Pienoismallit.net

Pfalz A.1

Alunperin tästä mallista oli tarkoitus muokata Suomelle lahjoitettu Thulin, mutta se sitten jäi erinäisten syiden takia. Eli suurin into lopahti. Sitten tuli tämä ryhmärakentelu ja sain syyn rakentaa malli.

Pfalz pähkinänkuorerssa.
Pfalz Flugzeugwerke rakensi Pfalz A.I konetta joka oli lisenssillä valmistettu Morane-Saulnier L. Konetyyppiä käytettiin lähinnä aseistamattomana tiedustelukoneena.

Malli on AZ tuotantoa, valupurseita oli riittävästi. Rakennusjärjestystä pohdin jonkin aikaa ja päätin kasata mallin osakokonaisuuksista. Eli tein rungon valmiiksi maalauksineen ja siirtokuvineen kutn myös siiven ennen kuin aloin niputtaa koko komeutta kasaan, Eipä ole aivan samanlaista rakennustapaa aiemmin tullut kokeiltua. Kasausohjekin jättää tulkinnan varaa miten ja minne osat oikein tulevat.

Laskutelinehärdelliä kasaillessa tuli mieleen ajatus rakentelun jättämisestä kesken. Tai mallin vaihtamiisesta toiseen. Menihän ne tukivarret lopulta jollain lailla nippuun. Minkäänlaisesta positiivisesta ohjauksesta tai tarkasta asemoinnista ei ollut tietoakaa. Vaun neljä pientä koloa rungon nurkissa osoittamassa mihin laskutelineet suurin piirtein tulevat. Kasausohjeen kuvatkin olivat lähinnä viitteellisiä. Ilman osanumerokarttaa kokoaminen olisi ollut melkoista arpapeliä.

Murphy iski maalausesskin. Rajausteipit vuosivat. Eikä paikkamaalauskaan oikein onnistunut. Punaista paistaa valkoisen läpi. Kokeilin renkaissa valmiita pyöreitä maskeja, jotka tietenkin vuotivat nekin. Ei taida tästäkään mallista tulla kelvollista lopputulosta.

Siirtokuvia oli vähän ja ne käyttäyvät ihan kiltisti. Asemanumeroinnissa oli pientä epäselvyyttä joka selvisi penellä pohtimisella.

Siiven asennus osoittauui sekin varsin mielenkiintoiseksi hommaksi. Ei ollut kunnollisia asemointi pisteitä tukirakenteille tässäkään kohdassa. Aikani sählättyäni liimasin etummaiset tuet runkoon ja takatuen siipeen ja jätin osa vuorokaudeksi kuivumaan. Liitos ei kestänyt. Uusi tapa, kaikki tukirakentet siipeen kiinni ja pikaliimalla rakennelma paikalleen. Viidennellä yrittämällä liitos piti mutta onnistui tumpuloimaan siipiviritelmän vielä kertaalleen irti. Alkaa pikkuhiljaa syömään miestä moinen irtoilu. Kuudetta liimaamisyritystä varten hioin muovia näkyville ja käytin pikaliiman sijasta muoviliimaa. Tämä liitos piti mutta eipä liitoksesta kovin lujaa tullut päinvastoin, varsin huteralta tuntuu vieläkin. Siispä päätin jättää takiloinnin väliin. En myöskään täyttänyt esiporaamiani takilointikohtia. Parista paikasta piti vielä paikkamaalata.

Taisin kaiken huipuksi rakentaa väärän version. Tein mallista yksipaikkaisen vaikka tarkemmin aihetta tutkittuani sen pitäisikin olla kaksipaikkainen. Myös tuulilasi jäi kaikessa hässäköinnissä pois. Sekin olisi pitänyt rakentaa erikseen. Ohjeen kulmasta löytyi kyllä karkea mittakuva tuulilasista.

Kaiken huipuksi malli on varsin pienikokoinen. Tämän moni varmaan jo päättelikin hieman epämääräisestä rakennusjäljestä.

Summasummarum, ei tästä mitään muotovaliota tullut, joten jätän pisteytyksen pois. Kommentoida kyllä voi mielin määrin :). Eräänlainen väsytysvoitto tämäkin, kompuroiden maaliin.

E-P

Kommentit

Peukku siitä, että jaksoit taistella haastavan projektin maaliin asti ja sait kasvatettua ryhmiksen saldoa. Nämä varhaiset yksitasot ovat sympaattisia vehkeitä.

Millaisia muutoksia Thulinin rakentaminen olisi vaatinut?
Moi

Itseasiassa, minulla ei ole juurikaan tietoa tarvittavista muutoksista. Aikoinaan tietoja etsin mutta huonolla menestyksellä. Näkyvimmät hommat olisi olleet ohjaamon laajennus ja suksien skrätsäys. Tikkakosken "mannekiinikin" oli aina hallin katossa kun sinnepäin matka vei. Lopuksi merkinnät olisi pitänyt tehdä osaksi itse.

Vielä kiitokset kannustuksesta. tämä projekti kyllä söi miestä.
E-P
Timo-Matti H kirjoitti:
Millaisia muutoksia Thulinin rakentaminen olisi vaatinut?
Pitäisi tietää hiukan enemmän Pfalzin ja Morane-Saulnier L:n kokoerosta, jos sellaista olisi. Pintapuolisin näyttää siltä, että kutakuinkin samat kuin Morane-Saulnierin konversiossa.