset ilmavoimat. Heillä oli yli 800 Ranskasta saatua konetta ja noin 400 Anatran valmistamaa.
Italian ilmavoimat oli myös suuri Voisinien käyttäjä. He hommasivat aluksi Ranskassa valmistettuja versioita (jota malli kuvaa) ja sitten rupesivat itse valmistamaan koneita Fiatin 150 hv:n rivimoottoreilla varustettuna. Näitä kutsuttiin Voisin V:ksi (samoin kuin ranskalaisten ja venäläisten valmistamia 150 ja 160 hp:n Salmson mottoreilla varustettuja).
He ottivat muuten joitain Voisineita takaisin käyttöön 1918 vakoojien toimittamiseksi linjojen taakse. Voisin oli luotettava ja kestävä kuoppaisillakin kentillä, sillä oli lyhyt nousu- ja laskumatka (jarrut pyörissä). Ikäänkuin aikansa Lysander.
Muita käyttäjiä olivat Britannian molemmat ilmavoimat, Belgia ja Romania.
Malli on toinen tekemäni Choroszy:n malli ja oli hieman pettymys. Ei siksi, että oli haastava ja työläs, vaan siksi, että oli muotovirheitä täynnä, joita piti reilusti korjailla. Ei ehkä pitäisi hommata näitä referenssejä (nyt se on Windsock Datafile 135 Voisin III/V at war) (tieto lisää tuskaa) Piirroksia ja valokuvia tutkailemalla ja mallisarjan osia vertailemalla joutui lähes joka kohdassa turvautumaan mallisarjan ehdottaman ratkaisun sijaan vaihtoehtoiseen ratkaisuun. Erityisesti ohjaamogondolin rakentamisessa piti osia modata reilusti ja osittain täysin skrätsätä. Lisäksi lentopinnoissa oli paljon korjattavaa. Näistä olenkin jo laittanut Mikon muiston ryhmärakentelu- sivuilla kuvia, joten ei toisteta niitä tässä. Täytynee aina jatkossa tarkastaa referenssit tosi tarkkaan, jos niitä vaan on, kun tekee näitä Choroszyn malleja.
Niin ja mallisarjan siirtokuvissa on kirotusvirhe: Pitäisi lukea Squadriglia, eikä ”Squadrglia”. Tuli asennettua ennekuin huomasin virheen. Antaapa olla.
Takilointi oli kova projekti, mutta näissä se vaan on ja oikeastaan tykkäsin siitä. Se on tehty pääosin siimoilla. Joissakin paikoin, joissa siimojen kiristäminen ei millään olisi onnistunut, olen käyttänyt Albion Alloysin nikkeli-hopea 0,1mm metallilankaa. Eron tuskin huomaa. Olivathan vain tosi hankalia asennettavia, koska langan pituus tulee säätää todella tarkasti.
Estääkseni pyrstöllä istumisen tein etupyörän renkaat juotostinasta, vaikka lyijyhaulia on reilusti ohjaamon takana.
Mutta niin, Mikkohan oli kuuluisa loistavien ja värikkäiden WW I lentolaitteiden esittelijänä. Tämä on lähes monotonisen valkoinen. Ehkä se kuitenkin sopii Mikon muiston kunnioittamiseksi ja meidän surun osoittamiseksi?
Lähteet: Windsock Datafile 135, Voisin III/V at war, Paolo Varriale, 2009
English summary:
The Voisin III was a very important WW I early-war type serving in French, British, Russian, Italian, Belgian and Rumanian air forces. The first aerial victory ever was gained with a Voisin III in 5th Oct 1914.
The Choroszy Voisin model was a bit disappointment because of its many shape-errors. Especially in cockpit-gondola area and in flying surfaces. They needed lots of modification and even scratch-building. check your references before building any Choroszy model (this time Windsock Datafile 135).
Rigging was mainly made by 0,1mm fishing line but in some areas Albion Alloys’ Nickel-Silver 0,1mm wire was used.
Anyway I gladly made this for the Mikko Saarela memorial group build.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.